Laguna - Bukmarker - Laguna na 54. Sajmu knjiga u Beogradu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Laguna na 54. Sajmu knjiga u Beogradu

Na najvećem festivalu književnosti u Srbiji, na 54. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga IP Laguna predstavilo je svoju celokupnu produkciju i 250 novih naslova objavljenih u protreklih godinu dana. Tokom sedam sajamskih dana predstavljena je savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, organizovane su brojne promocije i potpisivanja knjiga.



Igor Marojević

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, Laguna je predstavila nove romane Trejsi Ševalije, Rejmonda Čendlera, Huana Gojtisola, Sofi Kinsele, Svetislava Basare, Vesne Radusinović, Zvonka Karanovića, Isidore Bjelice, Ivane Mihić i drugih. Specijalni gost bio je poznati britanski autor Toni Parsons, koji je promovisao svoj novi roman „Novi početak“.



Dušan Miklja

Ove godine na Sajmu knjiga najviše se prodavala „Koliba“ Vilijema Pola Janga. „Novi početak“ Tonija Parsonsa našao se na visokom drugom mestu, a zatim slede „Izuzetna stvorenja“ Trejsi Ševalije, „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija, „Hiljadu čudesnih sunaca“ istog autora, „Devojka iz dvadesetih“ Sofi Kinsele, „Ponašaj se kao dama, razmišljaj kao muškarac“ Stiva Harvija, „Konstantinovo raskršće“ Dejana Stojiljkovića, dok je deseto mesto zauzela „Knjiga o groblju“ Nila Gejmena.



Zvonko Karanović

Tokom ovogodišnjeg Sajma, saznali smo i da je Lagunin autor Dejan Stojiljković ovenčan nagradom Miloš Crnjanski za 2009. godinu. Stojiljković je nagradu dobio za svoj prvenac „Konstantinovo raskršće“, delo od izuzetne vrednosti.



Dušan Veličković

O svojim impresijama sa ovogodišnjeg Sajma, direktor i osnivač IP Laguna Dejan Papić rekao je:

- Ovo je do sada naš najuspešniji nastup na sajmu. Naš štand je tradicionalno bio najposećeniji izdavački štand, iako znatno veći, bio je tesan da primi sve zainteresovane. To je dokaz da Lagunina izdavačka politika ima dobar prijem kod čitalaca, a mi ćemo se kao izdavači i dalje truditi da opravdamo poverenje.



Dejan Papić

– I pored toga što je, uz još dva izdavača imala najveći štand na 54. međunarodnom sajmu knjiga, pokazalo se da je Laguna bila tesna da primi sve ljubitelje knjige, nedovoljno prostrana da komotno usluži kupce iz cele zemlje. Možda bi, uz kategoriju najbolji izdavač, valjalo ustanoviti takmičenje za najposećeniji štand i ustanoviti glasanje publike. Verujem da tu ne bi bilo mnogo preglasavanja, istakao je Dejan Mihajlović, urednik u Laguni.

Zbog velikog interesovanja čitalaca spisateljica Vesna Radusinović je čak dva puta potpisivala svoje knjige na ovogodišnjem Sajmu. Dva puta po tri sata je tek bilo dovoljno vremena da ova autorka izađe u susret svim svojim obožavaocima koji su želeli fotografisanje sa njom i potpise na knjigama.

Pisac za decu i autor najprodavanijih dečijih knjiga, Uroš Petrović rekao je:

- Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, bio je epsko poprište sudara dve pandemije. Iako je, za razliku od knjige, grip mogao da se dobije besplatno, svet spašava to što zaraza knjigom mnogo duže traje.

- Sajam knjiga je i ovog puta potvrdio svoj status slave knjige. Naravno da će više publike slaviti Aranđelovdan – rekao nam je Igor Marojević, pisac i urednik u Laguni.

Ivana Mihić, kojoj je u izdanju Lagune objavljen i drugi roman „Led“ oduševljeno je rekla:

- Spas u pravi čas! Knjiga je najbolja prijateljica naših života!

I Zvonko Karanović podelio je sa nama svoje utiske.

- Sajam knjiga je svojevrsna slava književnika koja se čeka cele godine, a prođe za 7 dana!

- Ovogodišnji Sajam doneo je upadljive organizacione promene, potpuno novi i logični prostrani raspored. Kao i obično meni kao piscu nedostaju diskusioni saloni gde bi pisci sa publikom razmenjivali iskustva o književnosti, a ne samo o svojim knjigama – itakao je autor romana „Bakarni bubnjevi“ Miomir Petrović.



Miomir Petrović

- Ako je slogan ovogodišnjeg Sajma „More knjiga“ mi pisci smo se uglavnom obukli u crveno da bismo privukli ajkule. Prošlo je vreme prolaznih „ribica“. Ovaj Sajam pokazuje da su se u svetu knjiga pojavile prave morske nemani. – objasnila nam je Ljubica Arsić.

- Mislim da je Sajam u jednom delu bolje organizovan nego prošlih godina i da se taj pomak najbolje vidi u Hali 1, odnosno Areni, gde je zaživela koncepcija u kojoj izdavači mogu izlagati samo sopstvena izdanja. To je doprinelo boljoj organizaciji u samoj Areni i većim mogućnostima za održavanje promocija knjiga i uopšte za efikasnu prezentaciju ovogodišnje izdavačke produkcije. Kao neko ko se prevashodno bavi žanrovskom književnošću, moram napomenuti da se ova godina slobodno može nazvati godinom  srpske fantastike. To se ne ogleda samo u nezapamćenom broju objavljenih knjiga domaćih pisaca fantastike, horora i naučne fantastike, već i u primetnoj promeni percepcije i recepcije ovih dela od strane književne kritike. Najbolji primer za to je knjiga „Konstantinovo raskršće“ mladog pisca Dejana Stojiljkovića, koja je ove godine sasvim neočekivano dobila uglednu nagradu Miloš Crnjanski. Isto tako, što se tiče prevedene žanrovske književnosti, ne mogu da ne pomenem maestralni roman „Drud“ Dena Simonsa koji govori o Čarlsu Dikensu na jedan nov, fantastičan način i koji se veoma brzo posle svetske premijere pojavio kod nas u izdanju Lagune. – rekao je Goran Skrobonja.

I poslednjeg dana na štandu Lagune organizovana su potpisivanja knjiga. Sa svojim čitaocima družili su se Igor Marojević, Zvonko Karanović, Dušan Veličković, Miomir Petrović, Dušan Miklja i Milovan Vitezović.



Milovan Vitezović


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.