Ako ste zaboravili lozinku kliknite ovde
NaslovnaKnjigeBlogMagazinNagradeMala LagunaU pripremiKlub čitalaca
 americki dervis
odlomak

Američki derviš

Ajad Aktar

Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
18
4
3
3
1
2
0
1
0
statistika

Kategorije:
Format: 13x20 cm
Broj strana: 354
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja: 6. februar 2012
ISBN: 978-86-521-0903-6

O knjizi

Ako volite Lovca na zmajeve ovo je prava knjiga za vas.

„Aktar je dostojan naslednik Haleda Hoseinija. Nema čitaoca kojeg će ovaj roman ostaviti ravnodušnim.“
New York Times

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život – odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara – odlikuje se samo njegovim pakistanskim nasleđem i čestim zatezanjem odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina, i sve se menja.

Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih kada se raspadne njen nesrećni brak. Čak ni Hajatov sumnjičavi otac ne može da porekne da Mina u njihov dom unosi bodrost i sreću. Njena duboka duhovnost oživljava muslimansku veru porodice, što kod Hajata nailazi na odjek kao ništa dotada. Proučavajući Kuran pored Mine i uživajući u njenoj usrdnoj pažnji, on oseća da ima jedan sasvim novi cilj i da je sve više zaljubljen u svoju učiteljicu.

Kada Mina upozna čoveka s kojim počne da se viđa, Hajat se oseća iznevereno. Njegove rastuće strasti, i duhovne i ljubavne, primoravaju ga da preispita sve u šta je poverovao kao u istinu. Upravo kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da nešto učini – nešto što će imati razorne posledice po sve koje on najviše voli.

Američki derviš je blistavo napisan, odmeren i emotivno silovit pogled na uzajamno delovanje vere i savremenog života. I sam Aktar odrastao je na Srednjem zapadu Amerike, te posredstvom Hajata Šaha čitaocima slikovito prikazuje moćne sile koje utiču na mladiće i devojke koji odrastaju kao muslimani u Americi. Ovo je iskren, ličan roman o kojem će čitaoci razmišljati dugo nakon što okrenu poslednju stranicu.

Ocena:
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica
zvezdicazvezdicazvezdicazvezdicazvezdica

Naslov


Ime


E-mail


Tekst


Da biste poslali komentar prevucite knjigu:
Sukob pogleda na svet
na crveno polje.ocenaocenaocenaocenaocena

Živeti slobodno,

27.01.2013.
Evgenija Anđelković

"...Sve je,sve,izraz Alahove volje,sve je njegova slava.Čak i bol...To je prava istina o životu..."Snažan roman u kome se prikazuje uticaj vere i verskih shvatanja na život savremenih muslimana nastanjenih u Americi.Večiti sukob muslimana i Jevreja,čak i kad su daleko od svojih domovina.Priča o inteligentnim ženama koje plaćaju debelu cenu za svoju pamet u vidu maltretiranja i ponižavanja,prvo u roditeljskom domu a kasnije i u muževljevom...Takve žene,kad naprave izbor,ne povlače se kad vide da je pogrešan,nego sa njim žive,bez obzira na posledice,smatrajući da se sve dešava sa razlogom,da je sve Alahova volja...Hajat Šah je mnogo voleo maminu prijateljicu Minu,sa njom i zbog nje je počeo pručavanje Kurana,želeo je da ga nauči naizust i da tako postane hafiz,želeo je da se ona ponosi njime.Polako se zaljubljivao u nju...Kad je video da joj se dopada očev saradnik Nejtan,učinio je sve da ih razdvoji zato što on nije bio musliman nego Jevrejin...I kad je uspeo u tome,grizla ga je savest,znao je da je loše postupio...Zauvek je ostao osećaj krivice za njenu kasniju sudbinu,njenu bolest i preranu smrt...Morao je odrasti...Trebalo je vremena,ali bilo je suđeno da izgubi veru,a to znači da se oslobodio nekih tradicionalnih verovanja i predrasuda,da sada može živeti slobodno,bez pritisaka i sputavanja...

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (0) | Ne (0)
ocenaocenaocenaocenaocena

Američki derviš,

22.10.2012.
Lidija

Americki dervis je jedna od mojih omiljenih knjiga. Svako ko voli knjige zasnovane na istinitim pricama, drugim religijama, islamu i Alahu, price koje nam dugo nakon okretanja poslednje strane ostaju u mislima i uvijek ih se rado sjetimo i pricamo o njima, savjetujem i iz srca preporucujem ovu knjigu. Mene je privukla cim sam vidjela da je naslednik Haleda Hoseinia(Khaled Hoseini), jer obozavam knjige koje su povezane sa prijenavedenim stvarima. Da skratim, ljudi, ko ne procita ovu knjigu mnogo ce propustiti.. Obecavam :)

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (1) | Ne (0)
ocenaocenaocenaocenaocena

Američki derviš,

12.10.2012.
Zlatko

Neverovatno je koliko na nas utiču, ne samo porodica i religija, već i tradicija i predrasude koje sa sobom nosi geografsko poreklo. Očima malog Hajata, amerikanizovanog Pakistanca, pratimo odrastanje dečaka u sredini u kojoj je rastrgnut između liberalnog i konzervativnog, umerenog i ekstremističkog. Kroz knjigu se polako upoznajemo sa pakistanskom kulturom i tradicijom, ali i problemima sa kojima se pripadnici pakistanske zajednice susreću u Americi. Na tradicionaliste se ne gleda blagonaklono, a oni koji su prihvatili američki san su izopšteni iz svoje matične zajednice. Na prvi pogled Hajat živi u porodici koja se lepo smestila na novom kontinentu i udobno živi. Simpatično je i njegovo dečačko zaljubljivanje u Minu, otkrivanje sopstvenog tela u pubertetu i njegova naivan ulazak u svet odraslih. Međutim, svet odraslih, ipak, nije tako naivan. Vidimo da nije dovoljna dobra volja, molitve ni marljivost da se iskorene uvrežene predrasude koje razaraju porodice i odbijaju ruke prijateljstva. Ophrvan strašnim slikama i sopstvenim osećajem krivice, odrastanje ovog dečaka je veoma teško i bolno. Na kraju knjige Hajat je već odrastao mladić. I dalje oseća bol i krivicu, i dalje ne može da popravi narušeno, niti da pomogne unesrećenim prijateljima, ali zna da može da napravi korak ka boljoj budućnosti. I to je snaga ove knjige, svest da i najradikalnija tradicija i najkonzervativnije zajednice mogu da se promene, i da pojedinci svojiim primerom mogu da učine svet boljim.

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (1) | Ne (0)
ocenaocenaocena

Američki derviš,

05.10.2012.
Maja Bejtovic

Knjiga ostavlja prostora za razmisljanje... Pisano u stilu Haleda Hoseinija.

Da li vam je ovaj komentar bio od pomoći?Da (0) | Ne (0)
Pogledaj sve komentare (22)
lagunin_autor_ajad_aktar_dobitnik_pulicerove_nagrade_za_dramu
16.04.2013.

Lagunin autor Ajad Aktar dobitnik Pulicerove nagrade za dramu

Američki pisac pakistanskog porekla Ajad Aktar dobitnik je Pulicerove nagrade za dramu za 2013. godinu za svoj komad „Disgraced“ (Osramoćen) o uspešnom pakistansko-američkom advokatu čija...više
intervju_sa_ajadom_aktarom_autorom_bestselera_americki_dervis
10.04.2012.

Intervju sa Ajadom Aktarom, autorom bestselera „Američki derviš“

Proces imigracije je uvijek proces raskida i obnove Roman “Američki derviš” književni je prvijenac Ajada Aktara i jedno od najvećih iznenađenja ove književne sezone. U Americi je...više
Cene:
Srbija i ostale države
Cena: 799.00din / Sa popustom i do: 599.25din
Crna Gora
Cena: 7.30€ / Sa popustom i do: 5.48€
Bosna i Hercegovina
Cena: 15.70KM / Sa popustom i do: 11.78KM
korpazelje
kupovina pomoć
Ajad Aktar

O autoru

Ajad Aktar

Ajad Aktar je glumac, dramaturg i romanopisac. Živi u Njujorku. ...više

Ako vam se svidela ova knjiga, pročitajte i…

 poslednje prolece u parizu ocevi gresi srecnik lovac na zmajeve - dragulji lagune crveni sator - dragulji lagune
 pogrebni obicaji u zemlji belog oblaka ostrvo leptira tri lica jedne ljubavi ringispil dragulji lagune