Laguna - Bukmarker - Roman „Skrivene poruke“ dolazi pravo iz srca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Roman „Skrivene poruke“ dolazi pravo iz srca

Ako nikada ranije niste pročitali neki roman Vaj Kiland ili Penelopi Vord, onda su „Skrivene poruke“ savršene za upoznavanje sa autorkama.

Stvarno tako mislim. Napisale su mnogo odličnih knjiga, što zajedno, što svaka za sebe, a „Skrivene poruke“ sadrže ono najbolje od obe. A kad se zaljubite u ovaj roman, imaćete čitavu zalihu knjiga na koje možete da se bacite dok ne pronađete svoju omiljenu.

Ova priča počinje od haljine. Dok u prodavnici polovne odeće prodaje svoju dizajniranu, a ipak bezličnu venčanicu, Šarlot pronalazi idealnu haljinu za sebe, iako nema planove za venčanje u skorijoj budućnosti – venčanicu sa malom plavom porukom zakačenom za postavu. Na njoj piše: „Sa stola Rida Istvuda“ i sadrži najnežniju ljubavnu poruku koju je ikada pročitala. Nekoliko čaša vina (okej, mnogo čaša vina) kasnije, misterija o tome ko je Rid Istvud nalazi se na samo nekoliko klikova mišem.

Stvarno obožavam način na koji nam Vaj Kiland i Penelopi Vord pričaju priče. Sviđa mi se kako stvaraju intenzivne, emotivne zaplete prepune zabave i topline, što obezbeđuje savršeno bekstvo od stvarnosti. Znam da ću kada otvorim njihovu novu knjigu biti potpuno zaokupljena životima njihovih junaka.

Kako se priča o Ridu i Šarlot nastavlja, bićete maksimalno emocionalno uključeni u njen tok. Od Šarlotinog otkrića Ridove ljubavne poruke na venčanici do njegove podrške kad joj bude najteže, ova priča me je navela da čitam stranu po stranu kroz suze. Ponela me je, uništila nekoliko puta i opet bih rado (što ću verovatno i uraditi) čitala ovu prelepu priču iznova.

Rid Istvud je na početku pomalo iritantan lik, ali osećate odmah, kao i kod mnogih drugih divnih junaka, da samo tako deluje na prvi pogled. To je samo spoljašnost, zid koji ovakvi muškarci koriste kako ne bi izgledali kao slabići. Njegovi zidovi se ruše kada upozna šarmantnu i predivnu Šarlot Darling. Do kraja priče, Rid je nepokolebiljivo mekši ne samo prema Šarlot, nego i prema mnogim drugim likovima u knjizi. Gledamo kako se menja na bolje, kako oseća da i on sam može da ima mekši pristup svetu zahvaljujući predivnoj osobi koja je ušla u njegov svet i podsetila ga da on može da bude drugačiji.

Šarlot Darling je upravo onakva kako joj i ime zvuči: realna, iskrena, dosledna osoba. Poznaje sebe i svoje srce, i ne boji se da ode od ljudi koje voli ukoliko oseti da je ne tretiraju na način na koji zaslužuje. Definitivno ću čitati Šarlotinu priču iznova, jer me je navela da prihvatim svoja osećanja i svoju individualnost, kako i sama čini tokom „Skrivenih poruka“.

Ne mogu da završim ovaj prikaz a da ne pomenem Ridovu baku, Iris Lokler. Oduvek sam želela da upoznam takvu ženu: onu koja ima sredstva i volju da promeni život osobe za koju smatra da je vredna njene pažnje.

Kad se osvrnem na sve pročitane romane ove dve neverovatne autorke, mislim da me nijedna nije toliko dirnula u srce kao „Skrivene poruke“. Sviđa mi se sve u vezi sa ovom knjigom. Sviđalo mi se čak i to što me je navela na suze. I osmeh koji nisam mogla da sakrijem dok sam čitala o Ridovom sarkastičnom smislu za humor. Zbog ovakvih priča čitam ceo život ljubavne romane. Oni mi ulepšavaju život i to je najviše što jedna knjiga može da učini.

Prevod: Dragan Matković
Izvor: hypable.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.