Laguna - Bukmarker - 10 situacija u kojima je knjiga bolji poklon nego igračka - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 situacija u kojima je knjiga bolji poklon nego igračka

Suočite se sa tim: kada dobijete decu, vaš dom odjednom preplave gomile igračaka, i vrlo brzo ćete se naći u situaciji da neprekidno raspremate legije akcionih figura i lutki, brda Lego kockica koje kao da se umnožavaju svaki put kada zgazite na njih, i ostalih novotarija zbog čega ćete imati utisak da je to posao kome kraja nema.

Da li znate šta je mnogo lakše raspremiti i sjajna je zamena za igračke u bilo kojoj situaciji koja zahteva darivanje poklona? Knjige! Ima toliko sjajnih dečjih knjiga koje mogu poslužiti kao odličan poklon za decu u svakoj prilici – i mogu da imaju značajno duži životni vek od (još jedne) gomile lepo ofarbane plastike.



Evo deset prilika u kojima je bolje pokloniti knjigu nego igračku:

Kada birate suvenir sa odmora – Naravno, kičaste stvarčice deci deluju mnogo primamljivije i nekada ne možete da odolite snežnoj kugli, plišanoj životinjici ili majici sa natpisom mesta koje ste posetili. Međutim, u svakom gradu koji posetimo možemo svratiti i u lokalnu knjižaru u kojoj deca mogu da odaberu slikovnicu koju će poneti kući. Upišite im u knjigu datum, grad i naziv knjižare kako bi im ostala uspomena. Bonus: ta knjiga će biti deo njihovih biblioteka kada odrastu.

Kada idete na proslavu povodom rođenja bebe – Kada god neka od vaših prijateljca očekuje bebu ili se porodila, prigodno je pokloniti bebi nekoliko slikovnica. Ukoliko i sami imate decu, u izboru slikovnice na poklon se možete voditi onima koje vaše dete već poseduje i naročito voli. A ako vam deca nisu bebe, mogu i sama da odaberu poklon za prinovu iz vaše okoline.



Kada kupujete rođendanski poklon – Taj ritual možete uvesti i za svoje dete, ali i za njihove drugare. Napišite posvetu i datum. Savet: tematika knjige može da ima veze sa onim što se trenutno događa u njihovom životu. („Mravac Mrav“ Jelice Greganović je idealan poklon za najmlađe, a „Priče iz celog sveta“ za malo starije). Slično možete da uradite i sa knjigom čiji je glavni lik istog uzrasta kao vaše dete. Ukoliko vam je potrebna ideja, pogledajte top-listu Male Lagune.

Kada darujete goste na zabavi – Rođendanske zabave ponekad podrazumevaju da svako dete – gost dobije poklončić u znak zahvalnosti i, iako svi znamo da ta plastična sitničica obraduje decu, isto tako znamo da uglavnom zaborave na nju i pre nego što stignu kući. Umesto toga, možete deci pokloniti povoljne slikovnice.

Kada kupujete praznične poklone – Ovo je poprilično jasno, pogotovo ako poklon za vaše dete uključuje knjigu iz njegove omiljene serije ili knjigu koja se bavi omiljenom tematikom vašeg deteta.



Kada proslavljate prvi dan škole – Ukoliko vaše dete ima tremu pred polazak u školu, knjiga je sjajan način da se opusti. Poprilično je lako naći knjige o obdaništu ili predškolskom i što su stariji, ima i knjiga koje pomaži pri prelazu iz jedne škole u drugu.

Kada proslavljate poslednji dan škole ili maturu – Poslednjeg dana škole nije loše pokloniti knjigu kao suptilan podsetnik da je čitanje preko raspusta veoma važno (u ovim slučajevima birajte radije nešto što ne podseća previše na školu). A ako kraj školske godine podrazumeva i maturu, još bolje! Fokusirajte na taj period i ono što on podrazumeva. Na raspolaganju su vam romani Uroša Petrovića pa i Nila Gejmena – vreme ja da ih uvedete u svet žanrovske književnosti.

Kada se vaše dete seli u drugi grad – Ovo je težak period u žiotu vašeg deteta, ali knjige mogu poslužiti kao odlična podrška. Nađite nešto što će odgovarati vašem detetu; ako voli zabavne i smešne priče, nemojte im kupovati nešto teško i ozbiljno, ili obratno. Naravno, ne možete ovo raditi svaki put kada je vaše dete na nekoj prekretnici.



Kada idete negde gde nikada niste išli -  Ukoliko vaša porodica planira dugo putovanje, nije loše unapred kupiti knjigu, koja će odgovarati i deci, a koja je vodič kroz to mesto ili čak izmišljena priča koja se odvija u mestu u koje idete. Tako možete povećati njihovo interesovanje za nove destinacije. 


Podelite na društvenim mrežama:

roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.