Laguna - Bukmarker - „Glavonja“ – roman koji vas udara u glavu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Glavonja“ – roman koji vas udara u glavu

Ima sedam dana da sam se sreo sa Duletom Nedeljkovićem u jednom prestoničkom kafiću. Razmenili smo knjige. On meni „Glavonju“, ja njemu „Bajku za bivše štitonoše“.

„Eh, ja i pesme… Čuvaću ovo kao dragu knjigu od čoveka s kojim volim da pričam. Ali nemoj baš očekivati da pročitam“, priznao je. (#funfact: Pročitao je i čak udelio kompliment, ali to sada nije tema).

Nismo se slikali. Pričali smo. A onda otišli svako svojim putem.

„Glavonju“ sam počeo da čitam nekoliko sati kasnije, na povratku za Mladenovac, u kom živim. Osobi koja brzo čita, dobro dođe roman koji se „guta“ – da bi prekratio put koji traje 45 minuta.

Srećom po mene, poslednje stajalište autobusa 493 je glavna autobuska stanica u Mladenovcu. To kažem zato što me iz čitanja prenuo vozač:

„Zemljače, ja dalje ne vozim“, rekao je ispod obavezne maske, baš u trenutku kada sam čitao kako radio voditeljka čita njegovu najnoviju priču.

Izvinio sam se i ubacio roman s posvetom u ranac.

Nastavio sam da čitam predveče, kada je ostatak porodice otišao u šetnju, a ja se pravdao slabim srcem i trenutno visokim pritiskom kako bih ostao sam s Glavonjom.

Glavonjom koji je upravo Dule (uostalom to mu je nadimak), ali i Glavonjom koji može biti ja, neko iz moje ili vaše generacije (pod uslovom da ste 40+ i da ste sve patike i martinke izlizali na nekom asfaltu).

Glavonja i Gluvonja, Simke, Simketov i Jelenin sin Marko, Isidora, Igor, luda Mira s Mirijeva, i još nekoliko epizodnih, a ništa manje važnih likova pletu oko vas mrežu punu iskrenosti, cinizma, opravdane brutalnosti i vulgarnosti da bi vam dočarali vreme kroz koje ste, barem jednim delom, sigurno prošli. A kada ispletu mrežu koja je smeštena na 188 strana rukopisa, vi jednostavno iz te mreže ne želite, a i ne možete da izađete.

Bez obzira na to što duboko verujem da ovo nije njegov najbolji roman, siguran sam da je „Glavonja“ Nedeljkovićev najiskreniji rad do danas.

To je i razlog što je autor na korice stavio svoje puno ime i prezime (a ne nadimak Dule), što, koliko ja znam, čini samo kad u potpunosti stoji iza svog rukopisa.

Pročitajte „Glavonju“. To je eksplozivan, surov roman koji vas udara u glavu svakom rečenicom. To je roman koji vam se neće udvarati lažnim, neiskrenim, pseudointelektualnim rečeničnim konstrukcijama. To je roman o nama danas. I nama juče. I verovatno, nama sutra. I zauvek.

Autor: Aleksandar Bećić
Izvor: kultura381.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.