VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupciVideoKolumneNagradeKalendar

„Dobro došli u svemir“ ili astrofizičko putovanje

Iako vam nikakvo naučno predznanje nije neophodno da biste započeli ovo putovanje, knjiga sadrži dosta toga i za one koji već poseduju takvo znanje.

Nil de Gras Tajson je verovatno najpoznatiji od trojice autora, zahvaljujući televizijskom serijalu iz 2014. godine, Kosmos: Prostorno-vremenska odiseja, inspirisanim klasikom Karla Sejgana iz 1980. godine. Međutim, sva trojica dele strast prema užoj oblasti kojom se bave kao i prema objašnjavanju čudâ univerzuma publici koja se ne bavi naukom.

Pored svoje televizijske karijere, Tajson je i upravnik Planetarijuma Hajden koji pripada Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku, dok su Straus i Got profesori astrofizike na univerzitetu Prinston. Okarakterisana kao „lični vodič na putovanju kroz svemir“, ova knjiga je savršena za početnike u astrofizici, ali može biti i šarmantna tura za one sa obimnijim znanjem.

Zapravo, pomalo podseća na reprizu predavanja iz Uvoda u astronomiju, koja su Tajson, Straus i Got držali studentima čiji glavni predmeti studiranja nisu bile prirodne nauke (kakva li je to poslastica bila). Taj kurs je privukao toliki broj studenata da je predavanje moralo da bude premešteno u najveći amfiteatar na kampusu.

Podela tema na tom kursu je bila takva da je Tajson predavao „O zvezdama i planetama“, Straus je pokrivao „Galaksije i kvazare“ dok se Got (autor zadivljujuće knjige „Time Travel in Einstein’s Universe“) pozabavio „Ajnštajnom, teorijom relativiteta i kosmologijom“. Svaka oblast ima svoje poglavlje u knjizi i odgovarajući glas autora koji se bavi datom celinom. (Svi su dobri, mada Tajson verovatno ima najpopulističkiji pristup uzevši u obzir da ima više iskustva u javnom nastupu i obraćanju.)

Putovanje na koje nas vode je sveobuhvatno. Autori nam ne otkrivaju samo misterije svemira, već i odaju počast ljudima koji su doprineli poduhvatu čovečanstva da razotkrije ideje koje se tiču kosmosa, od Njutna, preko Ajnštajna, do Stivena Hokinga.

Got se posebno trudi da nam dočara ne samo veličanstvenost samog procesa nastanka, već i fenomenalna dostignuća čovečanstva koja su dovela do saznanja i razumevanja svemira kakve danas imamo.

Treba da budemo ponosni što smo pripadnici ljudske vrste koja je u tako kratkom vremenskom razdoblju uspela da odgonetne tajne gravitacije, evolucije zvezda (starenje) i koliko dugo svemir postoji. Ili kako u knjizi piše: „Nismo mnogo moćni i nismo ovde toliko dugo. Ali smo inteligentna bića i saznali smo mnogo o svemiru i zakonima koji njime upravljaju... To je neverovatno dostignuće.“

Tajson, Got i Straus veoma pažljivo opisuju koncepte od kojih se lako zavrti u glavi: od osnovnih koncepta poput poimanja veličine svemira („Ovo saznanje oduševljava mnoge ljude, ali u isto vreme čini da se osećaju malim i beznačajnim.“) do pronalaženja kontekstualnih polazišta kako bi se, na primer, mogla zamisliti gustina neutronske zvezde („...zamislite kako 100 miliona slonova staje u jedan naprstak...“).

Od kada su trojica autora počela sa svojim predavanjima na Prinstonu, naše poimanje univerzuma je eksplodiralo. Tajsonovo, nekada kontroverzno, stanovište o prirodi Plutona danas je legitimno, hiljade novih planeta je otkriveno u udaljenim solarnim sistemima uz intrigantne mogućnosti da na njima može biti uslova za život i Higsov bozon i gravitacioni talasi su od teorije postali činjenice, uz uzbudljivo otkriće laserske interferometrične gravitaciono-talasne opservatorije (LIGO).

Ova tura po svemiru obuhvata gore navedeno kao i bliske susrete sa kvazarima i crnim rupama, objašnjenje Velikog praska i upoznavanje sa vodećim savremenim teorijama u fizici – teorija multiverzuma, teorija superstruna i M-teorija. Naši vodiči će nas takođe upoznati i sa spekulativnijim teorijama, poput crvotočine i teorije putovanja kroz vreme, ali će objasniti i to kako su naučnici, uz pomoć zapažanja svemirskog teleskopa Habl i SDSS-a (Sloan Digital Sky Survey), razvili standardni kosmološki model do nepobitne preciznosti. Autori su u čudu što smo mi, kao ljudski rod, izmerili kvantitet i gustinu tamne materije u svemiru uz činjenicu da je nikada zapravo nismo ni videli!

Iako nije potrebno da se razumete u nauku kako bi ste započeli ovo putovanje, između korica se nalazi dovoljno stvari i za one koji su već upućeni u materiju, uz zabavni pripovedački stil koji donosi nove poglede na krajolike svemira i kako je on nastao.

Ova knjiga ne podleže čitaocu – ne snebiva se da dotakne komplikovanije i sofisticiranije koncepte o tome kako svemir funkcioniše. Uzevši to u obzir, matematika svih stvari je dobro i jasno objašnjena kada je to potrebno i dodaje element užitka ovom značajnom delu.

Kada je Tajson trebalo da navede jednu stvar koju bi voleo da više ljudi razume u vezi sa svemirom, on je naveo „nedokučivu kompleksnost vremena i neizmernu veličinu svemira“, koji „nastoje da ljudski um spreče u sposobnosti poimanja ideja o svemiru u celosti“.

„Dobro došli u svemir“ je više od veličanstvenog vodiča po svemiru. Ova knjiga je jedinstvena spona između popularne nauke i udžbenika koja sa uspehom postiže Tajsonov cilj da vas „osposobi da razumete zakone prirode“.

Izvor: cosmosmagazine.com
Prevod: Aleksandra Branković


Povezani naslovi
duboko uznemirujući svet agate kristi laguna knjige Duboko uznemirujući svet Agate Kristi
18.03.2019.
Svako je u stanju da ubije. To je vrlo radikalna ideja. Kao dugogodišnja obožavateljka romana Agate Kristi, mislim da nije pravedno kada ih nazivamo „lakim krimićima“. Nebrojeno puta sam čula d...
više
prikaz biografije benda queen laguna knjige Prikaz biografije benda Queen
18.03.2019.
Ako tražite detaljan i dobro dokumentovan prikaz o grupi Queen, onda je ovo knjiga koju morate imati. Autor je proveo sate razgovarajući sa svima koji su bili bliski sa bendom, i čitajući sva dostupna...
više
vodič kroz lepotu i misteriju brojeva u oksfordovom sažetom priručniku matematika  laguna knjige Vodič kroz lepotu i misteriju brojeva u Oksfordovom sažetom priručniku „Matematika“
18.03.2019.
Posle sažetih priručnika „Antička filozofija“, „Fizika elementarnih čestica“ i „Dinosauri“ stiže još jedno izdanje Oxford University Pressa – „Matematika“ Timotija Gauersa.   Autor ovog u svetu...
više
balardov osvrt na carstvo sunca  laguna knjige Balardov osvrt na „Carstvo sunca“
18.03.2019.
Dž. G. Balard je čekao 40 godina da bi zapisao svoja sećanja na detinjstvo i iskustvo u japanskom ratnom logoru. U ovom članku se priseća kako je Holivud preoteo njegove uspomene iz detinjstva da stvo...
više