Laguna - Bukmarker - Kako podstaći dete da čita i tokom letnjih meseci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako podstaći dete da čita i tokom letnjih meseci

Svi dobro znamo da je čitanje važno, ali kada vam dete saopšti da ne voli da čita ili da mu je čitanje dosadno, vaša je obaveza da pronađete odgovarajući način da ga ohrabrite da ne odustane od istraživanja sveta književnosti. Čitanje i pisanje su veštine koje se bez redovnog vežbanja mogu zaboraviti i ukoliko ne želite da vaš mališan tokom letnjih meseci nazaduje, morate obezbediti uslove u kojima će nastaviti da ih razvija.

Foto: Pexels

Verujemo da će vam u tome pomoći sledeći saveti:

Izgradite šator/tvrđavu za čitanje

Deca vole da grade. Osim toga, ona žele da imaju mirno, skriveno mesto na kome će provoditi vreme. Pomozite detetu da od ćebadi i jastuka izgradi tajno skrovište na kome će, između ostalog, moći i da čita. Ne zaboravite baterijsku lampu – ona je presudna za stvaranje odgovarajuće atmosfere.

Odvedite dete u biblioteku

Biblioteka nije samo mesto na kome možete pozajmiti knjige. Biblioteke često organizuju i programe za promovisanje čitanja, pripovedačke sesije, radionice, takmičenja i susrete sa dečjim piscima.

Budite kreativni

Kada zajedno čitate, pokrijte tekst rukom ili komadom papira i zamolite dete da izmisli priču na osnovu slika koje vidi. Deca se često plaše da neće biti u stanju da pročitaju ili izgovore pojedine reči u tekstu, a na ovaj način ćete ih oslododiti straha i dati im šansu da upotrebe maštu. Ako želite da dete lakše zapamti neku novu ili komplikovanu reč, možete je pokriti prstom i predložiti mu da na osnovu okolnog teksta i slika pogodi o kojoj se reči radi.

Zabava u kuhinji

a) Jednostavni recepti, recimo za palačinke, pružaju detetu priliku da se upozna sa „praktičnim čitanjem“ i istovremeno nauči da prati seriju uputstava.

b) Pretvarajte se da je kuhinja kafe u kome će dete moći da naruči iz „menija“ koji je samo sastavilo (milkšejk, kolači, voće, krekeri i sl.)

E-knjige

E-knjige su lako dostupne, jeftine ili potpuno besplatne, zauzimaju malo prostora, snalaženje u tekstu je lako, mogu se čitati u mraku... Pored toga, deci mogu biti zanimljive i zbog mogućnosti promene fonta, interesantnih vizuelnih efekata, pretvaranja pisanog teksta u govor i rečnika sa izgovorom i objašnjenjem nepoznatih reči.

Kombinujte film i knjige

Ova tehnika je veoma korisna kada želite da podstaknete dete da čita. Dobra filmska adaptacija može zainteresovati dete da pročita knjigu po kojoj je film snimljen, što će, uz malo sreće, voditi čitanju i drugih knjiga istog autora.

Časopisi

U časopisima za decu se uvek može pronaći pregršt zabavnih sadržaja i informacija koje su zanimljive najmlađim čitaocima. Želite da vaše dete redovno čita? Pretplatite ga na omiljene časopise. (Ne zaboravite: deca obožavaju kada im nešto stigne poštom.) Možete, naravno, izabrati i onlajn verziju.

Nagradite dete za trud

Organizujte čitalački izazov. Koliko je meseci ostalo do božićnih i novogodišnjih praznika? Koliko knjiga može pročitati svakog meseca do kraja godine? Dogovorite se oko nagrade – možda će to biti pravi podsticaj da vaš naslednik izvuče glavu iz oblaka i zaroni u čudesni svet knjiga.

Autor: Tanja Grambauer
Izvor: literacyforboys.com.au
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.