Laguna - Bukmarker - Idealni kutak za čitanje - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Idealni kutak za čitanje

„Čitanje je san vođen tuđom rukom“, napisao je portugalski pesnik Fernando Pesoa. Lepe snove sanjamo kada se osećamo prijatno i opušteno. Ako želite da se vaše dete od samog početka oseća udobno dok sanjari uz knjige, organizujte mu mali kutak za čitanje u dnevnoj ili dečjoj sobi. Nekoliko jednostavnih predmeta (i mnogo knjiga) pomoći će vam da kreirate lokaciju koju mališani neće želeti da napuste.



Da li ste i vi nekada provodili noći čitajući u krevetu, sa ćebetom preko glave i baterijskom lampom u ruci? Ako je odgovor potvrdan, to znači da već znate kako treba da izgleda savršeni kutak za čitanje: on mora biti topao i udoban.

Važno je da pod takvog prostora bude prekriven mekim i prijatnim materijalom. Prilikom čitanja ne mora se uvek sedeti na stolici ili fotelji. Tepih ili neka vrsta dušeka biće podjednako udobni, a u tu svrhu mogu poslužiti i veliki jastuci. U izboru boja vodite se dečijim ukusom. Omiljene boje će detetu poslati signal da je reč o njegovom prostoru.

Jastuci nisu samo odlična podloga za sedenje, oni svojom bojom i materijalima mogu ovom delu prostorije dati poseban vizuelni identitet. Pružite priliku detetu da samo, jastucima različitih veličina i oblika, dizajnira prostor za čitanje prema svojim trenutnim potrebama. Kada završi,  ono sa zadovoljstvom može utonuti u meke jastuke ili se poslužiti tvrđim jastukom kao naslonom dok prelistava omiljene knjige.


 
Ćebad mogu imati višestruku namenu, a njihova uloga u kutku za čitanje je nezamenljiva. Kada vaše dete legne na prijatno, čupavo ćebe, imaće osećaj da se nalazi na mekoj travi, na kojoj mirno može da sanjari. U njega se može umotati kada čita o avanturama u snegu. Može ga saviti i iskoristiti kao dodatni jastuk. Po potrebi može njime proširiti kutak za čitanje. Ali ćebe ima još jednu fantastičnu osobinu: od njega se u sobi može napraviti pećina!

Čitanje ispod pokrivača je oduvek bilo veoma popularno. Ima li na ovom svetu bezbednijeg mesta od lične pećine? Dete se jednostavno može pokriti ćebetom preko glave, ali možete mu pomoći i da od njega napravi jednu vrstu baldahina i tako dobije trajnu čitalačku pećinu.



Svi dobro znamo da u pećinama vlada mrak. Čitanje u slabo osvetljenom prostoru ne škodi oku, ali se njegovi mišići lakše zamaraju. To može rezultirati peckanjem u očima i zamućenim vidom. Problem će nestati posle nekoliko sati spavanja, ali ovo neprijatno iskustvo se može lako izbeći tako što ćete omogućiti da u pećinu uđe dovoljno svetlosti iz prostorije u kojoj se nalazi.

Različite vrste osvetljanja mogu poslužiti za stvaranje posebne atmosfere u kutku za čitanje. Umesto pećine u njemu možete stvoriti zvezdano nebo. Kada nestane dnevne svetlosti, ukrasne sijalice i male svetleće cevi stvoriće poseban ambijent. Uz malo domišljatosti iznad mesta na kome dete čita možete okačiti lampu koja će u tami obasjavati samo mesto na kome leži knjiga, i na taj način privući čitaoca.



Ako se prostor za čitanje nalazi u dnevnoj sobi, važno je da televizor i kompjuter ne budu u blizini ili da budu isključeni. Čitalački kutak rezervisan je isključivo za knjige. Možete uvesti pravilo da mobilni telefoni i tableti nemaju pravo pristupa, čak ni kada su u pitanju odrasli. Tako ćete pokazati detetu da je važno da se koncentriše na knjige i motivisati ga da čita.

Kutak za čitanje nije namenjen isključivo deci. Da bi naučila da čitaju, važno je da čitate zajedno sa njima. Osim toga, vreme koje provodite čitajući detetu je kvalitetno provedeno vreme, kako za dete, tako i za vas. Ko još može odoleti ugodnoj atmosferi, ćebetu, jastucima i prijatnom osvetljenju? Izaberite pravu knjigu i pridružite se svom detetu.
 
Izvor: kosmos.de
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.