Laguna - Bukmarker - 11 zanimljivosti o Malim besplatnim bibliotekama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

11 zanimljivosti o Malim besplatnim bibliotekama

Prošlo je deset godina otkako se prva Mala besplatna biblioteka pojavila u dvorištu jedne kuće u američkoj državi Viskonsin. U međuvremenu, koncept jednostavne razmene knjiga među susedima prerastao je u globalni pokret u okviru koga se godišnje razmenjuju milioni knjiga. Danas se ove male biblioteke nalaze na više od 70 hiljada lokacija u svetu i niču na mestima na kojima ih niko ne bi očekivao. Upoznajemo vas sa nekoliko zanimljivih podataka o ovom fenomenu:



1. Mala besplatna biblioteka nalazi se u sastavu najveće biblioteke na svetu

Jedna Mala besplatna biblioteka pronašla je dom u „Centru za knjigu“ Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Neprofitnoj organizaciji „Mala besplatna biblioteka“ je 2015. dodeljeno priznanje Kongresne biblioteke za poseban doprinos širenju pismenosti.

2. Do bar jedne male biblioteke ćete morati da veslate

U reci Sent Lorens, na granici između kanadske pokrajine Ontario i američke države Njujork, nalazi se ostrvo Hani Bi, gde je na jednom doku postavljena Mala besplatna biblioteka namenjena vlasnicima čamaca i brodića. Napravljena je u obliku drvene kućice pokrivene crepom od kedrovine i verovatno je jedina Mala besplatna biblioteka na svetu, kojoj se može prići samo sa vode.

3. Jedna Mala besplatna biblioteka ima veze sa rokenrolom

Ispred diskografske i izdavačke kuće „Third Man“ muzičara Džeka Vajta u američkom gradu Nešvil nalazi se Mala besplatna biblioteka namenjena posetiocima, obožavaocima i ljudima iz susedstva. Obojena je u zaštitne boje kuće „Third Man“ – crnu, žutu i belu.

4. Male besplatne biblioteke nalaze se u više od 85 zemalja

Male besplatne biblioteke proširile su se na sve kontinente osim Antarktika i nalaze se u desetinama zemalja – od Islanda do Vijetnama i Maroka.



5. Male biblioteke ne moraju biti statične

Jedan ljubitelj čitanja i biciklizma iz Vustera u Masačusetsu instalirao je Malu besplatnu biblioteku na svoj tricikl. Ovaj „knjigomobil“ omogućava zainteresovanima da se posluže knjigom gde god da se on zaustavi.

6. Policija Los Anđelesa služi se ovim modelom kako bi pomogla deci

Ako ste dete (pa čak i ako niste), policijska stanica vam može delovati zastrašujuće. Policija Los Anđelesa donela je odluku da postavi Male besplatne biblioteke u svakoj od svojih stanica kako bi razvila pozitivan odnos sa decom i promovisala čitanje kroz specijalni program organizacije „Mala besplatna biblioteka“.

7. Male besplatne biblioteke niču i na plažama

U gradu Long Bič u državi Njujork, posetioci plaža mogu se poslužiti knjigama iz malih biblioteka koje sponzoriše Javna biblioteka Long Biča. Neprofitna organizacija „Mala besplatna biblioteka“ sarađuje sa više od šeststo javnih biblioteka koje promovišu njihov program za unapređenje pismenosti u malim sredinama. Za taj poduhvat organizacija je nagrađena od strane Američke asocijacije biblioteka.

8. Koriste se i u humanitarne svrhe

Pedesethiljaditu Malu besplatnu biblioteku donirala je humanitarna organizacija koja pomaže beskućnicima u gradu Santa Ana u Kaliforniji.



9. Mogu se naći i u prirodi

Na nekom od svratišta za kampere u kanadskoj pokrajini Manitoba ljubitelji kampovanja će sigurno primetiti portabl biblioteku smeštenu u mali šator u šumi. Vlasnik je nosi sa sobom na sva svoja putovanja.

10. Male biblioteke osvajaju kampuse univerziteta

Kakve li se knjige kriju u Maloj besplatnoj biblioteci u okviru Harvarda? Ovaj univerzitet je jedna od nekoliko visokoškolskih ustanova koje su svojim studentima omogućile da na ovaj način razmenjuju udžbenike, romane i druge vrste knjiga.

11. Male biblioteke modernog izgleda na ulicama Njujorka

Književni festival Američkog PEN centra „Svetski glasovi” i Američka liga arhitekata bili su sponzori konkursa za izradu deset modernih malih biblioteka inspirisanih Njujorkom. Radovi pobednika kasnije su se našli na njujorškim ulicama.

Autor: Margaret Oldrič
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.