Laguna - Bukmarker - Jedanaest saveta za zabavljanje iz Ovidijevog dela „Ljubavna veština“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jedanaest saveta za zabavljanje iz Ovidijevog dela „Ljubavna veština“

Mnogo pre nego što su postojali sajtovi poput Match.com i proganjanje na Fejsbuku, semafor žurke, pa i lični oglasi, postojao je vodič za ljubav i brak za Stare Rimljane, koji bi mogao da parira Opri i Dragoj Saveti.



Ovidijeva „Ljubavna veština“ (Ars Amatoria) slikovito je delo koje se sastoji iz tri knjige koje govore o tome kako „nahvatati i zadržati“ partnera, sa savetima i za momke i za devojke. Tvorac „Metamorfoza“ (zbirke mitova, ako ste slučajno prvo pomislili na ekspoze o džinovskoj bubašvabi) nudi savete o tome kako biti džentlmen (skinite trunke sa njenog ogrtača, čak i ako ih tamo nema), gde upoznati devojke (pozorište, naravno), i upozorava da je važno održavati higijenu tokom zabavljanja (nemojte mirisati kao vaša stoka/domaće životinje). Sledi jedanaest najboljih saveta za najstariji sport na svetu.

1. Ne očekujte da „ona prava“ padne sa neba pravo pred vaše noge.

Čak i da vam sam Kupidon čuva leđa, ona neće „dolebdeti do vas sa nebesa na krilima vetra“, poručuje ovaj znalac. Za ljubavlju koja ispunjava potrebno je tragati, makar na početku, a vaš mukotrpni trud oko udvaranja će se naposletku isplatiti.

2. Saznajte na kojim mestima se kreće pošten svet.

Nekada davno, najbolje mesto za pronalaženje partnera je očito bio Rim, ako izuzmemo mitološke heroje Perseja i Tezeja koji su kraljice svojih srca pronašli u Indiji i među Amazonkama. Ovidijeva omiljena mesta za upoznavanje partnera bili su cirkus, arena i pijaca na otvorenom, poznatija kao forum. Za savremenog tragača, to bi bio bar u komšiluku, javna biblioteka ili obala reke – u zavisnosti od ličnih afiniteta.

3. Pozorište je savršeno mesto za „pecanje ženski“.

U antičkom svetu su lepe žene očigledno bile svuda rasprostranjene (ako je verovati sačuvanim skulpturama), ali mesto koje se nije smelo zaobići kako bi se upoznale lepotice bila je dobra pozorišna predstava. Tamo su Rimljani mogli da sretnu „gomile ljupkih žena, lepo doteranih“, koje su u potrazi za umetnošću i kulturom. A vrlo verovatno i nekim neženjom, priželjkujući ulov, po mogućstvu pre pauze.

4. Ne sudite muškarcu, ili ženi, pod svetlošću sveće.

Onaj Adonis ili Lepa Jelena koji đuskaju pod strob-svetlom, narednog jutra, na dnevnoj svetlosti, lako se mogu pretvoriti u gorgonu, i po izgledu, a što je važnije – po karakteru. Ovidije nas upozorava i na antičku verziju „pripitog zaljubljivanja“: „Spoj ljubavi i vina je kao dosipanje ulja na vatru... Ukoliko zaista želite da upoznate partnera, učinite to na dnevnom svetlu, i kad ste trezni.“

5. Lična higijena je uvek važna.

Naučnici su ustanovili da se ljudi međusobno privlače zahvaljujući hormonalnim mirisima, ali bonton nalaže da neke od njih obuzdate. Osim truda da izbegnete da se osećate na „priplodnog jarca“, vodite računa o higijeni odeće, kose, zuba i noktiju. I potkrešite dlačice iz nosa!

6. Ništa nije toliko zavodljivo kao navika.

Ukoliko želite da predmet vaše žudnje bude sa vama na duge staze, počnite tako što ćete ih što češće posećivati. Baš kao što mladice prerastu u drveće, a kapljice ovde prerastaju u reke, nekoliko prijateljskih razgovora mogu prerasti u stabilnu vezu, ukoliko se potrudite da svraćate svaki dan u par nedelja.

7. Ne dižite pompu oko vaših noćnih podviga.

One recke na metaforičkom uzglavlju mogu biti povod za hvalisanje koje pruža zadovoljstvo, navodi Ovidije, ali neće pomoći vašoj reputaciji, niti reputaciji vašeg ljubavnika. Ukoliko morate da prospete sočne detaje svom prijatelju, makar se potrudite da se ne predstavljate kao božji dar za suprotni pol: „Hajdemo... goviriti umereno o svojim pravim ljubavima, i sakrijmo naša tajna zadovoljstva pod neprobojnim plaštom.“ Nemojte biti hvalisavi Rimljanin.

8. Učite grčki i latinski jezik.

Junak Uliks bio je rečit (kao i Džejms Džojs, koji je pisao i na starogrčkom), i toliko tečno je govorio antičke jezike i pripovedao da su ga dve boginje proganjale. Proučavanje „čari života“ putem jezika i istorije, vrlo verovatno vam može podariti vlastitu zanosnu čarobnicu poput Kirke. I ko to još ne smatra jezike koji su izašli iz upotrebe zavodljivim?

9. Sreća, ali i Venera, prati hrabre.

Budite smeli. Pomoći će to što su boginja ljubavi i svi njeni podanici na vašoj strani, ali bilo da se vaši talenti kriju u prevođenju poezije sa latinskog jezika ili vraćanje u život neke kancelarijske mašine, možete ih iskoristiti tokom udvaranja osobi koja vam je zapala za oko.

10. Budite uporni.

„Ljubav je kao ratno stanje... Noći, zime, dugi marševi, sirova patnja, mučan napor, sve su to stvari koje moraju podneti oni koji se bore za ljubav... Ako vam je onemogućen uobičajeni, poznati put do vaše ljubavnice, ako su vrata zamandaljena, popnite se na krov i spustite niz odžak, ili kroz svetlarnik. Kako li će je samo obradovati opasnost kojoj ste se izložili samo da biste stigli do nje! Biće to dokaz vaše ljubavi.“ Samo prvo proverirte da ne postoji alarm protiv provalnika.

11. Posvetite svom ljubavniku poeziju.

Na kraju, Ovidije poručuje da je najbolji način da se polaska, zahvali, oda počast ili zavodi, uz pomoć originalnog književnog dela. Čak i ako ste previše siromašni da biste mogli da priuštite bilo šta drugo, nekolicina reči koje potiču iz srca staviće do znanja vašoj voljenoj osobi koliko ih uvažavate i koliko ste voljni da sa njima budete na dugoročne staze. A ako pak posećujete pogrešna mesta, ne govorite grčki, plašite se da provalite kroz svetlarnik, ili vonjate kao jarac, to će vam pružiti makar jedan dobar razlog da vas potencijalni ljubavnik zapamti.

Autor: Meg Boeni
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više
rajko grlić 23 aprila u kc grad, u okviru programa booking balkan  laguna knjige Rajko Grlić 23. aprila u KC Grad, u okviru programa „Booking Balkan“
22.04.2024.
U okviru književnoumetničke platforme „Booking“, Kulturni centar Grad organizuje programski segment pod nazivom „Booking Balkan“, u kom će 23. aprila od 18 sati gostovati Rajko Grlić, jedan od najznač...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
22.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje 22 aprila laguna knjige Promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje 22. aprila
15.04.2024.
Priče strave i fantastike „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje biće predstavljene u ponedeljak 22. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. O ovoj knjizi će, pored autora, govoriti i prof. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.