Laguna - Bukmarker - 7 stvari koje knjigoljupci ne vole da čuju o sebi - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

7 stvari koje knjigoljupci ne vole da čuju o sebi

Knjiga je svačiji najbolji prijatelj. Ona je verni pratilac i odvodi nas u fantastične svetove koji nikada nisu ranije istraživani. A stare prašnjave stranice knjiga imaju svoju draž. Međutim, jedna činjenica je nepobitna: mnogi ljudi danas ne čitaju. S jedne strane su oni koji ne ispuštaju svoje tehnološke gedžete iz ruku, a sa druge oni koji su neprestano u potrazi za zabavom. Što je sušta suprotnost ponašanju knjigoljubaca. S obzirom na to da smo mi knjigoljupci, ilustrovaćemo kroz ovih sedam primera izjave koje nas mnogo nerviraju, a stalno ih čujemo na svoj račun…



1. „Ti si štreber.“

Dosadan, glup i demode. To je definicija štrebera. Oslovljavanje jednog knjigoljupca „štreberom“ je zapravo ironično. Naposletku, oni čitaju više od prosečne osobe. Stoga, to što neko voli da čita knjige ne znači da je obavezno i štreber.

2. „Zašto čitaš ako možeš da odgledaš film?“

Oni koji ne vole knjige uvek nalaze razlog da ih se klone. Bilo kakav konstruktivan razgovor na temu dobrobiti čitanja, uvek se završi istim odgovorom – zašto da čitam ako mogu da odgledam film? Verujemo da bi se svaki knjigoljubac složio da filmovi (u većini slučajeva) ne prikazuju knjige verno.

3. „Pokreni se i živni malo.“

S obzirom na to da knjigoljupci dosta vremena provode nosa zabodenog u knjige, pretpostavlja se da nemaju život. Ali na veliko iznenađenje, čitanje je upravo ono što knjigoljupcima ispunjava život. Čitanje im pruža utočište (iako smatramo da hibernacija u društvu knjiga, uz sve njihove draži nije baš dobra. Knjigoljupci bi trebalo da izlaze na svetlost dana i upijaju zrake sunca).

4. „Plačeš za nekim ko nije stvaran.“

Niko ne može razumeti bol prouzrokovan rastankom sa omiljenim junakom kada pročitate dobru knjigu. Iako junaci dobiju svoj „srećan kraj“, čitalac mora proći kroz emotivno buran period rastanka sa knjigom, kako bi mogao da započne potragu za sledećom dobrom knjigom. Knjige nam nude alternativu, privlačne prizore i junake koji nam osvajaju srca, a time je tuga opravdana (kao i veliki broj papirnatih maramica).

5. „Ta knjiga je baš debela.“

Ako ste odrasla osoba koja čita roman, knjiga će zasigurno biti „debela“. Ali knjiga od (minimum) 200 stranica nije baš debela knjiga – pitajte bilo kog knjigoljupca! Oni će takvu knjigu pročitati kao od šale. U stvari, oni preferiraju knjige čiji je broj strana veći od 350 (pritom ne osporavajući činjenicu da je priča ono što je zaista bitno, a ne broj stranica, ali ako knjiga ima veći broj stranica, to je prava poslastica za nas).

6. „Gde pronalaziš vreme da čitaš?“

E, to vam je jednostavan trik. Mi nosimo knjigu svuda sa sobom. Dok jedemo, oči su nam prikovane za knjigu; kada putujemo, knjiga mora biti uz nas kako bismo prekratili vreme; kada pada kiša, knjiga nas spremno čeka (kao i šolja kafe/čaja). He he he!

7. „Mislim da su štampane knjige stvar prošlosti.“

Iako se na tu temu stalno vodi rat, pardon, mislimo – debata, to nije tačno. Miris knjige, potreba da se opipa fizički primerak knjige ne mogu se porediti sa čitanjem na elektronskom uređaju. Slažemo se da to ima svoje prednosti ali čitanje prave knjige je iskustvo koje se ne može ni sa čime porediti.

Izvor: offshootbooks.wordpress.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.