Laguna - Bukmarker - Eniagram pokazuje koji ste tip čitaoca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Eniagram pokazuje koji ste tip čitaoca

Koji ste tip čitaoca? Eniagram je test ličnosti koji nam pokazuje na koju smo od devet osobina najviše fokusirani. Koristeći svoje poznavanje ovog testa i iskustvo koje sam stekla, pokušala sam da utvrdim koje knjige bi osoba koja se najviše identifikuje sa određenom osobinom volela da pročita i u kojima bi uživala. Pogledajte i sami izaberite osobinu ili uradite test pa procenite.



1. tip – fokusiranost na unapređenje

Ovaj tip ličnosti traži uvide u to kako da bude ispravan i ohrabruje druge u tome. Čitaju kako bi pronašli rešenja i nove načine da pristupe oblastima života koje su im važne. Uživaju u iskrenim životnim pričama poput memoara i istorijskih romana, posebno ako likovi prevazilaze unutrašnje sukobe i pronalaze nove puteve za unapređenje života. To ih inspiriše da i sami urade nešto slično. Većina njih tokom dana čita informativne knjige ili one o samopomoći, a uveče se odlučuju za nešto lakše kako bi pročistili um od silnih obaveza.

2. tip – fokusiranost na povezivanje

Privlače ih priče o životima drugih ljudi, bile one fikcija ili ne, i lako se emotivno vezuju za likove. Ako ih priča rasplače, doživljavaju to kao vrstu katarze jer često ne pokazuju svoja osećanja. Za njih je čitanje oblik brige o sebi, ali im je teško da čitaju kada znaju da je drugima potrebna njihova pažnja. Ne čitaju knjige o samopomoći jer su ionako prestrogi prema sebi i osećaju krivicu što ne postižu više. Najčešće čitaju pre spavanja kako bi lakše utonuli u san nakon aktivnog dana brige o drugima.

3. tip – fokusiranost na optimizaciju

Usmereni su na korisne materijale koji se odnose na određenu temu ili projekat na kome trenutno rade. Žele da vide dobre rezultate svojih dela i traže informacije kako bi bili efikasniji. Vole da su dobro informisani i kupuju knjige koje im preporuči neko koga poštuju, sve zarad povezivanja i potencijalne saradnje. Uglavnom čitaju knjigu po knjigu, a često pročitaju nekoliko knjiga na istu temu. Retko čitaju iz zadovoljstva jer im to deluje kao gubljenje vremena ako nema veze sa temom do koje im je stalo.

4. tip – fokusiranost na dubinu i značenje

Bukvalno gutaju priče svih žanrova i uključuju se u svaki aspekt. To je podstaknuto njihovom živopisnom maštom koja ostaje uključena i kada ne čitaju. Likovi im postaju bliski prijatelji i teško im je da ih ostave za sobom kada završe sa čitanjem knjige, posebno ako kraj nije zadovoljavajući. Zbog svoje težnje da razumeju ono ispod površine, deluju kao „voajeri“ na tajnim stazama ljudskih života. Ne zanimaju ih knjige o samopomoći, ali su otvoreni prema otkrivanju istina koje će im pomoći da vode autentičnije živote.



5. tip – fokusiranost na informacije

Mnogo čitaju, često više knjiga odjednom,jer ih zanimaju različite stvari. U stanju su da jednu temu veoma temeljno istraže kako bi bili dobro informisani i sigurni dok drugima govore o njoj. Vole da prikupe mnogo podataka i „povezuju tačkice“ između svih informacija koje su sakupili, čak i kada ne deluju međusobno povezano. Čitaju fiktivne priče koje im podstiču intelekt i maštu, ali ne vole ono što je neozbiljno, loše napisano i svakodnevno.

6. tip – fokusiranost na cilj

Žele da znaju kako da žive dobro i budu spremni, posebno kada su u pitanju autoriteti koje poštuju i kojima veruju, kao i oni sa kojima dele zajednička iskustva. Na policama su im uredno složene knjige o samopomoći iz raznih oblasti koje im pružaju informacije kako da unaprede svaki aspekt svog života. Insipirišu ih lične priče, fikcija ili ne, koje naglašavaju jake i odvažne likove koji se hrabro suočavaju sa problemima i prevazilaze ih. Izbegavaju strašne, mračne i teške narative koji im razbuktavaju strahove i uznemiruju. Lako štivo pre spavanja im pomaže da se oslobode dnevnog sresa.

7. tip – fokusiranost na uživanje

Privlače ih raznovrsni žanrovi i teme tako da čitaju istovremeno nekoliko različitih knjiga. Veoma brzo čitaju i umeju da preskaču delove kako bi pokupili samo osnovne ideje, a odustaju od knjige ukoliko im je dosadna. S druge strane, ako ih tema i stil pisanja obuzmu, čitaće veoma temeljno. Avanturistički i maštoviti romani dozvoljavaju njihovom mozgu da se udalji od svakodnevnih obaveza, ali izbegavaju plitke priče. Nisu ljubitelji knjiga o samopomoći jer su zadovoljni svojim život.

8. tip – fokusiranost na osnaživanje

Vole da su dobro informisani na razne teme kako bi imali čvrste stavove i mogli da brane sopstvena mišljenja pouzdanim informacijama. Njima znanje daje moć da žive dobre živote i doprinose društvu na efektivan način. Često imaju sisteme koji im pomažu da prate šta su naučili. Obično čitaju više knjiga u isto vreme, ali retko romane ili knjige o samopomoći jer ih smatraju nerelevantnim za njihove intenzivne i svrsishodne živote.

9. tip – fokusiranost na rešenje

Oni vole da prvo razumeju podtekst i različite perspektive o situacijama i ljudima kako bi našli rešenje koje je praktično i prihvatljivo svim uključenim stranama. Ako je tekst previše komplikovan ili težak za razumevanje, čitaće sažetke poglavlja kako bi razumeli osnovne ideje. Povremeno mogu da se odluče i za knjige o samopomoći, ali radije veruju svojim instinktima. Uživaju u pričama o odnosima koje su realistične i prizemne, ali ne i mnogo stresne ili teške za praćenje. Ako je priča prepuna konflikata i misterije, možda će pročitati samo kraj kako bi smanjili tenziju i uživali u raspletu.
 
Možete se i sami testirati ovde.
 
Izvor: readitforward.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.