Laguna - Bukmarker - Deset prednosti elektronskih knjiga u odnosu na štampana izdanja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Deset prednosti elektronskih knjiga u odnosu na štampana izdanja

Pre nego što sam dobio čitač elektronskih knjiga na poklon, bio sam njihov zakleti protivnik. Bio sam od onih zagriženih fundamentalista koji su zagovarali štampana izdanja i koji su e-knjige smatrali skoro pa blasfemijom, a čitanje elektronskih knjiga graničilo se sa smrtnim grehom...



Postepeno, mada nevoljno, počeo sam da koristim svoj čitač za e-knjige i, na moje veliko iznenađenje, navikao sam se na njega. Jasno je da ima mnogo prednosti u odnosu na štampane knjige, tako da sam odlučio da iskoristim samo najbolje iz oba čitalačka sveta. Pre sam čitao samo knjige u štampanom izdanju. Sada, pa rekao bih da je taj odnos skoro na 50%, sa tendencijom da raste u korist e-knjiga.

Ispod ćete pronaći razloge koji su me naterali da promenim svoje mišljenje u vezi sa čitanjem e-knjiga:

1. Prenosivost

Moj čitač je mali i lagan. Lako ga spakujem u svoj ranac, tako da ga nosim sa sobom gde god da idem.

2. Memorija

Ranije sam morao da nosim tri ili četiri knjige kada putujem na odmor, za slučaj da mi se neka od knjiga koju ponesem ne dopadne ili ako možda čitam brže nego što sam očekivao. Sada mogu da ponesem više od dvesta knjiga, a da mi ne treba poseban kofer za to.

3. Učenje stranih jezika

U prošlosti nisam uživao u čitanju knjiga na drugim jezicima, osim na maternjem. Morao bih da prestanem da čitam, zatim da ustanem i prelistam rečnik u potrazi za rečju za koju nisam znao šta znači. Sada je dovoljno da kliknem na tu reč da bi se otvorio prozor iz ugrađenog rečnika i da saznam definiciju te reči.

4. Bolje čitalačko iskustvo

Jedan od koraka koji stručnjaci za čitanje preporučuju za bolje razumevanje pročitanog jeste hvatanje beležaka i podvlačenje. Ovo veoma lako možete učiniti kada čitate e-knjige. Na kraju, možete memorisati svoje beleške i tako ćete imati sačuvani personalizovani prikaz knjige koju ste pročitali.

5. Čitanje i jelo

Da li se i vama dogodilo neprijatno iskustvo da niste u mogućnosti da istovremeno čitate i jedete? Meni jeste, ali to više nije slučaj; knjiga u elektronskom formatu ostaće „otvorena“ na stranici na kojoj čitate onoliko dugo koliko to želite.

6. Izbeći ćete neprijatnosti

Da li često zaboravite na kojoj ste stranici stali sa čitanjem? Meni se ovo često događalo u prošlosti, ali, ponavljam, to se više ne dešava; vaš čitač elektronskih knjiga zapamtiće tu stranicu umesto vas.

7. Besplatne knjige

Na internetu možete pronaći hiljade besplatnih knjiga. Možete sačuvati mnogo vremena i novca koristeći čitač elektronskih knjiga; više uopšte ne postoji potreba da odlazite u knjižaru ili u biblioteku.

8. Diskretnost

Da li čitate erotsku knjigu popust delâ Markiza de Sada ili serijal „Pedeset nijansi“? Nema problema – možete čitati ovaj žanr knjiga u javnosti, a da to ne zna niko osim vas.

9. Više prostora

Zaboravite na posedovanje hiljada papirnih izdanja. Vaša biblioteka će od sada zauzimati jedino megabajte prostora na vašem računaru. Verovali ili ne, postoje čak i besplatni programi koji će vam pomoći da organizujete svoje knjige kao profesionalac. Više nikada nećete zagubiti neku knjigu.

10. Epub je bolji od pdf formata

I poslednji savet: EPUB je najbolji format za čitanje knjiga u elektronskom obliku. Jednostavniji je od pdf-a, te vam zato omogućava da stranice okrećete mnogo brže. Savetujem vam da on bude vaš prvi izbor kada birate formate za čitanje.
Ukoliko želite da čitate elektronske knjige, instalirajte aplikaciju Eden Books, vaš čitalački raj.

Autor: Pablo Gomes-Borbon
Izvor: lifehack.org
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.