Laguna - Bukmarker - Kad sa doseljenicima imigriraju i njihovi bogovi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kad sa doseljenicima imigriraju i njihovi bogovi

Jubilarni 30. Lagunin književni klub bio je posvećen Nilu Gejmenu i novom izdanju njegovog kultnog romana „Američki bogovi“.
 
U knjižari Delfi u SKC-u prvog petka u avgustu o ovom romanu i o Nilu Gejmenu, govorili su najbolji poznavaoci njegovog dela: prevodilac Draško Roganović, pisac Vladimir Pištalo, prevoditeljka Nevena Andrić i pisac Pavle Zelić.
 
Prvi put objavljen 2001. godine, roman „Američki bogovi“ postao je klasik istoga časa – intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagradivanog majstora fantastike Nila Gejmena.


 
Kako je primetio Zelić: „Gejmenova imaginacija je bezgranična a sada je Laguna omogućila Drašku Roganoviću da novim prevodom proširenog i dopunjenog izdanja otkrijete misteriju i magiju nove verzije autorovog rukopisa“.
 
Roganović je kazao da je prvi prevod ovog Gejmenovog romana uradio sa osamnaest godina i da je ovo sada bila mogućnost da unese ispravke u sopstveni prevod, ali i da koristi piščevu verziju teksta koja se u mnogim delovima razlikuje od prvobitne.
 
Gejmenov američki izdavač je ovom verzijom obeležio deceniju od prvog izdanja i sada je knjiga duža za 12.000 reči.
 
Skadinavistkinja Nevena Andrić smatra da se Gejmen okrenuo skandinavskoj mitologiji „jer je ona najbolje poznata, pošto su je na Islandu zabeležili pre više od 1.000 godina“. Ona smatra da je Gejmen imao za cilj da čitaocima ponudi čitljiviju i čistiju verziju nordijske mitologije ali kroz američku vizuru.


 
Za Vladimira Pištala, srpskog pisca koji radi kao univerzitetski profesor u Sedinjenim Državama, „Gejmen je izuzetno talentovani književnik, a ‘Američki bogovi‘ su veoma vredno literarno delo, originalno i veoma komunikativno tako da svako može da ga čita. Gejmen misli na mitološki način“, konstatovao je Pištalo i dodao da je on svojim božanstvima dao ljudske osobine. „Na američki kontinent su mnogi dovedeni po kazni ili u ropstvu“, podseća Pištalo, „i uz one koji su imigrirali svojom voljom stvorena je jedinstvena populacija. Gejmen je prvi rekao da ljudi nisu doneli samo svoje nacionalne nošnje ili jela, već su doneli i svoja duhovna bića, svoje bogove i to je po mom mišljenju i originalna i fantastična ideja i odmah sam je zavoleo zbog toga“, rekao je Pištalo.
 
Knjiga predstavlja mešavinu različitih svetskih mitologija jer se između stranica sreću mitološka bića i božanstva iz brojnih svetskih mitologija – od nordijskih mitova do mitova afričkih naroda. Takođe, upoznajemo i neke od novih bogova poput Tehničkog dečaka, koji predstavlja boga kompjutera i interneta, i Medije, boginje televizije.
 
Publika je pokazala da je čitala Gejmenove knjige i stripove i veoma je aktivno učestvovala u razgovoru o kvalitetima ovog autora.
 
Naredna tribina Laguninog književnog kluba zakazana je za prvi petak u septembru (1. septembar) od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u, a tema će biti roman „Simpatizer“ Vijet Tan Nujena. Knjiga će do 1. septembra biti na popustu od 30% u svim Delfi knjižarama i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.