Laguna - Bukmarker - Granice između žanrova: Kako izbeći zamke? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Granice između žanrova: Kako izbeći zamke?

U svetu književnosti i izdavaštva podela na žanrove igra veoma važnu ulogu. Kategorizacija  izdavačima pomaže prilikom utvrđivanja programa, knjižarima da odluče na koju policu će staviti određenu knjigu, a od velike koristi je i u organizaciji ponude onlajn knjižara.



Radeći u izdavaštvu shvatila sam da čak i među piscima postoje oni koji uopšte ne razumeju razlike između određenih književnih žanrova. To me je inspirisalo da vam ponudim nekoliko jednostavnih objašnjenja i ukažem na neke od mogućih zamki.

Popularni žanrovi

Ljubavni romani i romanse. U pitanju su dva veoma slična žanra u kojima se obično radi o ljubavnoj priči između dvoje ljudi.

Naučna fantastika. U ovu kategoriju ubrajaju se romani čija se radnja odvija u tehnološki uznapredovalom svetu budućnosti.

Fantastika. Sve knjige čija je radnja smeštena u neki paralelni svet iz autorove mašte, obogaćen natprirodnim pojavama i bićima.

Kriminalistički romani i trileri. Ove knjige govore o zločinima i istragama koje vode njihovom razrešenju.

Romani za decu i mlade i žanr Young Adult. Naziv sve govori. Radi se o knjigama namenjenim deci i mladima.

Ovo su samo neki od mnoštva žanrova koji postoje u književnosti. Većina njih ima i neverovatan broj podžanrova. Setimo se samo visoke fantastike, niske fantastike, mračne fantastike, naučne fantazije... Spisak se proteže u nedogled. Mnoge od ovih žanrova i podžanrova je pritom veoma teško razgraničiti.

Razlike između ljubavnih romana i romansi

Romansa je podžanr ljubavnog romana, ali nisu svi ljubavni romani romanse.

Molim?

U redu, hajde da polako ponovimo. Zaista nije komplikovano. Važno je zapamtiti da je romansa veoma jednostavan žanr, jasno utvrđenih granica. Cela radnja vrti se oko ljubavne priče protagonista. Ako ljubavni par nije u centru pažnje, znamo da se ne radi romansi. Redovnu pojavu u tim književnim delima predstavljaju tipovi klasičnog alfa muškarca i bespomoćne žene. Ali i ovaj žanr polako evoluira, pa se ponekad u glavnim ulogama sreću i jake, samostalne žene i muškarci puni razumevanja. Eksplicitne erotske scene su neizostavni deo radnje; opisane su veoma detaljno, i to obavezno na nekoliko strana. Još jedno važno obeležje žanra je srećan završetak priče. Bez njega se romansa ne može ni zamisliti.

Ali šta ako knjiga nema srećan kraj? Odgovor je jednostavan: tada govorimo o ljubavnom romanu. Isto važi i u slučaju kada pored ljubavne veze postoje i drugi pokretači radnje. Na primer, u romanu „Dok nisam srela tebe“ autorke Džodžo Mojes važnu ulogu igra i bolest, a završetak nije srećan. Otuda bez dvoumljenja zaključujemo da se radi o ljubavnom romanu. Ali ako za primer uzmemo prvi roman u serijalu „Njegova devojka“ Bler Holden, činjenica da se sve vreme radi o studentkinji i namrgođenom mladiću (klasični alfa muškarac) govori nam da je reč o romansi. Priznajem da tu knjigu nisam pročitala do kraja, ali spremna sam da se opkladim da priča ima srećan kraj.

Razlike između istorijskih i istorijskih ljubavnih romana

Mora se priznati da u ovom slučaju nije lako povući jasnu liniju razgraničenja između žanrova. Uopšteno govoreći, istorijski ljubavni romani najčešće imaju kičaste korice na kojima je prikazan ljubavni par: zagrljeni su, on je ogoljenog torza, a doživljaj upotpunjuje naslov tipa „Dama i vojvoda“ ili nešto slično. Slično romansama, sve se svodi na ljubavnu priču. Ona je smeštena u istorijski kontekst, ali istorijske činjenice nisu naročito važne i nije nužno da budu precizno navedene.

Istorijski romani su nešto sasvim drugo. Događaji iz prošlosti su ispravno opisani, iako je piscima dozvoljeno da se poigravaju sa detaljima ukoliko priča ne traži apsolutnu preciznost. Od autora se ipak očekuje da bude pažljiv, jer je nekim čitaocima verodostojnost u tom pogledu veoma važna. Ljubavne veze su samo jedan od elemenata priče. Dobar primer ovog žanra su romani Filipe Gregori.

Razlike između krimića i trilera

Krimi romani za temu imaju istrage zločina. U njima najčešće pratimo policajca koji pokušava da pronađe počinioca nekog ubistva. Pisci ponekad čitaocu dozvoljavaju da bude „svedok“ zločina, a ponekad ga ostavljaju „u mraku“ i tako primoravaju da zajedno sa istražiteljem  nagađa i traži rešenje do samog kraja. Nenadmašan primer su knjige Agate Kristi i Artura Konana Dojla.

U trilerima takođe dolazi do užasnih zločina, koje je potrebno na neki način rešiti, ali razlika je u tome što je u njima pažnja usmerena na psihološku motivaciju i strah koji počinilac izaziva svojim delovanjem. U poslednje vreme su veoma popularni trileri Džilijen Flin i Tomasa Engera.

Razlike između knjiga za mlade i žanra Young Adult i žanrova Young Adult i New Adult

Young Adult (YA) označava samo jedan segment izuzetno bogate ponude knjiga za mlade. Ciljna grupa literature za mlade su svi čitaoci uzrasta između 12 i 18 godina, dok je YA namenjen starijim pripadnicima te grupe. Protagonisti YA knjiga još uvek žive sa roditeljima i njihove priče najčešće imaju srećan kraj. Seks i nasilje još uvek nisu prisutni u njihovom sadržaju, iako se to u izvesnoj meri promenilo zahvaljujući popularnosti serijala „Igre gladi“. Ako smatrate da ste prerasli takve knjige, možete preći na New Adult. Junaci tih knjiga su tek zašli u punoletstvo i suočavaju se sa pitanjem: šta sada? U centru pažnje su teme iz njihove svakodnevice: ljubav, seks, upoznavanje sa svetom odraslih i sl. Dobar primer su knjige Kolin Huver i Mone Kaster.
 
Izvor: herzensbuecher-schreiben.de
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.