Laguna - Bukmarker - Decu često odvraćamo od čitanja – evo kako to da promenimo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Decu često odvraćamo od čitanja – evo kako to da promenimo

Nije svako dete knjiški moljac, a istraživanja pokazuju da je od velike važnosti razvijanje ljubavi prema čitanju u ranom uzrastu. Od pozitivnog uticaja u dostizanju visokog obrazovanja, preko povećanja opšteg znanja, razvoja rečnika, do poboljšanja sposobnosti pisanja i razvoja saosećajnosti, jasno je da čitanje može imati važnu ulogu u razvoju deteta.

Foto: Pixabay

Pored toga što pruža zadovoljstvo, čitanje književnih dela pomaže deci da razvijaju maštu. Pregled nekoliko studija koja se bave ispitivanjem uticaja čitanja iz zadovoljstva pokazuje da čitanje takođe može biti način borbe sa socijalnom isključenošću i povećanjem obrazovnih standarda.

Ali uprkos mnogim prednostima koje čitanje nudi, dokazi sugerišu da mladi ljudi sve manje čitaju i da kod velikog dela dečje populacije čitalačke navike slabe nakon navršene desete godine života.

Pojedini učitelji veruju da bi roditelji trebalo aktivnije da podržavaju dečje čitalačke navike. To je razumljivo pošto studije često navode da su uspešni i ostvareni autori imali podršku roditelja ili učitelja, što pokazuje kako su obe strane od pomoći deci za razvoj ljubavi prema čitanju.

Jeste važno da roditelji ili nastavnici aktivno učestvuju i podržavaju čitalačke navike kod dece, moja istraživanja otkrivaju da roditelji i učitelji često rade stvari koje odvraćaju decu od čitanja.

Pustite decu da sami izaberu knjige

U studiji koju sam sprovela radeći sa decom uzrasta od 9 do 12 godina, istraživala sam obim njihovog čitanja iz zadovoljstva i različite činioce koje su ometali njihovo čitalačko angažovanje.

Pokazalo se da situacije u kojima roditelji ili učitelji deci biraju knjige za čitanje u slobodno vreme, ili ne dozvoljavaju deci da čitaju svoje omiljene knjige imaju negativan uticaj na čitalačku aktivnost. Isto se dešava i kada roditelji ili nastavnici prisiljavaju dete da čita ili insistiraju da pročitaju do kraja određenu knjigu.

Pojedina deca koja su učestvovala u mom istraživanju žalila su se da im roditelji uvek biraju knjige i da se njihov izbor ne poklapa uvek sa dečjim željama. Jedan dečak je knjige koje njegov otac bira umesto njega opisao rečima „teške knjige“ i prisetio se samo jedne prilike kada je uživao čitajući knjigu koju je izabrao njegov otac.

Pojedina deca se žale i na školski izbor knjiga koje su napravili nastavnici jer im se ne dopadaju i često ih uopšte ne pročitaju.

Nemojte ih prisiljavati

Određeni broj dece se žali da im roditelji ne dozvoljavaju da čitaju knjige za koje su zainteresovani. Na primer – jedan dečak je rekao da mu se dopadaju knjige Inid Blajton, ali to nije naišlo na odobravanje njegovog oca. Devojčica ze žalila da je otac prekinuo u čitanju „Dnevnika šonjavka“ jer se iz takvih knjiga „ne može ništa naučiti“.

Pojedina deca su se žalila da su bila prisiljena da čitaju kada im do toga nije bilo, ili su bila primorana da završe knjigu koja ih nije zanimala.

Dakle, moja istraživanja su pokazala da je, pored čitanja za dečji razvoj podjednako važno dobijanje prava da ne čitaju ili da prestanu sa čitanjem jer će se u suprotnom postići samo to da ćete ih odvratiti od čitanja.

Učinite čitanje zanimljivim

U razgovoru sa decom otkrila sam da je uobičajena praksa učitelja i nastavnika da ih ispituju o knjigama koje su čitali i da je čitanje naglas u školi obično praćeno postavljanjem pitanja. Iako vam ovo može izgledati kao korisna tehnika za savladavanje čitanje, ona se samoj deci nije pokazala dovoljno dobrom.

Sva deca sa kojima sam razgovarala su rekla da im se ne dopada propitivanje posle čitanja a to je ono što kvari čitalačku zabavu. Jedan dečak je čak rekao da saznanje da će mu biti postavljena pitanja o knjizi „u meni budi osećaj da odgovaram za ocenu ili rešavam kontrolni zadatak“.

Kao što su pokazali zaključci mog istraživanja, kada dođemo do knjiga, veoma je važno poštovani sklonosti deteta – čak i ako ona nisu po vašolj volji i očekivanjima. Štaviše, pokazalo se da deca najviše uživaju u knjigama koje sama izaberu – a čineći suprotno možemo smanjiti njihovu potencijalnu radost i užitak u čitanju.

Stoga, imajući ovo na umu, i roditelji i nastavnici će učiniti dobro ako upamte da deca ponekad samo žele da se sklupčaju uz dobru knjige po svom izboru i jednostavno uživaju u samom čitanju.

Autor: Isang Avah
Izvor: theconversation.com
Prevod: Aleksandra Mišić


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.