Laguna - Bukmarker - Klasici nikada ne umiru - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Klasici nikada ne umiru

Mnogo se pričalo o vrstama knjiga koje bi trebalo čitati tokom određene sezone. Ali šta ako postoji knjiga koja se može čitati svake sezone? Ove četiri knjige su večne. U ovom vremenu dobro je vratiti se klasicima i periodu kada su autori počeli da izlaze iz konvencija svog doba i krče sebi put. Svaki put kada okrenete stranicu, otkrijete nešto novo.



Nadam se da ćete uz pomoć ovih pet knjiga zaviriti u prošlost, kao što sam to ja uradila.

1. Voljena

„Voljena“, iako kontroverzna, zaista čini da ljudi ustuknu od iznenađenja. Seta, koja se rodila kao rob, pobegla je u Ohajo. Umesto da zaboravi na Slatki dom, nju neprestano proganja duh njenog deteta. Zbog iznenadne smrti, dete je sahranjeno bez imena i na spomeniku je ugravirano: Voljena. Seta je, iako majka živog deteta po imenu Denver, dozvolila da njenim životom upravlja Voljena i učiniće sve kako bi je smirila.

Nagoveštaji ironije i zablude pojavljuju se više puta. Očigledno je da je Seta sebi dozvolila da se navikne na stvari kakve jesu, posebno kada se pojavio Pol Di. Pol Di, stari prijatelj iz Slatkog doma, pokušava da pomogne Seti da shvati da treba da živi u prošlosti. Ali suočavaju se sa prošlošću kada se Voljena pojavi na njihovim ulaznim vratima.

2. Slika Dorijana Greja  

„Slika Dorijana Greja“ je priča o otmenom mladiću koji prodaje dušu kako bi ostao mlad i lep. Priča je izazvala polemiku 1890. godine, ali to nije sprečilo ljude da je čitaju kroz vekove. Knjiga i njena moralna dilema o kojoj je govori, postale su problem za Vajldove homoseksualne partnere, zbog čega je završio u zatvoru.

Javnost bi volela da može da gleda sliku i tako promeni svoj spoljašnji izgled. Ova knjiga pokazuje šta bi čovek bio spreman da uradi kako bi izgledao „savršeno“ u očima drugih.

3. Sluškinjina priča

Roman „Sluškinjina priča“ napisan je iz ugla Fredovice, sluškinje u državi Galad. Iz kuće sme da izađe samo jednom dnevno, kada ide na pijacu. Svaka sluškinja je primorana da leži na leđima i da se nada da će ostati trudna sa zvaničnikom. Međutim, svaka od njih vredi samo ako ima zdrave jajnike.

Kao i mnoge druge priče Margaret Atvud, i ova sadrži ironiju i igru reči, koje zaista govore o moći koju muškarci imaju nad sobaricama. Žena ima ulogu da rađa decu i da odgovori samo kada joj se obrate.

4. 1984

.„Hiljadu devetsto osamdeset četvrta“ je delo koje, što se više čita, deluje zastrašujuće. Knjiga i dalje govori o političkoj satiri koja zadire u privatnost, i potrebi da se govori samo izmenjenim glasom. Ako se neko usudi da se pobuni protiv velikog brata, biće izbrisan iz postojanja i iz sećanja.

Zbog realističnih elemenata u priči, „1984“ jedan je od najstrašnijih i najintrigantnijih romana ikada napisanih.

Nisam pročitala sve klasike na svetu. Iako su ove knjige najbolje za čitanje, postoji još mnogo onih koje će vam privući pažnju. Pronađite najbolje i nikada ne prestajte da čitate.

Autor: Emilija Rivera
Izvor: bookstr.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.