Laguna - Bukmarker - „Idi mi – dođi mi“ veze - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Idi mi – dođi mi“ veze

Da li vas je neko nekad „gostovao“? Sigurno jeste. U svetu druga najzastupljenija pandemija pored ove aktuelne sigurno je „gostovanje“. Nismo baš generacija koja se nešto mnogo objašnjava, a šta tu i ima da se kaže. Svi smo žrtve i svi smo počinioci. Niko nije ostao imun, a mnogi se prave blesavi. Jer šta je drugo „gostovanje“ nego upravo to. Neko se pravi tuta-muta.

Naša omiljena dejting kolumnistkinja Sandej tajmsa Doli Olderton napisala je knjigu upravo o tome. Kao što u svojim slavnim memoarima „Sve što znam o ljubavi“ draga Doli crpi inspiraciju iz svakodnevnih i uobičajenih pojava, kad se na primer godinama dopisujete preko MSN-a a da nikad ne upoznate svoju simpatiju ili kad vas neko onako žestoko „ispali“. Čista događajnost, ono što se svima desilo makar jednom (pravimo se da nisu u pitanju desetine puta), srž je njenih memoara a sada i debitantskog romana. Ona piše vrhunski o prizemnim temama, sa humorom i autoironijom. A ovog puta i sa mnogo simpatija za svoju junakinju.

Nina je slatka i uspešna tridesetdvogodišnja autorka kuvara „Taste“. Nikad nije imala sulude ambicije i nije „posebni cvetak“ kao neki od nas iz ove nesrećne generacije. Uvek je bila zadovoljna svojim izgledom, ali nije spremna poput svojih drugarica da posveti ceo život ulepšavanju u stalnoj borbi da konačno postane lepotica. Nina zna da nije lepotica, ali ima sav taj „girl next door“ šarm i zna da se zato i dopada momcima. Oni znaju da je ono što dobijaju s njom upravo ono što pakovanje i kaže: slatku i uravnoteženu devojku, bez mnogo šminke i pompe. Nina je dakle skroz okej.

Međutim, ljudi iz njenog okruženja i nisu sasvim okej. Sve drugarice su se poudavale i rodile sijaset dece i još gore – preselile su se u predgrađa. Njena majka doživljava kataklizmičnu krizu srednjih godina koja trešti na sve strane: ne „šiša“ svog dementnog muža ni tri posto, jurca naokolo sa šik drugaricama sa kojima na „književnom salonu“ raspravlja, na primer, o tome da li je svaki heteroseksualni seks silovanje, svake nedelje ima novi trend u ishrani i fitnesu kojem je podlegla i pravi je bumer na mrežama – smara sve redom stikerima i snimcima koji nemaju dodire s realnošću.

A najviše je podbacio njen bivši dečko, velika veza koja se pretvorila u prijateljstvo i zato je i pukla: ženi se. Zaista, ne treba li svi bivši, kad postanu bivši, da se prosto udave u sopstvenim suzama u nekom tamo podrumu, a ne da odmah nakon što izađu iz veze nađu svoju srodnu dušu?

Dakle, sve oko Nine je bezvezno, i sve sugeriše: taj prokleti društvom definisani biološki sat lebdi u vazduhu i posle tridesete ponavlja: kuc-kuc, vreme ti izmiče. A društvo orkestrirano ponavlja njegove reči: vreme ti izmiče.

Nina je za razliku od bivšeg sačekala godinu dana posle raskida da se konsoliduje i sad je spremna. Kreće da vršlja po dejting aplikaciji i odmah upoznaje Maksa. On je zgodan ali ne previše, uglađen ali sa razbarušenom kosom sa pokojom sedom koja mu daje šmek stvarne osobe. S njim ima čarobni prvi dejt koji se završava na plesnom podijumu i još čarobnijem prvom poljupcu na ulici nakon čega joj kaže da će se jednog dana zasigurno njome oženiti. A onda ga nema nedelju dana što,kako kaže njena drugarica Lola, svojevrsna dejting Siri, kiborg-ekspert: „To je sasvim normalno, niko neće odmah da pokaže manijakalno interesovanje, to se danas ne radi.“ Javlja se Maks, a onda počinju svoju čarobnu vezu bez veze.

Posle inicijalne zaljubljenosti, nakon što je čak upoznao i njenog bivšeg dečka, što je ultimativna validacija u Nininom životu, Maks zbriše. Kao i svaki dečko-duh, on će se pojavljivati i nestajati mesecima. Uz zadivljujuću paletu izgovora koje uvek ima spremne u repertoaru dejting mahera, Maks će iznova pronalaziti put do Nine i stalno iznenada pronalaziti put da se izmigolji baš kad veza tek uplovi u sigurnu luku.

Pa šta se krije iza sad-ga-vidiš-sad-ga-ne-vidiš dečko fenomena? Iako je ovo jedna zabavna priča o luckastim preokupacijama savremenog dejting sveta, iza nje ostaje gorak ukus. Kao što proročki kaže: Nina, ti on-and-off muškarci žele da žele nekog pre nego da ga imaju. Maks želi da ga neko muči, želi da sanja i jurca za nekim. Uvek želi da postoji u liminalnoj fazi, kada je sve još naivno i čarobno i tek treba da počne, a opet, svakog trenutka može da ispadne iz igre. On više želi da kontemplira o vezi nego da investira u nju. Ti momci su još dečaci, emotivno nezreli i nedovršeni, a savremeno doba hrani njihove infantilne nagone sveopštom idejom o plitkim, površnim i zamenjivim odnosima koji se, avaj, mogu obezbediti u aplikacijama sa povoljnom pretplatom. Društvo je pronašlo način da konzumeristički osmisli i debelo nam naplati i naš ljubavni život. Jer u dejting svetu od nove bajke deli vas samo jedan svajp.

Navlačimo se, kao i na sve drugo, na tu staru foru – šta sam sad izvukao. Navlačimo se na onlajn dejtovanje, jer naš moćni ego želi uvek iznova da sebe dokazuje u paklenim igrama zavođenja kad god se u nas neko zaljubi. A u katalogu dejting aplikacije svi su toliko savršeni i toliko superiorno ostvareni da je teško odoleti kao u poslastičarnici. Jer nije li savremeno dejtovanje još jedna zavisnost, opasnija od glukoze? Jer neko će ostati povređen u ovoj igri žmurki.

Autorka teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.