Laguna - Bukmarker - Laguna dobila nagradu za najboljeg izdavača - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Laguna dobila nagradu za najboljeg izdavača

Novinari koji izveštavaju o 55. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu su, u subotu 30. oktobra, za najboljeg izdavača između dva sajma proglasili IP Laguna. Laguna je pobedila među više od 400 izdavača (koliko ih prema zvaničnim podacima učestvuje na Sajmu). Rezultat glasanja novinara kulturnih rubrika pokazao je da je Laguna sa 64 glasa odnela ubedljivu pobedu.
 
Glasanju se odazvalo 35 novinara naših najznačajnijih medija, pri čemu je jedan listić bio nevažeći, a u komisiji su bili Dragana Matović (Večernje Novosti), Petar Jončić (Studio B) i Mira Kankaraš Trklja (Tanjug).
 
Novinarska nagrada, koja se 16. godinu dodeljuje u organizaciji Foruma novinara kulturnih redakcija (Fonkur), poslednjeg dana sajma knjiga uručena je u sali „Borislav Pekić“ Dejanu Papiću, direktoru IP Laguna.
 
U obrazloženju komisije rečeno je da IP Laguna prednjači sa produkcijom većom od 250 objavljenih knjiga godišnje, ali da je na odluku pre svega uticala činjenica da su Lagunini pisci dobitnici devet uglednih književnih nagrada, i da su njihovi romani u najužem izboru za sva najvažnija priznanja. Laguninom „jatu“ domaćih pisaca se od prošlog Sajma priključilo 26 veoma uglednih i afirmisanih autora.


Kao izdavač poznat po prevodima bestselera i dobrim komercijalnim naslovima, Laguna se uvrstila među one koji direktno pomažu opstanak domaće proze štampanjem knjiga pisaca o kojima kritičari rado pišu a koje ne privlače interesovanje najšire publike.


Među osvojenim nagradama su i dve međunarodne – regionalna nagrada „Meša Selimović“ za knjigu sa područja bivše Jugoslavije („Kaja, Beograd i dobri Amerikanac) i Međunarodna nagrada za slobodu i žurnalizam koja se dodeljuje u Napulju („Srbija Hardcore“). Nagradama „Svetosavski pečat“ i „Miloš Crnjanski” ovenčan je roman Dejana Stojiljkovića „Konstantinovo raskršće“. Laguninim piscima pripale su i nagrade „Žensko pero“, „Isidora Sekulić“, „Branko Ćopić“ i „Biljana Jovanović“.


Pored novih dela domaćih autora Laguna je u ovogodišnji izdavački plan uvrstila dela srpskih klasika poput Ive Andrića, jedinog srpskog nobelovca. U saradnji sa Andrićevom zadužbinom započet je projekat njegovih „Izabranih priča“ u šest tematski oformljenih zbirki, a prva knjiga su „Beogradske priče“ jedan od sajamskih hitova. Direktor i vlasnik Lagune Dejan Papić je ovim izdavačkim potezom pokazao da vrhunska dela mogu uvek ponovo da postanu bestseleri.


Kod izbora stranih naslova Laguna nastoji da zadovolji sve ukuse, ali da objavi i knjige koje su interesantne manjem krugu sladokusaca pa je tako pre dve godine vratila na naše tržište Marija Vargasa Ljosu, ne kalkulišući da će uskoro dobiti Nobelovu nagradu za književnost i ponovo biti hit. Za poklonike klasičnog detektivskog romana Laguna je iznova prevela najbolje knjige Rejmonda Čendlera, a upravo se sa francuskog prevode dela Žorža Simenona.

Ovo su bili samo neki od argumenata koji su opravdali dodelu novinarske nagrade IP Laguna, koja uspešno balansira između visoke i komercijalne književnosti na zadovljstvo više od 80.000 članova Kluba čitalaca i svih koji uživaju u lepoti dobre knjige.


Nagradu koja se sastoji od povelje i umetničkog dela slikara Jovana Marinkovića primio je direktor IP Laguna Dejan Papić. On je primajući nagradu napomenuo da je knjiga „Avanture nevaljale devojčice“ Vargasa Ljose najprodavanija knjiga ovogodišnjeg sajma knjiga, „Ljuljaška daha“ Herte Miler među deset najprodavanijih a da su „Beogradske priče“ Ive Andrića na listi dvadeset najprodavanijih.


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.