Laguna - Bukmarker - Kako se izboriti sa mnogo knjiga u malom stanu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako se izboriti sa mnogo knjiga u malom stanu

Već nekoliko godina živim isključivo u majušnim stanovima. Iako svaki naredni, navodno, ima više prostora, nijedan ne odgovara mojim snovima o biblioteci koja prekriva zid od poda do plafona, kakvu sam imala još kao dete. Kada vam je životni prostor skučen, kako napraviti mesta za sve te knjige?



Na ličnom primeru znam koliko teško je biti sakupljač knjiga, pogotovo kada živite u malom prostoru. U pravu ste, bilo bi pametnije pozajmljivati knjige nego kupovati ih ili ih poklanjati kada završimo sa čitanjem. Ali neki od nas to ipak ne rade. I šta da radite ako ne želite da se ratosiljate svojih knjiga?

Koji su to saveti za život u malom stanu uz bezbroj knjiga za koje prosto nemate prostora? Slede moji predlozi, saveti koje sam prikupila i stekla tokom dugogodišnjeg rada kao recenzent za knjige (koji čita 100-200 knjiga godišnje) a da sam pritom živela u garsonjeri.

Sve može da posluži kao polica za knjige

„Vau, da li postoji jedan komad nameštaja na koji nisi odložila knjigu?“, nedavno me je upitao jedan posetilac prilikom razgledanja mog stana. A odgovor je? Ne. Stočići imaju police na koje su naslagane knjige o umetnosti većeg formata. A ceo noćni stočić je zapravo jedna mini-biblioteka. Kuvari su složeni na kuhinjskom pultu tik uz pića i čaše za vino. Takođe imam minijaturnu verziju kuhinjskih kolica koja su taman tih dimenzija da savršeno staju u ono nezgodno ćoše u stanu koje ne služi ničemu, osim da ja tu lepo odlažem knjige koje se spremam da pročitam. Na stolu u dnevnoj sobi se takođe nalazi gomila knjiga. Na sanduku za odlaganje stvari su svi moji putopisi poređani između dva držača za knjige u obliku pingvina.

Kada god odlučite da kupite novi komad nameštaja, bilo da je to trpezarijski sto ili komoda, potrudite se da nađete neki koji ima dodatne police za odlaganje. Sve može da posluži kao polica za knjige, samo ako se dovoljno potrudite. Većina takvog nameštaja zauzima prazan prostor koji će poslužiti kao mesto za odlaganje stvari: uložite svoj novac u divan koji ima dodatni prostor za odlaganje, u stočiće i komodice koje imaju police. Pametan odabir nameštaja će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor koji drukčije ne bi imao namenu.



Budite surovi

Neću da vas lažem, ovo je, nažalost, najbitiniji deo. Ja se trudim da se ratosiljam 5 knjiga mesečno, samo zato što mi poklanjanje ne ide baš od ruke. Odnosim ih u prodavnice polovnih knjiga u nameri da ih prodam ili ih poklanjam besplatnim bibliotekama. Čak i najmanji napor da se otarasim najmanje moguće hrpe knjiga značajno utiče na stanje mojih polica i pomaže u tome da ostanu u nekim granicama podnošljivog.

Naročito je važno da budete realni pred hrpom knjiga koje se spremate da pročitate u odnosu na to koliko njih ćete zaista pročitati. Pokušajte da za takvu gomilu dodelite određen prostor koji nećete pretrpavati, i po potrebi pokušavati da smanjite. Takođe imam strogo pravilo u vezi sa knjigama koje mi se nisu svidele. U iskušenju sam da ih zadržim, naročito ako su dela klasične književnosti, jer na kraju krajeva, ipak sam ih ja pročitala, zar ne? Pogrešno! Otarasite ih se. Pa nisu vam se čak ni dopale.

Napravite strategiju pri kupovini

Dakle, slabi ste na lepe korice... ali, da li sve do jedne moraju biti u tvrdom povezu? Osim ako se ne radi o specijalnom izdanju, trudite se da nabavite manja izdanja mekog poveza, kada god imate priliku. Kada kupujem klasike, uglavnom se hvatam za cakana manja izdanja. Odučite se od kupovine najnovijih izdanja ili „debelih“ klasika sa omotnicama. Što više knjiga malog formata mekog poveza nabavite, to ćete imati više mesta za njihovo odlaganje.

Znam, jasno mi je. Knjige u tvrdom povezu su lepe – to vam govori osoba koja poseduje tri različita izdanja „Majstora i Margarite“ i dva kompleta „Harija Potera“ sa sve kutijom. Strategija pri kupovini vam neće uvek polaziti za rukom. Ali nabavljanje knjiga u mekom povezu će vam makar pomoći da držite vaš bibliotečki haos pod kontrolom.



Napravite strategiju pri razvrstavanju

Knjige u tvrdom povezu i stripovi sličnih dimenzija moraju biti grupisani zajedno kako bi vertikalni i horizontalni prostor koji zauzimaju bio maksimalno iskorišćen; popunjavajte police u dva reda onim malim izdanjima u mekom povezu i prostor neće trpeti. Isto postupati i sa knjigama o umetnosti velikih formata; knjige koje dolaze u zaštitnim kutijama su veoma zgodne i treba ih iskoristiti kao dodatno mesto za odlaganje vaših knjiga u mekom povezu. Ako počnete da razmišljate o slaganju knjiga kao o tetrisu, biće vam znatno lakše.

Prostor ispod kreveta kao dodatno mesto za odlaganje

Velike plastične kutije ili bilo kakva druga pomagala za odlagnje stvari koja mogu da se gurnu ispod ormana ili kreveta su dar sa neba. Knjige će tako biti zaštićene i na sigurnom, lepo poslagane, ali će ipak biti odložene i daleko od prašine (samo ukoliko vam se mačka ne zavuče baš tu da spava, kao moja, na primer).

Knjige su na prvom mestu

Ako se nešto dogodi... da li će vam zaista trebati išta drugo osim knjiga? Ja ću uvek pre pobacati garderobu iz ormana nego smanjiti prostor koji mi je potreban za moje knjige. Umela sam da ispraznim policu za zimsku graderobu kako bih napravila mesta za gomilu knjiga u tvrdom povezu. Čar življenja u malom prostoru je određivanje prioriteta za stvari koje čuvate, a moje su, oduvek, bile knjige.

Autor: Lija Rejčel fon Esen
Izvor: bookriot.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.