Laguna - Bukmarker - Knjiga i kafa, idealan spoj 6 naslova i kafe - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjiga i kafa, idealan spoj 6 naslova i kafe

Koje bi bilo idealno vreme za kafu? Jutarnje ili popodnevno? Mi mislimo da je idealno vreme ono kad imate dovoljno vremena da sednete i pročitate nekoliko stranica knjige uz dobru kafu.



Pokušali smo da napravimo idealan spoj: dozu kofeina koja odgovara naslovu knjige. Mi smo započeli, a vi svakako možete da napravite svoju i podelite sa nama te liste na našoj Fejsbuk strani Bukmarker ili u grupi Delfi kutak.

Turska kafa i „Kradljivac kafe“

Pravi ljubitelji turske kafe neće propustiti da pročitaju roman „Kradljivac kafe“ koji otkriva avanturu Obedaje Čalona koji je doslovno ukrao kafu Osmanlijama i doneo je u Evropu. Ovo nije samo uzbudljiv krimić o počecima trgovine kafom već je iznad svega neobičan i prebogat istorijski roman.

Citat iz knjige: Turska kafa je zaista bila ne samo veoma vruća već i veoma jaka. Bila je manje gorka od engleske i prekrivena somotastom penom, koju je Marsilio nazvao kepik. General im je pokazao veći broj činijica na poslužavniku. U njima behu različiti začini u prahu kojima je kafa mogla dodatno da se začini. Obedaja je omirisao činijice. U jednoj je bio mleveni cimet, u drugoj kardamon.
 
Espreso i „Kum“

Jedan kratak, jak i crn espreso ima veliku moć. Tako bar misle Italijani i vole da završe obrok upravo takvom kafom, pa je logičan izbor da uz espreso čitate Puzov uzbudljiv roman „Kum“. U ovoj knjizi koja broji 442 strane, kafa se pije ili kuva 36 puta! A Don Vito Korleone obožava „doppio“, dupli espreso.

Citat iz knjige: Ostavio je tela da leže na ulici, ušao u restoran i naručio kafu, koju je popio čekajući policiju da dođe i uhapsi ga.
 
Ledena kafa i „E, zabole me“

Hajde da se pretvaramo da nas zabole, iako to nije tako. Jedinstvena knjiga za samopomoć koja postavlja stvari na svoje mesto i govori nam da svi plivamo u problemima, i da rešenje nije kuknjava, nego prihvatanje da su problemi, patnja i bol sastavni deo života i da se suočimo sa njima. I, naravno, rešimo ih. I budemo zahvalni na tome.

Citat iz knjige: „Mark, život je, u stvari, neprekidan niz problema“, rekao mi je Panda. Srknuo je piće i namestio ružičasti kišobrančić. „Rešenje jednog problema je tek nastanak novog.“
 
Kafa iz kućnog aparata i „Mala pekara na obali“

Šta ide bolje uz pecivo od dobre šolje kafe? Vlasnica „Male pekara na obali“ ne može da se odvoji od svog aparata za kafu, i više puta ćete je zateći u knjizi kako pijucka kafu i opušta se ili druge nudi dobrom kafom. Ovaj roman je zamešan sa mnogo smeha, osećanja i nekoliko odličnih recepata. A priča nam o ženi koja će otkriti novi početak tamo gde mu se najmanje nadala.

Citat iz knjige: Neki strahovi su bili mnogo, mnogo gori noću, ali kad svane, činilo joj se da može da ih savlada; nestali bi kao ružni snovi s prvom šoljom kafe…
 
Turska kafa, bis, i „Čast“

Ovu kombinaciju ne možemo da zaobiđemo, niti da je vežemo za drugu vrstu kafe… Kako drugačije nego turska kafa i turska autorka? Elif Šafak je izuzetno popularna autorka u Turskoj, posebno cenjena među mladim, obrazovanim, nezavisnim ženama kojima se dopada spoj feminizma i sufizma, kao i razoružavajući ekscentrični likovi i vešto napisani obrti u njenim epskim ljubavnim romanima.
 
Citat iz knjige: Mešala je kafu pažljivo, nežno. Kafa je kao ljubav, pričalo se, što si s njom strpljiviji, boljeg je ukusa. Ali Džemila nije znala mnogo o tome. Jednom je bila zaljubljena i to je imalo gorak i mračan ukus. Opekavši jezik, više nikad nije o tome govorila.
 
Bela kafa ili bilo kakva kafa i „Džentlmen u Moskvi“ 

Niste još upoznali grofa Rostova? Možda poznajete nekoga poput njega: ko je nepravedno lišen svog društvenog statusa ali ga taj udar sudbine nije lišio dostojanstva i lepih manira? Takav je on. Kad pije belu kafu on je ispija iz najskupocenijeg porcelana i meša srebrnom kašičicom. Iako živi kao izgnanik iz sopstvenog života na tavanu luksuznog moskovskog hotela. A kada razmišlja o drugima, ima široke vidike.

Citat iz knjige: Dok je majstor sipao kafu, grof se pitao je li to početak ili kraj starčevog radnog dana. Bilo kako bilo, osećao je da će mu šolja kafe prijati. Jer postoji li nešto svestranije? Kafa prija i iz lima i iz limoškog porcelana, daće energiju marljivima u zoru, smiriti zamišljene u podne ili obodriti namučene usred noći.
 
Koja bi bila vaša omiljena kombinacija?


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.