Laguna - Bukmarker - 10 saveta za roditelje koji žele da im deca budu strastveni čitaoci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 saveta za roditelje koji žele da im deca budu strastveni čitaoci

Do sada smo više puta objavljivali rezultate istraživanja na temu učinkovitosti čitanja knjiga maloj deci. Rezultati pokazuju da se onoj deci kojoj su knjige čitane od najranijeg detinjstva „receptivni“ rečnik (količina reči koju razumeju), tokom određenog perioda, uvećao za 40 posto, dok se deci kojoj knjige nisu čitane uvećao za samo 16 posto.



Čitanje vašem detetu neće pomoći samo u razvijanju njegovih jezičkih sposobnosti. To je samo jedno od mnogih drugih važnih i dugoročnih dobrobiti.

Evo 10 saveta kako da razvijate uživanje u čitanju kod vašeg mališana:

Služite se čitalačkim strategijama koje odgovaraju uzrastu vašeg deteta. Čitanje detetu u različitim uzrastima pružiće mu nove prilike i nove izazove.

Kako biste pomogli vašem detetu da razume da su slova i reči simboli koji se koriste u komunikaciji, podvlačite prstom u knjizi ali ga ne silite da prati ukoliko to ne može da postigne.

Katkad će se desiti da se vašem detetu dopada neka određena knjiga i želeće da je čitate u više navrata. Nemojte ga odgovarati i obeshrabrivati zato što u toj knjizi očito uživa – a uživanje je ono što čitanje treba da bude! Takođe, izvućiće maksimum iz knjige ali vam i pružiti nagoveštaj za to koja su njegova interesovanja!

S obzirom na to da vas vaše detete neminovno oponaša, potrudite se da vidi kako i vi sami čitate. Stavite mu do znanja da je čitanje bitan deo života!

Izaberite knjige za koje će se vaše dete najviše interesovati, a koje su primerene njegovom uzrastu. Mlađa deca vole šarene ilustracije i fotografije na kojima su ljudi.

Čitanje možete da iskoristite u svrhu ublažavanja strahova kod vašeg deteta ili u primpremu za promene koje ga čekaju u životu. Na primer, možete nabaviti knjigu koja govori o tome kako se uči da se piški u nošu, kako izgleda polazak u školu ili preseljenje u novu kuću, pre nego što se suoči sa tim novim iskustvima i životnim promenama.

Naučite vaše dete da čuva knjige i da se prema njima odnosi sa poštovanjem – da ih ne prlja kako bi ostale očuvane.

Ustalite naviku svakodnevnog čitanja u istom periodu u toku dana, ili makar nekoliko puta nedeljno. Izaberite vreme kada ste oboje opušteni, nemojte ostaviti dojam insistiranja i obaveze.

Nosite sa sobom knjige, bilo da su to putovanja ili mesta na kojima morate da čekate red, kao kod doktora, gde ćete opet zajedno uživati u ovoj aktivnosti.

Neka vaše dete oseti da je čitanje zajedno sa njim prijatno iskustvo u kom zajedno uživate, a ne stresna aktivnost na koju ga primoravate.
 
Izvor: raisesmartkid.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.