Laguna - Bukmarker - Nauka ima dobre vesti za parove koji čitaju zajedno - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Nauka ima dobre vesti za parove koji čitaju zajedno

Čitanje knjiga ne unapređuje samo mozak i ne smanjuje samo stres. Ispostavlja se da parovi koji čitaju zajedno rade na učvršćivanju svoje veze. Čitanje zapravo ima moć da drži partnere bliskim, po rečima psihologa, tako što inače usamljenički akt čitanja preobražava u nešto lepo što se može raditi udvoje.



Može biti da je slučajnost što neke od najromantičnijih scena u filmovima uključuju parove koji čitaju zajedno. Ko nije osetio prijatnu vrtoglavicu kada su Keri i Zverka ležali zagrljeni u krevetu i čitali ljubavna pisma jedno drugom? Ko nije jarko zaželeo da bude na mestu Olivera i Dženi dok su zajedno sklupčani na kauču u „Ljubavnoj priči“? Čak Karl i Eli neguju ljubav prema knjigama u filmu „Do neba“.

Evo zašto svi parovi knjigoljubaca imaju ispravne ideje.
 
Čitanje udvoje inicira razgovor u vezi sa pojavama koje su trenutno aktuelne.

Čitanje pokreće mozak, kao i razgovor. Istraživanja su pokazala da ljudi mogu postati bliži jedni drugima tako što među sobom dele i otkrivaju nove misli, ideje i fantazije; tako što zajedno čitaju knjigu i zatim raspravljaju o njoj. „To je zanimljiv i zabavan način da se parovi još više zbliže“, smatra ekspert i psihoterapeut Ken Pejdž.

Ovo ne znači nužno da treba čitati naglas (jedno drugom) ili čitati iste knjige (iako eksperti veruju da čitanje iste knjige ima svoje prednosti).

Jednostavno, čitanje zajedno podrazumeva da je svako usredsređen na svoju knjigu. „Izdvojeno zajedničko vreme za čitanje i razgovor o knjigama može biti dragoceno iskustvo koje vas emocionalno, mentalno i duhovno povezuje sa partnerom“, kaže Frensin Lederer, klinički psiholog iz Los Anđelesa.
 
Izbor knjige otkriva strane vaše ličnosti za koje niste znali da postoje.

Izbor knjige dosta govori o osobi. Budimo iskreni, ko nije bacio krišom pogled ka polici sa knjigama potencijalnog partnera i na osnovu viđenog doneo odluku? Mi tražimo osobu koja ima isti ukus vezan za kulturu, uključujući i ukus prema književnosti, jer želimo nekog ko se može šaliti na isti način, koga uzbuđuju iste stvari kao nas. „Veze mogu biti uspešnije i duže trajati kada parovi imaju zajednička interesovanja i hobije“, govori Lederer.

Čak i ako ne volite iste knjige kao vaša druga polovina, možete biti zaintrigirani njenom zainteresovanošću i strašću koji se razlikuju od vaših. I to zbližava parove, takođe.
 
A možda pronađete neke nove stvari koje mogu biti prilično privlačne.



Čitanje takođe može istaći nivo inteligenicije kod vašeg partnera koji niste uvek u prilici da vidite, a to vas može samo dodatno privući.
 
„Čitanje nam omogućava da uvidimo kakav je neko iznutra i shvatimo da je neki zgodni momak nešto više od onog što smo pretpostavili da jeste. U društvu koje je postalo malodušno, gde smo primorani da verujemo kako su svi isti, knjige nude nešto drugo, drugačiji svet koji čeka da ga istražimo“, napisao je bloger Niko Lang.

Nečija „književna inteligencija“ čak može biti vrlina koja nas može privući ka potencijalnom partneru. Čak postoji termin za takvu vrstu privlačnosti: sapiosexual.

Da budemo potpuno direktni, čitanje je seksi.
 
Čitanje je jedna od poslednjih aktivnosti koja ne zahteva upotrebu ekrana.

Uopšte nije neuobičajeno proveravati poruke usred večere. A to svakako narušava intimnost u toku jela.

Prema rečima Lian Satenstajn iz Voga: „Čitanje je ljubak podsetnik da svaka veza ne zahteva tastaturu radi održavanja komunikacije između partnera.“ Čitanje u društvu voljene osobe nudi vam kvalitetno vreme provedeno bez ekrana u blizini (dobro, izuzetak je Kindl).



Ukoliko ste se vi i vaš partner udobno smestili sa dobrim knjigama, vrlo je velika verovatnoća da ćete završiti zagrljeni.  

Ne čitaju svi pred spavanje. Ali parovi koji to zajedno rade, mogu obogatiti svoj seksualni život. Čitanje udvoje u krevetu znači da verovatno imate identičan tajming za spavanje, i parovi koji idu zajedno u krevet imaju više šansi da imaju seks u odnosu na parove koji idu na spavanje u različito vreme. Zajednički odlazak u krevet motiviše spontano grljenje i maženje, koje može odvesti do seksa. Kod parova koji idu u različito vreme u krevet javili su se negativni rezultati tokom dnevnih interakcija. Odlazak u krevet u isto vreme, svako sa svojom knjigom? Postoji ogromna verovatnoća da ćete se probuditi srećni (i zadovoljni).
 
Za sve parove koji vole da čitaju, pratite svoje štreberske instinkte. „Jedna od radosti [čitanja udvoje] leži u tome što možete međusobno otkriti nove pojedinosti, ili se prisetiti svega što vas spaja“, kaže Ela Berthud, biblioterapeutkinja „School of Life“ iz Blumsberija u Londonu.
 
Kao što je rečeno u Vogu: „Čitanje udvoje može biti više seksi od bilo kog sastanka koji možete zamisliti.“
 
Izvor: mic.com


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.