Laguna - Bukmarker - Kako odgajiti čitaoca – korak br. 4 - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako odgajiti čitaoca – korak br. 4

prethodnom koraku objašnjeno je kako podstaći decu na čitanje onda kad nauče da čitaju. U ovom tekstu se govori o samostalnim čitaocima i ulozi roditelja koja se tada menja.

Kada vaše dete počne da čita samostalno, vaš zadatak se menja. Čitajte sa njim, ali mu obezbedite zalihu knjiga koje su privlačne za taj uzrast, i vodite zanimljive razgovore o knjigama i čitanju.



Pitajte: „Šta čitaš?“ Neka ovo pitanje bude najvažnija stavka. Kada ste u prilici, pitajte drugare svog deteta šta oni čitaju, jer će to možda podstaći vaše dete da pročita te knjige. Savet: Pitajte druge roditelje šta njihova deca čitaju i ponudite da pozajmite jedni od drugih te naslove.

Neka čitanje bude povezano sa zrelošću. Čitanje je samostalna aktivnost kojom se odrasli opuštaju. Pokušajte: Ako vaše dete ide na spavanje u 19 časova, produžite mu vreme do 19:30 ako bude tih pola sata proveo u krevetu čitajući.

Nekoliko reči o Hariju Poteru

Nemojte previše rano uvesti romane o Hariju Poteru. Svi ga mi volimo, ali smatramo da nema potrebe detetu čitati Harija Potera. Ako ga bude privukla fantastika, svakako će zavoleti ovog čarobnjaka. Drugim rečima, Hari Poter je desert, a ne povrće.

Postoji mnogo sjajnih knjiga u programu u obdaništima, ali čak ni prva knjiga u serijalu nije na spisku. Zapravo, najbolji period za prve četiri knjige u serijalu bi bio od drugog do petog razreda osnovne škole. Ostatak serijala je za period od petog do sedmog razreda. Postoje neke mračne teme u kasnijim nastavcima, i sama autorka je bila svesna da će njeni čitaoci rasti i sazrevati uz ovaj lik pa je rešila da obradi i neke ozbiljnije teme.

Da li ne voli čitanje ili je problem u izboru knjiga?

Za decu mlađeg uzrasta koja se tek upoznaju sa konceptom čitanja možda bi bilo bolje početi sa ilustrovanim knjigama. Za njih je knjiga sa mnogo teksta veoma zastrašujuća i odbojna. Decu koja u početku ne mogu da se izbore sa knjigama prati glas da ne vole da čitaju, što ne mora biti istina, već je problem u pogrešnom izboru knjiga.

Sledeće nedelje ćemo objaviti još jedan tekst sa savetima kako inspirisati decu da čitaju (više).


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.