Laguna - Bukmarker - 10 neobičnih detalja iz života slavnih pisaca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 neobičnih detalja iz života slavnih pisaca

Pisci su složena bića koja crpe inspiraciju iz dubina svoje nepresušne mašte. Oni su stanovnici različitih svetova, koji ponekad vode živopisne, ekstravagantne živote o kojima se ne zna mnogo. Predstavljamo vam 10 interesantnih detalja iz života poznatih pisaca.


 
„Big Willy Style“

Poznat kao najveći pisac koji je ikada stvarao na engleskom jeziku, Vilijam Šekspir ostavio je za sobom mnoštvo pesama, pozorišnih komada i soneta u kojima su po prvi put upotrebljene (ili prvi put zapisane) mnoge reči i izrazi koje i danas koristimo. Među njima su: očna jabučica, menadžer, moderan, fer-plej, probiti led i sl.

Zaljubljena u ljubav

Uprkos tome što je u svojim romanima opisivala veličanstvene romanse i ljubavne veze, autorka „Gordosti i predrasude“ Džejn Ostin se nikada nije udavala.

Vreme je za koktel

Autor „Velikog Getsbija“ F. Skot Ficdžerald obožavao je koktele i redovno ih pio. Verovao je da se miris džina ne može osetiti, pa su zato kokteli „bejli“ i „džin riki“ bili piščeva omiljena pića.

Da liste vi zaista onaj za koga se predstavljate?

Džordž Orvel, pisac „1984“, rođen je u Indiji, a pravo ime mu je bilo Erik Bler. Orvelov otac bio je zaposlen kao službenik odseka za opijum britanske vlade u Indiji.
 

Kako ostaviti utisak

Umesto autograma olovkom, pisac Hanter S. Tompson je imao običaj da u svoje knjige puca iz pištolja. Poznat po šokantnim postupcima, Tompson je sa glumcem Bilom Marejem izmislio novi sport: golf sa sačmarom. Igra se sastoji u tome da jedan igrač udara lopticu, a drugi pokušava da je raznese sačmarom kao glinenog goluba.

Ako valja, ponovi

Pre objavljivanja popularnog trilera „Da Vinčijev kod“, pisac Den Braun je bio pop pevač. Jedan od njegovih albuma nosio je ime „Anđeli i demoni“.

U svetu muškaraca

Roulingova je izabrala inicijale Dž i K kako bi sačuvala anonimnost, ali i zbog neutralne prirode takvog imena, jer je brinula da publika neće kupovati knjigu o magiji i čarobnjacima bude li znala da je njen autor žena. Prvi inicijal dolazi od njenog imena Džoana, a pošto nema srednje ime, slovo K pozajmila je iz imena svoje bake.

Kome je još potrebno obrazovanje

Kanadska književnica Margaret Atvud je za vreme postdiplomskih studija na Harvardu sa ostalim koleginicama bila zadužena da služi čaj i kolače svojim muškim kolegama tokom dugih predavanja.



Dobra stara vremena

Martin još uvek piše na, po današnjim standardima, prastarom kompjuteru. On koristi softver WordStar processor 4.0, koji je bio popularan još osamdesetih. Pisac tvrdi da ovaj program zadovoljava sve njegove potrebe.

Udruženim snagama

Pisac Stiven King je u saradnji sa muzičarem Džonom Melenkampom napisao i producirao mjuzikl „Duhovi braće iz okruga Darklend“. To je južnjačka gotska priča o dvojici braće u kući nastanjenoj duhovima. Pesme za mjuzikl napisali su brojni poznati muzičari, uključujući Šeril Krou, Krisa Kristofersona, Elivisa Kostela i dr.

Izvor: interestrip.com
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.