Laguna - Bukmarker - 10 lekcija o pisanju koje sam naučio intervjuišući 30 autora bestselera - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 lekcija o pisanju koje sam naučio intervjuišući 30 autora bestselera

Ostanite fokusirani i više ćete napisati.

Budući da sam, u proteklih godinu dana, intervjuisao više od 30 autora bestselera, naučio sam mnogo o tome kako se bore sa mentalnim blokadama i stvarima koje im odvraćaju pažnju i kako uspevaju da sednu i pišu svakog dana.



Volim da im postavljam pitanja o njihovom stvaralačkom procesu: kako počinju da pišu, kako postižu to stanje „toka“, koliko teksta napišu svakog dana; i koje su strategije, savete i „trikove“ za povećanje produktivnosti naučili tokom godina.

Pred vama je 10 saveta koje su ovi pisci podelili sa mnom o tome kako uspevaju da pišu svakog dana.

Napišite jednu ili dve strane onoga što vam prvo padne na pamet

Šta ako biste, umesto da svakog jutra lupate glavu u pokušaju da ispunite dnevnu normu, jednostavno zabeležili svoja razmišljanja kako biste se zagrejali?

Oliver Burkeman, popularni kolumnista Gardijana i autor knjige „The Antidote: Happiness for People Who Can't Stand Positive Thinking“, rekao mi je da praktikuje upravo to. Svakog dana, pre nego što se posveti pisanju, zabeleži na jednoj i po strani svoj trenutni, neprekinuti tok misli. Ovo je tehnika koju je naučio od autorke i instruktora kreativnosti Džulije Kameron, koju je ona nazvala „jutarnje stranice“.

Zakažite termin za pisanje

Autorka trilera Džoana Pen je „neumorna organizatorka“. Ona beleži u svom kalendaru dane kada će pisati fikciju pod pseudonimom Dž. F. Pen; dane kada piše blogove i esejistiku pod svojim pravim imenom i dane kada će se baviti nekom od velikog broja marketinških obaveza, kojima, kao „preduzetnica“ mora da se posveti.



Podelite svoje pisanje na manje celine

Šejn Snou, jedan od osnivača kompanije Contently i autor knjige „Smartcuts: How Hackers, Innovators, and Icons Accelerate Success“, deli svoje pisanje na male, lako svarljive celine. On kaže da je za njegovu psihu veoma značajno kada savlada pisanje manjih celina nekog mnogo obimnijeg projekta jer to predstavlja podsticaj koji mu je neophodan da nastavi da piše.

Pišite u kratkim, vremenski ograničenim intervalima

U svojoj knjizi „The 8-minute Writing Habit“, autorka Monika Leonel ohrabruje pisce da u svojim pretrpanim rasporedima pronađu vreme da se usredsrede na završavanje nekoliko osmominutnih zadataka. Iako se možda čini da je 8 minuta kratak vremenski period, pokušajte da se svakog dana nekoliko puta posvetite osmominutnom pisanju i veoma brzo ćete shvatiti da ste ne samo ispunili, već i prekoračili svoju zacrtanu normu.

Nosite svoje pisanje sa sobom

Sara Vendel, autorka blogova posvećenih ljubavnoj fikciji  i knjige „Beyond Heaving Bosoms: The Smart Bitches' Guide to Romance Novels“, navodi da je uvek spremna da zabeleži ono što joj iznenada padne na pamet, gde god da se u tom trenutku nalazi. Prestaje sa svim što u tom momentu radi, uzima telefon ili beležnicu, i počinje da piše.
 


Isključite se sa društvenih mreža

Mnogi autori sa kojima sam razgovarao naglašavaju da se drže podalje od društvenih mreža kada žele da se ozbiljno posvete pisanju. Sara Stodola, autorka knjige „Process: The Writing Lives of Great Authors“, potpuno isključuje pristup internetu aplikacijom prikladnog naziva „Freedom“ („Sloboda“).

Pronađite odgovarajuće mesto za pisanje

Autori sa kojima sam razgovarao često su naglašavali značaj mesta na kojem pišu. Šejn Snou je veći deo svoje knjige „Smartcuts“ napisao u kafiću Starbucks nedaleko od svoje kancelarije na Menhetnu. Džoana Pen navodi da joj je najbolja koncentracija u kafićima ili u biblioteci. A Džoan Dempsi piše u drvenoj kolibi koja je nekada bila kokošinjac.

Pustite muziku

Za neke od autora je veoma važna muzika ili bilo kakav zvuk (beli šum). Džejms Skot Bel sluša filmsku muziku dok piše romane. A Šejn Snou navodi da mu uzastopno ponavljanje neke pesme pomaže da uđe u stanje „toka“.
 


Napišite mejl svojoj baki

Ako vam stane mozak a reči ne izlaze na papir/ekran, poslušajte savet Lore Braun, autorke knjige „How to Write Anything: A Complete Guide“. Ona predlaže da zamislite da pišete mejl nekome ko vam je blizak, kao što je, na primer, vaša baka.

Završite pisanje tako što ćete započeti deo za naredni dan

Deni Openhajmer, profesor na Poslovnoj školi Univerziteta Los Anđeles, i autor često citirane studije o prednostima hvatanja beležaka rukom, priznaje da mu teško pada početak rada na nekom projektu.

On savetuje da pred kraj dana, kada završavate sa pisanjem, zabeležite prvih nekoliko rečenica onoga što ćete pisati narednog dana. To će vam pomoći da izbegnete užas „sindroma prazne stranice“ sa kojim se suočavaju svi pisci.
 
Autor: Glen Libovic
Izvor: inc.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.