Laguna - Bukmarker - Kako da izaberete šta da čitate - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da izaberete šta da čitate

Čak iako godišnje pročitate sto knjiga – moguće je! – to je i dalje samo mali deo u odnosu na broj godišnjih izdanja. A ako imate čitalačku blokadu, možda ćete teško pronaći tačku oporavka.



Ključno je da pronađete pravu knjigu za vas – knjigu koja poseduje taj nemerljivi faktor koji vas uzbuđuje, bez obzira da li je u pitanju novi roman iz vašeg omiljenog serijala epske fantastike ili raskopusani primerak ljubavnog romana vaše mladosti, jedino što je bitno je da ostanete zaljubljeni u knjige – ta ljubav vas goni, da nastavite da čitate knjige kada vas niko ne tera.

Otvorite Goodreads nalog

Dizajn sajta je možda zastareo i prevaziđen, i volela bih da je sajt ima bolje moderatore, ali Goodreads je trenutno najkorisnija aplikacija na tržištu kada su knjige i čitanje u pitanju. Funkciju pravljenja listi koristim kao neku vrstu dnevnika u koji beležim naslove koje sam pročitala i koje želim da pročitam. Možete beležiti koje knjige želite da pročitate i koje trenutno čitate, i da ocenjujete knjige koje ste već pročitali.

Ono što je bitnije od pravljenja listi, to je društvena funkcija sajta Goodreads. Mogu da ga koristim da bih pratila šta moji prijatelji čitaju i kako su ocenili knjige koje su pročitali. Moj prijatelj Tobi čita vrlo brzo, i vrlo raznovrsne naslove, tako da kad god želim da pronađem naslove koje sam možda propustila, uvek prvo posetim njegov profil. Moja prijateljica Emili voli fantastiku i horor, zato kada poželim da čitam nešto jezivo, posetim njenu stranicu.

Ne brinite ako nemate puno prijatelja na Goodreadsu ili ako oni ne vole isto što i vi. Uvek možete neformalno da pratite korisnike, bez slanja zahteva za prijateljstvo. Možete da pratite i svoje omiljene autore, i vidite šta oni čitaju. I da, na Goodreadsu možete da pratite i biblioteke.

Posetite obližnju biblioteku ili knjižaru i porazgovarajte sa zaposlenima

Ako niste posetili biblioteku od školskih dana kada ste morali da pozajmljujete knjige za lektiru, vreme je za novu člansku karticu. Biblioteke su one zgrade prepune knjiga koje možete da pozajmite kad god poželite. Odlično mesto za početak potrage za novim naslovima jesu police sa novim knjigama, i bibliotekari će retko propustiti priliku da pomognu i preporuče nešto zanimljivo.

Isto važi i za knjižare, njih uvek raduje da pronađu i preporuče knjigu koja će zadovoljiti vaš ukus. Nabrojte im nekoliko knjiga koje su vam se dopale (i neke koje vam se nisu dopale) i dobićete odličnu preporuku. Takođe, nemojte se stideti da se upustite u razgovor sa drugim posetiocima, vrlo verovatno ćete pronaći nekoga sa sličnim ukusom ko bi mogao da vam pomogne u potrazi. Nemojte da zaboravite da postoje i antikvarnice, sve one imaju osoben i uglavnom pažljivo oformljen izbor naslova, među kojima se često mogu naći dragocenosti koje se više ne štampaju i ne mogu se naći nigde drugde.



Pratite virtuelni čitalački klub

Naravno, uvek možete da napravite čitalački klub i u stvarnom životu – ali tu uvek postoji opasnost da ne možete da se dogovorite sa prijateljima oko izbora knjiga, osim ako se unapred ne dogovorite oko teme koju želite da obrađujete. Zbog toga su virtuelni čitalački klubovi mnogo korisniji.

Pratite određenog (manjeg) izdavača

Velike izdavačke kuće su obično previše generalističke da bi imale posebne glasove. Manji izdavači uglavnom imaju ponudu koja deli kohezivni senzibilitet, možda zato što štampaju manji broj naslova godišnje. Zato ćete u katalogu manjih izdavača mnogo češće pronaći inovativna dela autora koji se ne plaše da eksperimentišu sa naracijom i stilom. Ovakva strategija dobro funkcioniše i kod izdavača koji su žanrovski opredeljeni.

Prelistajte stare kataloge i časopise

Jedno od najlepših osećanja je kada pročitate knjigu pisca za kog nikada niste čuli, a onda pronađete zaturen katalog ispunjen naslovima tog autora.

I to me vodi do najvažnije tačke: ne morate da čitate najnovije, najpopularnije naslove. Bilo koja knjiga koju niste pročitali je za vas nova. Ne postoji razlog da se fokusirate samo na ono o čemu drugi pričaju – sa malo sreće bićete zauzeti čitanjem da bi vas uopšte zanimalo šta drugi misle.
 
Autor: Maris Krizman
Izvor: forge.medium.com
Prevod: Aleksandar Mandić


Podelite na društvenim mrežama:

laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.