Laguna - Bukmarker - Kako odgajiti čitaoca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako odgajiti čitaoca

Želite da se vaše dete zaljubi u knjige? Imamo pregršt zanimljivih ideja, bilo da je dete toliko malo da još uvek žvaće ćoškove knjiga ili je već dovoljno veliko da samo prelazi čitava poglavlja.



Bebe i mala deca

Mališani se rađaju sa nagonom da pronađu smisao u jeziku i značenje u svetu koji ih okružuje. Na neki način, oni već čitaju. Pripremanje vašeg deteta na ono što ga čeka kasnije, kao što je tumačenje slova i reči na stranici odštampanog teksta, zapravo znači negovati i razvijati tu urođenu sposobnost. Upravo zbog toga Američka pedijatrijska akademija danas preporučuje pedijatrima da ohrabruju roditelje da svojim mališanima čitaju svakodnevno već od rođenja.

Prepričavajte dnevna dešavanja. Razgovaranje sa bebom je verovatno najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste pospešili razvoj jezičkih veština. Uvek postoji nešto što možete da kažete: „Au, pogledaj sve te divne knjige. Hajde, izaberi jednu, pa ćemo je čitati zajedno.“ Nije važno ako je dete suviše malo da bi moglo da odgovori. Razgovor pomaže vašem detetu da se navikne na tok rečenice i stimuliše  jezičke puteve u mozgu, kaže Džudi Čitam, doktor nauka, potpredsednica službe za razvoj pismenosti u okviru neprofitne organizacije „Reading is Fundamental“ („Čitanje je fundamentalno“).



Dodirujte tekst. Za novorođenčad i malu decu, pomeranje prsta ispod reči dok im čitate, služi kao znak da ti mali smešni simboli imaju značenje i da su oni izvor priče, smatra Amanda Dž. Moreno, doktor nauka, asistent profesora na Erikson institutu, visokoj školi za razvoj deteta u Čikagu.

Budite izražajni. Svakom junaku u priči podarite drugačiji glas, i izvodite različite zvučne efekte („Tras!“) i uzvike („Oh, ne!“) gde je to prikladno. Vaše dete je verovatno najzahvalnija publika koju ćete ikada imati, ističe dr Moreno.

Dozvolite svom mališanu da bude učitelj. Neka pokaže svom prijatelju, plišanoj igrački, kako knjiga funkcioniše. („Meda ne zna da je knjiga okrenuta naopako. Možeš li da mu pokažeš kako treba?“) Zatim ohrabrite dete da ispriča priču na osnovu onoga što je prikazano na slikama.



Čitajte sa detetom. Kada sednete da prelistate neki časopis, dajte detetu nekoliko knjiga za bebe koje će razgledati. „Na taj način mu pokazujete da vam je čitanje važno, i ono će poželeti da vas oponaša“, kaže dr Moreno.

Knjiga je dobra u svako doba. Nemojte čekati vreme za spavanje! Započnite dan nekom pričom za dobro jutro, ili prelistavajte slikovnicu nakon ručka.

Predškolci

Trudite se da se zabavljate rečima i pričama. Bogat fond reči će pomoći vašem detetu da shvati šta čita jednom kada samo počne da sriče reči.

Ponudite mu izbor. Izdvojite nekoliko knjiga i recite: „Koju ćemo prvu da čitamo?“ savetuje dr Čitam. Time što ćete ga pustiti da bude „šef“ učinićete da se oseti kao da samo odlučuje o ovoj aktivnosti.

Upotrebljavajte složenije reči (ponekad). Ukoliko mislite da vaše dete nije upoznato sa nekim pojmom, ponudite mu neku jednostavnu definiciju („'Proizvoditi' je drugi način da kažeš 'praviti'.“). „Vrlo često se ograničavamo u izboru reči koje upotrebljavamo jer pretpostavljamo da nas dete neće razumeti, ali na taj način deci ne činimo uslugu“, ističe Nikolas Hasbi, doktor nauka, asistent profesora elementarne pismenosti na univerzitetu  Sveti Luis, u Mizuriju. Istraživanje pokazuje da bogatiji rečnik u prvom razredu donosi bolje rezultate u učenju čitanja.



Idite u biblioteku. Naučite svoje dete kako da pronalazi i pozajmljuje knjige iz biblioteke. Kada je spremno da ima sopstvenu člansku kartu, obeležite na neki način taj događaj, na primer, organizujte porodičnu zdravicu.

Razgledajte ulične znakove. Na taj način vaše dete će shvatiti koliko je čitanje važno u svakodnevnom životu. Kada naiđete na znak na kojem piše „Divljač na putu“, pokažite mu ga i objasnite šta to znači. Naučite dete da priča šale i zagonetke. Koji predškolac ne voli da iznova i iznova prepričava istu „kuc-kuc“ šalu? To je još jedan način da vežba izražavanje.

Pokažite reči u primeni. Sledeći put kada odete u kupovinu namirnica, pokažite mu reč na svom spisku za kupovinu („mleko“) a onda mu pokažite i sam predmet kada ga pronađete, sugeriše dr Hasbi.

Povezujte stvari. Kada je vaš predškolac spreman da uči azbuku, pomozite mu da napravi vezu između slova i predmeta, sigeriše dr Moreno. Uzmite magnete sa slovima M, P, i Ž i plišanog medu, patku i žabu i proverite da li vaše dete može da zaključi koji magnet ide uz koju životinju.



Dajte mu neku ulogu
. Kada čitate knjigu o životinjama, neka vaše dete imitira zvukove koje proizvode ti junaci. Svaki put kad kažete „patka“, napravite pauzu i dajte mu znak da kaže „kva-kva!“.

Napravite knjigu sami. Zamolite dete da vam ispriča priču, zatim je zapišite na nekoliko komada papira. Povežite ih sa jedne strane, i dajte detetu da ilustruje svaku stranicu, predlaže Terens Bek, doktor nauka, profesor na Univerzitetu u Takomi, Vašington. Kada završite, pročitajte je zajedno.

Uramite stranice knjiga. Time što ćete knjige učiniti i dekorativnim detaljima u vašem domu, vašem detetu stavljate do znanja da one zauzimaju počasno mesto u vašim životima.

Obeležavajte predmete. Zalepite oznake na fioke, vrata, ogledala, satove i druge stvari. To je odličan način da pomognete maloj deci da naprave veze između reči i predmeta na koje se odnose.



Prepustite se ritmu. Plesanje i drmusanje uz ritam dečijih pesmica, recitacija i omiljenih pesama (i upotreba instrumenata igračaka ako ih imate), pomaže vašem detetu da uhvati i savlada ritam govora.

Napravite listu obaveza. Zapišite šta treba da obavite, i ohrabrite svoje dete da i ono našvrlja svoju listu (čak i ako ne zna sva slova).

Saveti za mlade čitaoce

Dok se bore da shvate smisao neke dugačke rečenice, smisao same priče – a samim tim i uživanje – može da se izgubi. Kad je reč o domaćim zadacima, postarajte se da vaše dete razume materijal koji čita i da i dalje na knjige gleda kao na izvor zadovoljstva.

Budite teatralni. Zajedno odglumite knjigu koju vaše dete čita. „Oživite priču zamišljajući kako bi različiti likovi mogli da zvuče i imitirajući njihove pokrete, na primer, gamižite po podu kao zmija“, kaže Lisa Safran, autorka knjige „Reading and Writing Come Alive“ („Čitanje i pisanje oživljavaju“).

Zakuvajte nešto zabavno. Napišite recept koristeći jednostavne reči i crteže kako bi vaš mali kuvar mogao da ga prati. „Deca obožavaju da prave razne stvari, a to iskustvo je utoliko zabavnije ako sama čitaju uputstvo“, rekla je Dženifer Džons, doktor nauka, osnivačica Grin Ajvi škola, u
Njujorku.

Nemojte uklanjati omiljene knjige za bebe. Dečja biblioteka treba da ima tri različita čitalačka nivoa, kaže Peni Silvers, profesor na Dominikan univerzitetu u River Forestu, država Ilinois: stare omiljene knjige koje praktično zna napamet (suviše jednostavne); knjige koje su u skladu sa trenutnim nivoom znanja (odgovarajuće); i naslovi koji malo prevazilaze njegove sposobnosti (previše teške), koje vi možete da mu čitate.



Raspitajte se. Umesto da izbegavate komplikovana pitanja na koja ne znate odgovor („Koliko zuba ima ajkula?“ ili „Koliko daleko je Kina?“), zajedno potražite odgovore na internetu ili i nekoj enciklopediji. Vaše dete će videti da je čitanje odličan način da dobije informacije koje ga zanimaju.

Ostavljajte mu poruke. U kutiju sa užinom spakujte i ceduljicu na kojoj piše „Vidimo se kasnije!“ ili pisamce na jastuku u kom mu zahvaljujete što je bio dobar prema svojoj sestri. „Svako dete obožava da čita poruke koje su samo njemu namenjene“, kaže dr Džouns.

Pravite izlete za obogaćivanje rečnika. Obavljanje različitih poslova predstavlja odličnu priliku da na prirodan način uvedete nove reči. Treba vam nešto iz garden centra? Objasnite šta znači „višegodišnje“, a šta „jednogodišnje“. Morate da stanete da podignete novac u banci? Upoznajte ga sa pojmovima kao što su „uplata“ i „isplata“.

Nemojte prestajati da čitate. Kada vaše dete počne da samostalno čita, možda ćete doći u iskušenje da se povučete, ali nastavite da mu čitate. Malo napredniji naslovi će mu biti zanimljivi, a vi ćete biti u prilici da mu pomognete da izgradi dobru tehniku čitanja, kao što je pravljenje pauze na kraju rečenice.



Kostimirajte se! Pretvaranjem i igranjem uloga ćete udahnuti nov život poznatim pričama. Pokušajte da obezbedite kostime i rekvizite koji će biti dostupni vašem detetu.

Nemojte na čitanje gledati kao na usamljeničku aktivnost. Kada vaše dete sedne da čita neku dobru knjigu, ostanite u blizini. Pomozite mu da pravilno izgovori neke teže reči. Zamolite ga da vam objasni o čemu je reč u priči. I obavezno ga pohvalite kad završi sa nekim zahtevnijim štivom.

Autorka: Šarlin Džonson
Izvor: parents.com     
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.