Laguna - Bukmarker - Dobro došli na „duboki Bukstagram“, mesto gde se ljubav prema knjigama sreće sa crnim humorom - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Dobro došli na „duboki Bukstagram“, mesto gde se ljubav prema knjigama sreće sa crnim humorom

Instagram je oduvek bio bezbedna oaza za zaljubljenike u knjige, mesto gde su mogli da se pohvale izgledom svojih kućnih biblioteka – policama od bele hrastovine, romanima organizovanim po bojama korica, ukrasnim biljkama aloje i šoljama ispisanim inspirativnim citatima.



Na putešestviju kroz Instagram za bibliofile, za koji se među odanim korisnicima ustalio naziv „Bukstagram“, može se zalutati i u nešto drugačije, dublje i mutnije vode. Tu će vas dočekati ekscentričnija tematska ponuda ove platforme – satirični korisnički profil za romantično upoznavanje američke autorke južnjačkih gotskih romana, stranica posvećena bizarnoj horor fikciji ili ona koja nas upoznaje sa najuvrnutijim knjigama za mlade iz sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoleća.

Reč je o zoni Bukstagrama u koju zalaze samo najhrabriji… i oni koji nemaju pametnija posla. Ja je zovem „duboki Bukstagram“. Radi se, naime, o suštoj suprotnosti veselog, lepršavog, iritantno optimističnog sveta tradicionalnog Bukstagrama. Duboki Bukstagram se smeje u lice blaženoj nostalgiji tradicionalnog. Duboki Bukstagram se ne stidi svoje ekscentričnosti.

Ovi korisnički profili obično imaju daleko manji broj posetilaca od tradicionalnih, ali to ih ne čini ništa manje interesantnim i nužnim. Duboki Bukstagram „zabole“ za popularnost.

Ako spadate u kategoriju ljubitelja knjiga kojima su se smučili klasični profili, zakoračite u svet dubokog Bukstagrama.

Toplo preporučujem sledeće profile:

@retro_reads – Ljubitelje knjiga za mlade obradovaće sadržaji koje nudi ovaj korisnik. U njegovoj kolekciji se mogu pronaći neki od najboljih primera melodramatičnih naslovnih stranica predstavnika ovog žanra. Kolekcija pokriva period od početka sedamdesetih do kraja devedesetih godina 20. veka. Profil trenutno ima nešto više od 2500 pratilaca, iako zaslužuje mnogo više.

Vlasnik profila brižno prikuplja ove romane i digitalno restaurira njihove korice, vraćajući im stari, kičasti, sjaj. Reč je o pravom umetniku, ako mene pitate.

@vintage_covers – Slično profilu @retro_reads, ovaj nalog u svojoj ponudi ima neobične, nostalgične naslovne strane knjiga objavljenih pre 2000. godine. Vlasnik naloga (koji trenutno prati oko 4000 ljudi) pomoću fotošopa knjigama daje nove naslove, čija će vas besmislenost i urnebesna duhovitost ostaviti bez teksta. @vintage_covers neukusnim šalama izvrgava podsmehu preozbiljni, učenjački duh tradicionalne književne kulture i donosi sveži dah lakrdijaškog humora, koji je Bukstagramu preko potreban.



@paperbackparadise – Ovaj profil koristi se sličnom formulom kao i @vintage_covers, ali ima daleko veći broj pratilaca (101 hiljada), a ton je znatno mračniji i agresivniji. Stranicu bismo mogli nazvati protivotrovom namenjenim onima kojima je dozlogrdio neumorni optimizam običnog Bukstagrama.

@lonely_flannery_oconnor – Ovo je jedan od profila koji najbolje reprezentuju duh dubokog Bukstagrama, a njegova glavna zvezda je američka autorka kratkih priča i južnjačkih gotskih romana Flaneri OʼKonor (1925-1964).

Književnica poznata po pustinjačkom načinu života, koja odavno nije među nama, verovatno je poslednja osoba koju biste očekivali na Instagramu. Duhovita ideja vlasnice naloga bila je da nam prikaže kako „Flaneri“ putuje svetom „u potrazi za ljubavlju“. Napravila je masku sa likom OʼKonorove i sa njom se slika na raznim neobičnim lokacijama širom sveta. Trenutno ima oko 1300 pratilaca.

@donatedbooks – Da li ste nekada razgledali knjige na policama lokalne biblioteke i zapitali se kako su se neke od njih uopšte našle na tom mestu? Ako je odgovor potvrdan, posetite profil koji posetiocima predstavlja niz neobičnih knjiga, poklonjenih Javnoj biblioteci okruga Skenektidi u američkoj državi Njujork. Profil ima 1100 pratilaca, ali zaslužuje daleko više.

Ko se još ne seća bestselera kao što su „Proizvodnja slatkiša u Kanadi“ i „Saopštite svom psu da ste trudni“?



@awfullibrarybooks – Sličan je profilu @donatedbooks i upoznaje pratioce (skoro 3000) sa neobičnim naslovnim stranama knjiga i magazina poklonjenih javnim bibliotekama. Profil vode dve bibliotekarke koje stoje i iza popularnog bloga Awful Library Books. Na svoju Instagram stranicu postavljaju fotografije knjiga iz jedne mičigenske biblioteke u kojoj rade, kao i onih koje su pronašle na brojnim putovanjima.

Nemojte propustiti vidovitu mačku.

@covercritiques – Nije teško pogoditi zašto je serijal „Klub bebisiterki“ popularan na dubokom Bukstagramu. Korisnik koji se krije iza imena @covercritiques prikuplja naslovne strane ovog i drugih poznatih tinejdžerskih serijala iz poslednje decenije 20. veka. Svaka slika praćena je konciznom, britkom kritikom prigušene agresije i licemernih socijalnih poruka koje se kriju iza ilustracija. Profil ima nešto više od hiljadu vernih pratilaca.

Ako tražite postmodernističku kritičku analizu „Kluba bebisiterki“, ovo je stranica za vas.

@paperbacksfromhell – Ovo je mesto na kome su dom pronašle u meki povez upakovane knjige o demonskim silama. Među ponuđenim slikama naći ćete neke od najčudnijih komično-zlokobnih naslovnih strana knjiga koje pripadaju žanru horora.



Ovde nema potrebe za fotošopom, sadržaj stranice bizaran je sam po sebi. Profil ima preko 3000 pratilaca.

@ice_cream_books – U pitanju je jedna od veselijih lokacija dubokog Bukstagrama, koja prikazuje različite kreacije od sladoleda postavljene na knjige ili pored njih. I to je sve. Jednostavno, glupo i efektivno. Nimalo ne čudi to što profil ima 29 hiljada pratilaca.

U situacijama kada osetite da tradicionalni Bukstagram nije uspeo da zadovolji neki nekonvencionalni deo vaše knjigoljubačke duše, obavezno zaronite u duboki Bukstagram. Među njegovim prašnjavim digitalnim stranicama osećaćete se kao kod kuće.
 
Autor: Heder Dokrej
Izvor: travelwirenews.com
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.