Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige: „Digitalno zlato“ je neprocenjivo zarazno - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige: „Digitalno zlato“ je neprocenjivo zarazno

Sećate li se naslova u novinama koji su prvi pominjali bitkoin, „Mt. Goks“, „Silk roud“ i „Bitkoin Isusa“? Bila su to samo slaba zavirivanja u događaje koji su se odvijali iza zatvorenih vrata prilikom razvijanja bitkoina. „Digitalno zlato“ je vaša ulaznica u ovaj svet. Ono je neodoljiva i opširna priča koja čitaocu daje lični pogled na heroje i zlikovce u kratkoj istoriji bitkoina.

„Digitalno zlato“ predstavlja do sada najopširniju istoriju bitkoina, što ga čini neprocenjivim štivom koje se ne ispušta iz ruku za sve poklonike bitkoina, ali i one koji to tek postaju. Prati nesposobnost direktora kompanije „Mt. Goks“ Marka Karplesa (i njegove mačke), uspon i pad „Užasnog pirata“ Robertsa i jevanđeliste bitkoina Rodžera Vira i Čarlija Šrema. „Digitalno zlato“ je knjiga koju mora pročitati svako iole zainteresovan za ono što mnogi nazivaju najvažnijim otkrićem posle interneta.

Pristupačan izveštaj
 
Aprila 2013. godine, tehnološki i ekonomski izveštavač „Njujork Tajmsa“, Natanijel Poper, opisao je Vinkelvos blizance kao „prve istaknute ličnosti u veoma anonimnom svetu bitkoina“. Bio je ovo prvi put da je Poper pisao o bitkoinu, ali svakako ne i poslednji.Ovaj svet je danas mnogo manje anoniman, ali pre „Digitalnog zlata“, nedostajao nam je pristupačan izveštaj koji prati danas rastuću industriju od ranih početaka. Knjiga je savršen resurs za sve čitaoce koji su zainteresovani za događaje koji su prethodili bitkoinu kao i za širinu primene koju ima danas.

O bitkoinu se često izveštava; dok mu jedni objavljuju umrlicu (iznova i iznova), drugi zamišljaju kakvu će revolucionarnu budućnost imati. Natanijel Poper svemu tome pristupa poput znatiželjnog posmatrača koji sažima strastvenost bitkoin vizionara i njihovih neprijatelja u jedan izuzetno detaljan narativ.

O svemu ovome prvi put je izveštavao kada su blizanci Vinklevos počeli da kupuju velike količine bitkoina 2013. godine. Od tada, uspeo je da zadrži izuzetno objektivan pristup u svojim izveštajima. Nastavio je da izveštava o ovom svetu u narednim godinama što je pomoglo sagi o bitkoinu da dospe u glavne medije, a autoru pružilo dovoljno iskustva da se upusti u pisanje ove knjige, prve ovakvog tipa.



Početak avanture

Avantura počinje u starim sobama za četovanje, gde su skriveni programeri prvi došli do javne/privatne kriptografije, i odatle sledimo putanju ove kriptovalute. Otkrivamo prve transakcije bitkoinima, prva poklanjanja ove valute i početna otkrića, uz intimne izveštaje o učesnicima u bitkoin svetu koji dozvoljavaju čitaocu da posmatra stvari preko njihovog ramena.

Praćenje likova o kojima smo slušali u vestima deluje kao napeta vožnja dok iz prve ruke posmatramo uspon „Silk Rouda“ i „Mt. Goksa“ i prve probleme sa kojima se svako od njih susretao.

Velika prednost knjige nije samo u njenoj istraživačkoj obimnosti, već i u načinu na koji je sve to uklopljeno. Istovremeno sadrži i detaljno istraživanje istorije bitkoina sa svim njenim glavnim junacima i upliće različite prepreke koje su se pojavljivale kako je broj učesnika u bitkoin zajednici rastao. Jedan od takvih slučajeva je korišćenje bitkoina na argentinskom crnom tržištu razmene valuta.

Kako bi zauzdala inflaciju, argentinska vlada je postavila kontrolu na razmenu valuta kako bi sprečila oticanje dolara iz zemlje. Takva ograničenja nisu stavili na bitkoin tako da je on „predstavljen u Buenos Airesu, na prvoj konferenciji koju je održalo udruženje ’Bitkoin Argentina’.“

Koristeći tradicionalne bankarske servise, organizator događaja Dijego bi dobio 595 pezosa za uloženih 100 dolara nakon 20 dana čekanja. Međutim, ako bi koristio argentinski startap „BitPagos“, svakih sto dolara bi donosilo oko 920 pezosa. Bitkoin nakon toga nije bio nešto o čemu se samo priča već su počeli da ga koriste frilenseri i kompanije koje su radile sa strancima.

Ove kontrole valuta bile su odgovor na ogroman problem sa kojim se Argentina suočavala: haotična inflacija koja je neprestano uništavala štednje čitavih porodica. Ovakva iskustva su ono što je pokrenulo argentinskog zabavljača Vensesa Kasaresa da se uključi i što je privuklo Popera da se dobrim delom osloni na njegovu perspektivu.

Kandidat za najinteresantnijeg čoveka na svetu, prema Poperu, Kasares nastupa kao prvi poznati jevanđelista bitkoina. Upoznao je mnoge važne igrače sa bitkoinom, i doprineo širokoj upotrebi bitkoina kao digitalnog sredstva (usavršena verzija zlata), što ujedno i objašnjava sam naslov knjige.

Poper ga poprilično koristi kao protagonistu knjige i pokazuje da njegovo učešće u svemu ide mnogo dalje od organizovanja prvog bitkoin susreta u Argentini i vođenja tada najfinansiranijeg bitkoin startapa na svetu.



Oko sveta

Poper koristi Argentinu kako bi opisao stvarnu upotrebu bitkoina u posebnoj političkoj ekonomiji, ali takođe obilazi oko sveta i posećuje Japan, Kinu i Taho kako bi opisao mnoge druge aspekte razvoja bitkoina. Dok to radi, autor ne propušta priliku da uključi u sve to i malo komičnosti.

Prati i uspon i pad komično nesposobnog direktora „Mt. Goksa“ Marka Karplesa („Već dve godine je rukovodio najvećom bitkoinskom menjačnicom na svetu, i još nije posetio nijedno bitkoinsko okupljanje u inostranstvu – za šta je okrivljivao bolest svoje mačke Tiban, kojoj su svakog dana trebale injekcije, a Mark je smatrao kako samo on može da ih daje.“) i uspon (i pad) „Silk Rouda“.

Poper ukratko opisuje na šta je trošila novac nova bitkoin elita, posebno bacajući svetlo na rast donjih stomaka što je mnoge odbilo od uključenja u ovaj svet. Ne ublažavajući ništa iz ponašanja prvih aktera koji su se obogatili, Poper takođe opisuje i uspon i pad „BitInstanta“ i Čarlija Šrema („prvog prestupnika bitkoina“).

Autor je takođe ovu priliku iskoristio da prikaže transormacije koje je doživela bitkoin zajednica od ranih kriptoanarhista, koji su podržali bitkoin iz filozofskih razloga, do rastućih interesovanja vlada, pojedinaca i onih koji žele da grade bitkoin poslovanje sa osetljivim upravljanjem. Čitaocu će biti lakše ako zna da Poper nijednom ne spominje pesimističke prognoze o nestanku bitkoina. Iako ih je njegov prvi članak o bitkoinu sadržao, sada je odoleo iskušenju koje je zahvatilo mnoge. Bitkoin je, aludira, tu da ostane.



Nestrpljivo iščekivanje

Dok otkrivate priču koju delimično znate, svaka stranica „Digitalnog zlata“ se čita sa nestrpljivim iščekivanjem. Priča se gradi od nepoznatih oblasti pre nego što je bitkoin dospeo u vesti i sa svakim poglavljem fokus se lagano pomera sa prošlosti na budućnost. Suština dolazi pred kraj knjige kada Poper pokušava da poveže sve niti trudeći se pritom da sačuva objektivnost koja čini ostatak knjige toliko dobrom. Na kraju čitalac želi još i u njemu se budi znatiželja o mnogim stvarima koje su se dogodile od sredine 2014. godine.

Ove stvari su primetne kada Poper nedovoljno predstavi „M-Pesu“ (mobilni novac). Mnogi bitkoineri uzbuđeno predviđaju da će bitkoin pomoći bankama i servisima poput „Vestern ja“. I Poper to pominje kao i one koji podržavaju ideju, ali ni najmanje ne prikazuje upotrebu bitkoina u razvojnom svetu.

Autor je nesumnjivo želeo da otkrije misteriju o tvorcu bitkoina Satoši Nakamotou, „Digitalno zlato“ veoma jasno govori da više nije ni važno ko je Satoši. On/Ona/Oni možda poseduju značajan broj bitkoin novčića, ali kao što je kopanje bitkoina i potvrđivanje transakcija decentralizovano, isto je i sa trudom i radom koji je bitkoin doveo tu gde jeste.

Nakamoto je zakotrljao loptu, ali Poper pokazuje da je sudbina bitkoina sada u rukama investitora i ideologija koji sada rade na bitkoinu i infrastrukturi oko njega.

Bitkoin više ne pokreću kupovine na „Silk roudu“, neregistrovanim sajtovima za kocku i ostrašćeni kripto anarhisti koji su ga u početku održavali u životu. Danas bitkoin polako stiče poverenje privrednih vođa i, ako čitamo između redova, „Digitalno zlato“ nam stidljivo naglašava šta bi se moglo nalaziti iza sledećeg ćoška.

Autor: Džejms Douner
Izvor: coindesk.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
održana promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje laguna knjige Održana promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje
23.04.2024.
Promocija knjige priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje održana je 22. aprila u knjižari Delfi SKC. U pitanju su priče strave i fantastike, o kojima su govorili prof. dr Aleksandar Jerkov, knjiž...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.