Laguna - Bukmarker - Groznica sajamskih noviteta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Groznica sajamskih noviteta

Za svet izdavaštva oktobar je najiščekivaniji mesec u godini. Prvo, sredinom meseca ce su Frankfurtu održava jedan od najvećih sajmova knjiga na svetu na kome učestvuje veliki broj zemalja sveta predstavljajući najbolje od svoje književnosti za protekllu godinu. Da i mi sajam za trku imamo pokazuje tradicija duga šezdeset pet godina i Beogradski sajam knjiga, kao najveća kulturna manifestacija u regionu koja se tradicionalno održava poslednje nedelje oktobra, izuzev prethodne  dve godine kada je otkazan zbog pandemije korona virusa. Prateći svetske trendove u izdavaštvu i domaće izdavačke kuće svoje najpoznatije autore i njihove nove naslove čuvaju za sajam dajući im tako poseban značaj i vrednost.
 


U današnjem tekstu predstavljamo vam sajamske dragulje izdavačke kuće Laguna koje smo sa nestrpljenjem iščekivali. Pažljivo birani i žanrovski raznoliki, ovi naslovi će zadovoljiti potrebe i najprobirljivijih ljubitelja pisane reči. Ukoliko ste spremni, krenimo redom.
 
Pobednici“ – Fredrik Bakman

Jedan od najčitanijih Laguninih autora, Fredrik Bakman donosi nam novu, ali važnu priču o običnim stvarima kao što su zajednica i porodica. U poslednje vreme sve više smo svedoci koliko je zajdenica važna i koliko je važno biti deo iste. „Pobednci“ su lepa, neobična ali na momente i strašna drama koja nam u svom najboljem izdanju prikazuje ljudsku nesposobnost da izabere ono što je ispravno, čak i kada je izbor samo to. Zlo je uvek budno, dok dobro tiho spava.
Mala Italijanka“ – Lusinda Rajli

Topla porodična drama sa elementima ljubavnog romana koja nam govori o jednom maloj, sasvim običnoj devojčici Rozani Meniči koja voli da peva, ali zbog loše materijalne situacije u porodici nema mogućnosti da to i pokaže.  Međutim, njena sudbina se menja iz korena kada njen glas čuje porodični prijatelj, operski pevač koji joj predviđa blistavu budućnost. Maestralnim zapletima i kroz putovanje dugo trideset godina Lusinda Rajli nas vodi od siromašnog juga Italije, raskošnog Milana do tihog engleskog sela i u neke od najvećih operskih hala na svetu.  U hladnim danima, „Mala Italijanka“ će vas zagrejati i uz toplu šolju čaja doneti mali dašak glamura koji svi toliko željno iščekujemo.
Kina I“ i „Kina II“ – Edvard Raderfurd

Edvard Raderfurd je pre svega poznat po sagama koje pripovedaju istoriju mesta ili grada, neretko prikazanu kroz više vekova. U svom novom istorijskom pohodu autor se seli na daleki istok i donosi nam priču o Kini i njenom carstvu. U dva toma ovog istorijskog romana imaćete priliku da pročitate o razvojnom putu Kine, Prvom opijumskom ratu, Bokserskom ustanku i svim važnim događajima za ovu najmnogoljudniju zemlju sveta ali i pohlepi zapadnih sila da razbije stabilnost i progres carstva starog gotovo dve hiljade godina. Ipak, Kina nije ostala dužna. Na napad neprijatelja odgovorila je tako da posledice tog napada osetimo i danas.
Novo proleće“ – Robert Džordan

Za sve istinske ljubitelje epske fantastike prvi put na srpskom jeziku, roman „Novo proleće“ predstavlja početak serijala Točak vremena. Ova napeta priča počinje Moiraininom i Lanovom potragom za Ponovorođenim Zmajem, koji vremenom dolazi do zbivanja u „Zenici sveta“ i kasnijeg susreta sa s Random al'Torom. Ukoliko ste propustili serijal Točak vremena pravo je vreme da počnete sagu sa ovim romanom i uplovite u magični svet epske fantastike.
Ljubavnici“ – Paolo Konjeti

Nakon romana „Osam planina“ i „Divlji dečak“, italijanski pisac Paolo Konjeti donosi nam ponovo priču u kome je jedan od „likova“ planina. Glavni lik Fausto nakon ljubavnog brodoloma nalazi utočište u jednom malom gradiću, u podnožju Alpa. Zaposlivši se kao u kuvar u jednoj gostionici upoznaje Silviju sa kojom ubrzo stupa u ljubavni odnos. Kroz priču o ovo dvoje ljudi, Konjeti nam mastralno pokazuje sposobnost kako i na koji način su ljudski odnosi u neraskidivoj vezi sa prirodom i okruženjem. Kroz dijaloge između njegovih likova prikazuje se život u svom najčistijem, izvornom obliku.
Putovanje čovečanstva“ – Oded Galor

Za sve ljubitelje literature iz oblasti popularne nauke donosimo vam knjigu svetski poznatog ekonomiste i mislioca Odeda Galora koji nam daje odgovore na pitanja šta je u osnovi našeg razvoja i napretka. U „Putovanju čovečanstva“ autor nam govori o posledično-uzročnoj vezi koja postoji širom kontinenata i odgovara na koji način mi razumemo istoriju čovečanstva. Spoznaja da je čovečanstvo podložno promenama ne daje odgovor samo za njegovo napredovanje, već i za njegov opstanak.
Boginje“ – Janina Ramires

Za kraj današnjeg predstavljanja ostavili knjigu „Boginje“ za sve one velike i male devojčice koje su imale ili i dalje imaju svoju omiljenu boginju. Raskošno ilustrovana ova knjiga nam donosi priču o pedeset svemogućih žena koje su svojim postojanjem ulivale veru i snagu, a neke od njih nas i danas  inspirišu i motivišu. Čitajući knjigu saznaćete pregršt informacija koje do sada možda niste znali, a na kraju možete da izabarete i svoju omiljenu boginju. Moja omiljena boginja je Freja, a koja je vaša?

Autor: Maja Zuber


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.