VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupciVideoKolumneNagradeKalendar

Agata Kristi: Originalna „Iščezla“

U petak, 3. decembra 1926. nestala je Agata Kristi. To je jedna od najvećih nerešenih misterija književne istorije, i priča tako savršena da bi se moglo reći za nju da je izašla iz pera same Kristi.Agata Kristi je bila na vrhuncu svoje karijere. Bila je poznata ličnost, a roman koji se upravo bio pojavio, „Ubistvo Rodžera Akrojda“, dobro se prodavao. Međutim, lični život je bio daleko od savršenog. Njen muž, Arči Kristi, imao je aferu sa ženom po imenu Nensi Nili. Nakon što je Arči objavio da će vikend provesti sa svojom ljubavnicom, posvađali su se.

U noći njenog nestanka, Agata Kristi se popela u sobu da poljubi svoju sedmogodišnju ćerku Rozalindu za laku noć i ostavila je poruku svojoj sekretarici u kojoj je pisala da ide na odmor u Jorkšir. Ušla je u svoja kola, moris kovli, i nestala.

Njen nestanak izazvao je javne proteste i lansirao jednu od najvećih potraga u zemlji sa preko hiljadu policajaca i stotinu civila volontera. Prvi put su u potrazi korišćeni i avioni. Povrh svega, kolege pisci ser Artur Konan Dojl („Avanture Šerloka Holmsa“) i Doroti L. Sejers (romani o Lordu Piteru Vimziju) pozvani su kao specijalisti. Dojl, poznati okultista, potražio je pomoć paranormalnog i dao je jednu od Agatinih rukavica medijumu, što nije doprinelo njenom pronalasku.

Auto Agate Kristi je vrlo brzo pronađen na strmom brdu blizu Njulands Kornera kod Gildforda. Vreća sa odećom i istekla vozačka dozvola bili su unutra. Svetla su ostala upaljena, a hauba podignuta, ali nije bilo dokaza o nesreći. Kristi nije bilo nigde u blizini.

Prošao je jedan dan, pa drugi i treći. Novine su svakodnevno sa terena izveštavale o nestanku. Postojale su spekulacije da je sve učinjeno zbog publiciteta, kako bi se povećala prodaja knjiga. Teorije su postajale sve mračnije kako su prolazili dani bez traga od Agate Kristi. Mislili su da ju je ubio muž. Takođe, postojao je prirodni izvor blizu mesta gde je napustila auto, po imenu „Silent pool“ (Tihi bazen). Navodno je dvoje dece umrlo tamo i mislilo se da se i sama Kristi udavila u njemu. Nije pronađeno nijedno telo i mnogi su pomislili na samoubistvo uprkos njenoj bujnoj profesionalnoj karijeri.

Agata Kristi nije pronađena sve do 14. decembra, 11 dana kasnije. Prepoznali su je u Harogejtu, u hotelu „Svon Hidropatik“. Svirač bendžoa u hotelu, Bob Tapin, pozvao je policiju koja je posle pozvala njenog muža. Kada je Arči Kristi došao po nju, nije žurila da ode i ostavila ga je da čeka u lobiju dok se presvlačila u večernju haljinu.

Malo se zna o tome šta se desilo u tih 11 dana. Uspevala je da je ne primete živeći pod lažnim imenom Tereza Nil, koristeći prezime muževljeve ljubavnice. Međutim, Kristi nije mogla da da više detalja o onome što se dešavalo.

Javno mnjenje je u to doba uglavnom bilo negativno, pretpostavljali su da je Kristi htela da smesti svom mužu i njegovoj ljubavnici za ubistvo.

Kristi je dijagnostifikovana amnezija. U nastavku svog života nije pričala o tih 11 dana čak ni u svojoj autobiografiji. Biograf Endrju Norman je napisao da je Agata Kristi možda bila u stanju fuge ‒ psihološkom transu koji može da izazove trauma ili depresija. Bilo je poznato da je Kristi obuzimala depresija zbog prekomernog posla, a ni propali brak nije pomagao. Stanje fuge takođe objašnjava i novu ličnost koju je izmislila i nemogućnost da prepozna sebe na slikama. Norman veruje da je možda čak bila i suicidna.

Ova teorija se prilično slaže sa Kristinom pričom kako je završila u hotelu. Tvrdila je da doživela udarac u glavu i „24 sata sam lutala u snu i našla se u Harogejtu kao zadovoljna i savršeno srećna žena koja je verovala da je upravo došla iz Južne Afrike.“

Nakon incidenta, Agata Kristi se u potpunosti oporavila i kasnije razvela od svog muža. Arči se venčao sa ljubavnicom, a Agata se udala za priznatog arheologa ser Maksa Malouvana. Nastavila je sa dobrom karijerom pisca i napisala 74 romana i druge radove do svoje smrti 1976. godine.
 
Izvor: amreading.com
Prevod: Milos Vulikić


laguna i knjižare delfi na sajmu knjiga 2018  laguna knjige Laguna i knjižare Delfi na Sajmu knjiga 2018.
15.10.2018.
Konferencija za novinare povodom nastupa Lagune i knjižara Delfi na predstojećem Sajmu knjiga održana je u ponedeljak 15. oktobra. Govorili su Mina Kebin, urednica u Laguni, Vesna Mihailović, direktor...
više
prikaz romana hladno kao led tes geritsen laguna knjige Prikaz romana „Hladno kao led“ Tes Geritsen
15.10.2018.
S vremena na vreme neki autor objavi roman koji vas – u nedostatku bolje fraze – raspameti. Vau! Znam da jedna reč deluje kao nedostatak maštovitosti i ne sadrži sve što je potrebno za jedan prikaz, a...
više
da li je knjižarstvo najromantičniji posao na svetu laguna knjige Da li je knjižarstvo najromantičniji posao na svetu
15.10.2018.
Čitaoci širom sveta su bili dirnuti kada je velški knjižar objavio da svoju prodavnicu poklanja stalnom kupcu. To je lepa priča, ali kao bivša knjižarka mogu da pretpostavim kakvu će surovu realnost n...
više
dobitnik andrićeve nagrade kecmanović pišem o titu laguna knjige Dobitnik Andrićeve nagrade Kecmanović: Pišem o Titu
15.10.2018.
Vladimiru Kecmanoviću juče je u Zadužbini Ive Andrića uručena Andrićeva nagrada za najbolju pripovetku u 2017. godini – „Ratne priče“. Prema Andrićevoj testamentarnoj volji, već 42 godine dodel...
više