Laguna - Bukmarker - Mladi u akciji promocije čitanja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Mladi u akciji promocije čitanja

Novi Sad – „Niko ne čita, stvarno. Mi kad imamo lektiru svi prepišu jedni od drugih.” To je u novembru 2019. shvatio član tima „Kul sedmaci” Marko Begović. Za njega i drugare Nikolu i Iliju, bio je to alarm i motiv da se prijave na UPSHIFT, program za razvoj veština kod mladih i njihovo aktivnije učešće u društvu koji sprovodi UNICEF, u saradnji sa partnerskom organizacijom „Razlivalište“.



Radionica u Novom Sadu pomogla im je da analiziraju problem, osmisle rešenja i pripreme korake neophodne za ostvarenje cilja. Kao jedan od pobedničkih timova dobili su novčani podsticaj i mentorsku podršku da svoju ideju sprovedu u delo.

Tri meseca kasnije tim je zadovoljan. Član tima Nikola Marković objašnjava kako su birali knjige.

„Na osnovu preporuke bibliotekara i ankete među vršnjacima. Nabavili smo 'Harija Potera', 'To', '39 tragova' i razne knjige koje su zanimljive deci od prvog do osmog razreda naše škole."

Fond biblioteke osnovne škole „Đura Daničić“ u Novom Sadu tako je uvećan za više od 100 naslova što je samo jedan od načina da se učenici zainteresuju za čitanje.

Kad se nabavljaju knjige za školsku biblioteku, bibliotekarka Karmen Antić Tunić kaže da su to uglavnom dela iz obavezne lektire.

Mentorka, Kristina Palić, koja prati kako tim realizuje zacrtane ciljeve je ponosna. Ona kaže da često postoji izazov za mlade timove da istraju i završe projekat ali sa „Kul sedmacima” to nije slučaj .

„Oni su u toku tri meseca implementirali sve ono sto su zamislili i realizovali projekat do kraja, potrošili budžet i nabavili sve knjige koje su mogli”, kaže Kristina.  

Kroz rad sa Kristinom, naučili su osnove sprovođenja projekta: kakve su potrebe okruženja, kome su aktivnosti namenjene, kako da raspolažu budžetom i prate uticaj koji su postigli.

Kroz timski rad, osmislili su kako da prikupe mišljenje svojih vršnjaka i time sproveli istraživanje i konsultacije sa direktnim korisnicima kojih se ovaj poduhvat tiče, a unapredili su kritičko razmišljanje i druge veštine. Tim zna da nabavka knjiga nije dovoljna i zato će drugare na čitanje podsticati i preko Instagrama.
Ilija Stojšin tvrdi – projekat je na njega već uticao. 



„Inače nisam primer deteta koje mnogo voli da čita knjige i nakon ovog projekta sam počeo malo ozbiljnije da ih čitam. Nadam se da će moji drugari isto“,  kaže Ilija, i odlazi na žurku koji su „Kul sedmaci” organizovali povodom nabavke novih knjiga. 

 
Autor: Jelena Obućina
Izvor: unicef.org


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.