Laguna - Bukmarker - 16 razloga zbog kojih će čitanje koristiti deci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

16 razloga zbog kojih će čitanje koristiti deci

Čitanje knjiga detetu jedan je od najučinkovitijih načina da mu se razviju „jezičke“ nervne sinapse, kao i da se stvori čvrsta osnova za njegov kognitivni razvoj.



Istraživanje je sprovodeno u bolnici na Rod Ajlendu kako bi se uporedile dve grupe dece u starosti od osam meseci – prvoj grupi su knjige često čitane, dok drugoj nisu uopšte. Pokazalo se da se onoj deci kojoj su knjige čitane od najranijeg detinjstva „receptivni“ rečnik (količina reči koju razumeju), tokom određenog perioda, uvećao za 40 posto, dok se deci kojoj knjige nisu čitane uvećao za samo 16 posto.

Američka škola za pedijatre prepoznala je značaj ovog istraživanja i objavila smernice kojima savetuju roditelje da počnu da čitaju svojoj deci još od bebećih dana.

Kako navodi Pamela Haj, glavni zalagač za ovaj pristup: „Čitanje deci i čitanje zajedno sa decom je divan doživljaj i odličan način da se neguje odnos, kao i da se potpomogne opismenjavanje. A za to ne moramo da čekamo trenutak pripreme za polazak u školu. Možemo to uklopiti u deo redovne rutine.“

Čitanje vašem detetu neće pomoći samo u razvijanju njegovih jezičkih sposobnosti. To je samo jedno od mnogih drugih veoma bitnih dobrobiti:
 
  1. Čitanje detetu pomaže da se zbližite sa njim pružajući mu osećaj prisnosti i spokoja. Taj osećaj prisnosti neće samo pomoći vašem detetu da oseti bliskost sa vama, već i da osetiti da je voljeno i da dobija pažnju, što će mu, između ostalog, pomoći da postane pametnije.
  2. Prisnost koja se dostiže zajedničkim čitanjem je za vaše dete prijatno iskustvo koje će uticati na to da, kako odrasta, ima pozitivan stav prema ovoj aktivnosti.
  3. Pomoći će da se vaše dete umiri, naročito kada je nasekirano ili nemirno.
  4. Čitanje pospešuje komunikaciju između vas i vašeg deteta.
  5. Deca u predškolskom uzrastu koja samo slušaju reči (putem čitanja ili u razgovoru) uglavnom postižu bolji uspeh u školi.
  6. Mnoga istraživanja ukazuju na to da su đaci koji vole da čitaju i koji postižu odličan uspeh u školi kao predškolci bili izloženi procesu čitanja na ovaj ili onaj način.
  7. Vaša beba će vrlo rano naučiti ključne elemente procesa čitanja knjige: da reči predstavljaju zvukove i koncepte, da se reči čitaju sleva nadesno i da se pripovedanje nastavlja kada se stranica okrene.
  8. Čitanje podstiče duže držanje pažnje, važnu veštinu koja će pomoći kod koncentracije vašeg deteta.
  9. Razvija veštinu slušanja i maštu.
  10. Dete u mlađem dobu lakše će naučiti boje, oblike, brojeve i slova, dok će dete starijeg doba sticati znanje na sličan način kao efekat „lavine“. Na primer, ako vaše dete zanimaju automobili, to će se razviti u interesovanje za kamione i druge oblike prevoznih sredstava, poput aviona i raketa, i uskoro će čitati o svemiru, nauci i tehnologiji i tako dalje.
  11. U istraživanju koje je objavljeno januara 2013. godine, u časopisu Perspectives on Psychological Science (Tendencije u psihološkim naukama), donet je zaključak da „interaktivno čitanje detetu povećava njegov koeficijent inteligencije za preko 6 stupnjeva“.
  12. Čitanje uči vaše dete da brže i ranije savlada tehnike razmišljanja. Kada čitate vašem detetu, ono uči da prepoznaje i razume uzroke i posledice, razvija logičke sposobnosti, kao i da razmišlja na apstraktan način. Uči o posledicama određenih postupaka i osnove dobra i zla.
  13. Knjige pomažu da vaše dete nauči o međuljudskim odnosima, situacijama, različitim tipovima ličnosti i karaktera, ali i šta je dobro a šta loše u svetu u kom živi. Knjige iz žanra fantastike pružaju materijal za razvoj mašte i slobodu tokom igre. Bajke očaravaju vaše dete dok mu pomažu u tome da razluči šta je stvarno a šta ne.
  14. Kada vaše dete poraste do određenog doba ili iskusi nešto novo ili nepoznato, čitanje priče koja je povezana sa njegovim novim iskustvom je tu da mu pomogne da se oslobodi anksioznosti i da se izbori sa time. Na primer, ako je vaše dete pod stresom zbog prvog dana škole ili zbog selidbe, možete mu pročitati knjigu koja govori o tome da takvo iskustvo ne mora biti traumatično ili teško.
  15. Po istraživanju koje je objavljeno u časopisu Pediatrics (Pedijatrija), deca koja su u svom domu bila izložena čitanju pokazuju znatno veće moždane aktivnosti u delu mozga „koji je zadužen za multisenzornu integraciju, povezujući zvukove i vizuelne stimulanse“, po navodima dr Džon S. Hatona, glavnog zaduženog za klinička istraživanje u Dečjoj bolnici u Sinsinatiju. Čitanje vašem detetu pomoći će u razvijanju moždanih konekcija koje će mu služiti i nakon što pređe iz verbalne u fazu čitanja.
  16. Vaše dete će rano naučiti da je čitanje zabavno a ne zadatak. Kada poraste, nećete imati problem sa tim da morate da ga terate da čitate, jer će mu čitanje postati navika u kojoj uživa. Čitanje vašem detetu uticaće na to da ono uživa u čitanju tokom celog svog života – a od čitanja će imati toliko koristi!

Izvor: raisesmartkid.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.