Laguna - Bukmarker - Književna svest i emocionalna inteligencija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Književna svest i emocionalna inteligencija

Kada se 2012. godine u knjižarama i književnim klubovima vatreno raspravljalo o romanu Iščezla, došlo se do glavnog zaključka o ovom uzbudljivom delu Flinove: to nije običan triler, to je umetnički triler.



U slučaju ove knjige čija se radnja zasniva na priči o braku u kome se javlja nasilje, pridev umetnički znači da autorka nije samo vodila brigu o toku radnje, već je stvorila vrlo dobro psihološki iznijansirane likove.

Sasvim je logično što se autori koji su se posvetili pisanju „običnih“ trilera (ili ljubavnih romana, ili fantastike), ne bi baš složili sa terminom umetnički jer se na taj način umanjuje vrednost njihovih dela. Najjači argument protiv žanrovske klasifikacije knjiga je taj što se to, zapravo, više radi u marketinške svrhe nego u cilju preporučivanja knjiga ili njihove kategorizacije.

Međutim, prema novoj studiji koju su sproveli Dejvid Kid i Emanuel Kastano, književna dela okarakterisana kao umetnička pružaju izvesne koristi čitaocima.

Ovaj istraživački par je tražio od preko hiljadu učesnika da povežu književna imena sa emocijama izraženim kroz razne slike, pokazujući tako pozitivnu korelaciju između književne svesti i emocionalne inteligencije. U studiji se vodilo računa da se učesnici ne oslone previše na lične procene, ali se ipak pokazalo da su oni koji su više čitali umetničku književnost bolji u prepoznavanju emocija kod drugih ljudi.

U izveštaju o studiji za Gardijan, Kid je izjavio:
„Nijedna književna fikcija ne podstiče iste psihološke procese [...] vremenom se navika čitanja dela umetničke književnosti povezuje sa razlikama u međuljudskoj percepciji, a koje, s druge strane, nemaju veze sa čitanjem žanrovske književnosti.“

U prikazu ove studije u časopisu „Riders dajdžest“ se naglašava da čak i autori same studije „ističu da njihovi rezultati ne traba da budu uzeti kao dokaz za superiornost umetničke književnosti“. Možda baš iz razloga jer su slične, manje rigorozne verzije istog istraživanja dovele do kontroverze u 2013. godini.

Dakle, dragi čitaoče, čitaj šta god želiš! Ali, znaj da čitanje (modernih) klasika i ozbiljne književnosti, kao što su Toni Morison, Harper Li, ili Don DeLilo, može biti izuzetno korisno za tebe.
 
Autor: Medi Kram
Izvor: huffingtonpost.com


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.