Laguna - Bukmarker - 12 kreativnih načina da podstaknete dete da čita - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

12 kreativnih načina da podstaknete dete da čita

Dok neka deca ne mogu da dočekaju da dođu kući iz škole, bace se na kauč i čitaju „Harija Potera“, druga se nikada ne bi naterala na tako nešto, čak i da im se pripreti oduzimanjem konzole za igranje.



Kada je čitanje u pitanju, deca se dele u dve grupe – decu koja proždiru knjige ogromnom brzinom, i na decu koja ne bi uzela knjigu u ruke ni da im život zavisi od toga. Istraživanje „National Literacy Trusta" potvrđuje da su mladi čitaoci podeljeni: jedno od šestoro dece ne pročita nijednu knjigu mesečno, dok jedno od desetoro dece pročita 10 ili više knjiga u istom periodu. Prema ovom istraživanju, uobičajena „opravdanja“ onih koji ne čitaju odnose se na to da je čitanje „dosadno” i „štreberski”, ili pak smatraju da ne mogu da nađu ništa zanimljivo za čitanje. U svemu tome postoji i polna podela: mnnogo manje dečaka nego devojčica čita iz zadovoljstva.
 
„Istraživanje pokazuje koliko je bitno da deca čitaju samostalno i sa uživanjem“, kaže Kler Bolton, vođa kampanje „National Literacy Trust’s Words for Life". „Čitanje je bitnije za dečji uspeh u obrazovanju nego njihov socio-ekonomski položaj, a mladi ljudi koji vole da čitaju će pre da čitaju knjige koje prevazilaze njihovu čitalačku zrelost." Dakle, kako da od vašeg deteta napravite pasioniranog čitaoca?
 
Pokrenite čitalački izazov. Probajte da napravite „pasoš za čitanje“ gde će vaše dete dobiti nalepnicu za svaku knjigu koju je pročitalo, uz nagradu kao što je odlazak u bioskop kada pročita određeni broj knjiga.
 
Probajte pre kupovine. Ako vaše dete počne da čita gomilu knjiga, ali brzo za njih izgubi interesovanje, pogledajte sajtove knjižara i izdavačkih kuća specijalizovanih za dečja izdanja. Tu ćete naći odlomke ili prve stranice knjiga, pa će deca tako moći da izaberu sadržaj koji im je zanimljiv.
 
Informišite se o aktuelnim temama. Ako vaše dete ne zanima fikcija, upoznajte ga sa onim što se dešava u svetu danas. Razgovarajte o klimatskim promenama, o naučnim otkrićima ili bioskopskim premijerama. Možda ćete tako pronaći temu koja zanima vaše dete a koja se može proširiti na knjigu iz te oblasti.
 

 
Organizujte žurku za razmenu knjiga. Razmena knjiga sa prijateljima je odličan način da svoje dete opskrbite novim materijalom za čitanje i da ga podstaknete da čita tekstove koje inače možda ne bi samo otkrilo. Stoga pozovite nekoliko prijatelja vašeg deteta na razmenu knjiga a time će se dete ujedno i družiti sa vršnjacima.
 
Napravite malo buke. Ohrabrite svoju decu da naglas čitaju vama, prijateljima ili čak njihovim igračkama. Slušanje sopstvenog glasa pomaže pri vežbanju govora i izgrađuje samopouzdanje prilikom čitanja.
 
Pretvorite čitanje u porodični događaj. Naterajte starije braće i sestre da čitaju mlađima. Ne samo da ćete tako obezbediti sebi malo dragocenog slobodnog vremena, već će na taj način mlađa deca slediti primer starijih kada kasnije budu vežbali čitanje.
 
Izaberite lako štivo. Časopisi, po mišljenju nekih, nisu pogodan izbor. Međutim, stripovi su odličan način za podsticanje dece – a naročito dečake – na čitanje.
 
Upoznajte se sa njihovim interesovanjima. Ukoliko im se ne sviđa fikcija, potražite informativne tekstove o omiljenim hobijima i interesovanjima vašeg deteta, bilo da je to fudbal, svemir, muzika ili priroda.
 

 
Pobedite dosadu knjigom. Ohrabrite svoje dete da ponese knjigu sa sobom kad god izadju napolje, tako da uvek ima način da ubije vreme dok, na primer, čeka svoj red kod zubara ili mu postane dosadno na porodičnom okupljanju.
 
Upoznajte pisca. Raspitajte se o druženju sa dečjim piscima u vašoj lokalnoj biblioteci ili knjižari. Ovo vašem detetu može da bude sjajan podsticaj na čitanje.
 
Probajte aplikacije za stvaranje knjiga! Na sajtovima poput storybird.com ili littlebirdtales.com deca mogu da se igraju tako što će sama stvoriti sadržaj svoje knjige, ilustrovati je svojim ili ponuđenim crtežima, i tako napraviti sopstvenu knjigu. Probajte, bićete iznenađeni. Deca će biti veoma ponosna na svoje stvaralaštvo!

Budite uzoran roditelj. Najbolji uzori za čitanje se nalaze kod kuće: braća, očevi, dede, majke, sestre, bake, pa se pobrinite da vas deca vide kako čitate. Ne morate pred detetom čitati knjige: dovoljne su i novine.

Izvor: theschoolrun.com
Prevod: Ivana Jeremić


Podelite na društvenim mrežama:

laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.