Laguna - Bukmarker - Agata Kristi: Originalna „Iščezla“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Agata Kristi: Originalna „Iščezla“

U petak, 3. decembra 1926. nestala je Agata Kristi. To je jedna od najvećih nerešenih misterija književne istorije, i priča tako savršena da bi se moglo reći za nju da je izašla iz pera same Kristi.



Agata Kristi je bila na vrhuncu svoje karijere. Bila je poznata ličnost, a roman koji se upravo bio pojavio, „Ubistvo Rodžera Akrojda“, dobro se prodavao. Međutim, lični život je bio daleko od savršenog. Njen muž, Arči Kristi, imao je aferu sa ženom po imenu Nensi Nili. Nakon što je Arči objavio da će vikend provesti sa svojom ljubavnicom, posvađali su se.

U noći njenog nestanka, Agata Kristi se popela u sobu da poljubi svoju sedmogodišnju ćerku Rozalindu za laku noć i ostavila je poruku svojoj sekretarici u kojoj je pisala da ide na odmor u Jorkšir. Ušla je u svoja kola, moris kovli, i nestala.

Njen nestanak izazvao je javne proteste i lansirao jednu od najvećih potraga u zemlji sa preko hiljadu policajaca i stotinu civila volontera. Prvi put su u potrazi korišćeni i avioni. Povrh svega, kolege pisci ser Artur Konan Dojl („Avanture Šerloka Holmsa“) i Doroti L. Sejers (romani o Lordu Piteru Vimziju) pozvani su kao specijalisti. Dojl, poznati okultista, potražio je pomoć paranormalnog i dao je jednu od Agatinih rukavica medijumu, što nije doprinelo njenom pronalasku.

Auto Agate Kristi je vrlo brzo pronađen na strmom brdu blizu Njulands Kornera kod Gildforda. Vreća sa odećom i istekla vozačka dozvola bili su unutra. Svetla su ostala upaljena, a hauba podignuta, ali nije bilo dokaza o nesreći. Kristi nije bilo nigde u blizini.

Prošao je jedan dan, pa drugi i treći. Novine su svakodnevno sa terena izveštavale o nestanku. Postojale su spekulacije da je sve učinjeno zbog publiciteta, kako bi se povećala prodaja knjiga. Teorije su postajale sve mračnije kako su prolazili dani bez traga od Agate Kristi. Mislili su da ju je ubio muž. Takođe, postojao je prirodni izvor blizu mesta gde je napustila auto, po imenu „Silent pool“ (Tihi bazen). Navodno je dvoje dece umrlo tamo i mislilo se da se i sama Kristi udavila u njemu. Nije pronađeno nijedno telo i mnogi su pomislili na samoubistvo uprkos njenoj bujnoj profesionalnoj karijeri.

Agata Kristi nije pronađena sve do 14. decembra, 11 dana kasnije. Prepoznali su je u Harogejtu, u hotelu „Svon Hidropatik“. Svirač bendžoa u hotelu, Bob Tapin, pozvao je policiju koja je posle pozvala njenog muža. Kada je Arči Kristi došao po nju, nije žurila da ode i ostavila ga je da čeka u lobiju dok se presvlačila u večernju haljinu.

Malo se zna o tome šta se desilo u tih 11 dana. Uspevala je da je ne primete živeći pod lažnim imenom Tereza Nil, koristeći prezime muževljeve ljubavnice. Međutim, Kristi nije mogla da da više detalja o onome što se dešavalo.

Javno mnjenje je u to doba uglavnom bilo negativno, pretpostavljali su da je Kristi htela da smesti svom mužu i njegovoj ljubavnici za ubistvo.

Kristi je dijagnostifikovana amnezija. U nastavku svog života nije pričala o tih 11 dana čak ni u svojoj autobiografiji. Biograf Endrju Norman je napisao da je Agata Kristi možda bila u stanju fuge ‒ psihološkom transu koji može da izazove trauma ili depresija. Bilo je poznato da je Kristi obuzimala depresija zbog prekomernog posla, a ni propali brak nije pomagao. Stanje fuge takođe objašnjava i novu ličnost koju je izmislila i nemogućnost da prepozna sebe na slikama. Norman veruje da je možda čak bila i suicidna.

Ova teorija se prilično slaže sa Kristinom pričom kako je završila u hotelu. Tvrdila je da doživela udarac u glavu i „24 sata sam lutala u snu i našla se u Harogejtu kao zadovoljna i savršeno srećna žena koja je verovala da je upravo došla iz Južne Afrike.“

Nakon incidenta, Agata Kristi se u potpunosti oporavila i kasnije razvela od svog muža. Arči se venčao sa ljubavnicom, a Agata se udala za priznatog arheologa ser Maksa Malouvana. Nastavila je sa dobrom karijerom pisca i napisala 74 romana i druge radove do svoje smrti 1976. godine.
 
Izvor: amreading.com
Prevod: Milos Vulikić


Podelite na društvenim mrežama:

nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
23.04.2024.
Uskoro će se na knjižarskim policama naći deveto izdanje romana „Dorotej“ Dobrila Nenadića, kultne knjige koja je pomerila granice istorijskog romana i srpske književnosti. „Dorotej“ je roman na ivici...
više
još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta cile, zaljubljeno pile u knjižarama od 24 aprila laguna knjige Još jedna knjiga o avanturama omiljenog pileta: „Cile, zaljubljeno pile“ u knjižarama od 24. aprila
23.04.2024.
Nakon što smo upoznali našeg druga Cileta u knjizi „Cile, razmaženo pile“, pisac za decu Jovica Tišma sada nam predstavlja još jednu smehotresnu priču o Ciletu koja će male čitaoce upoznati s novim os...
više
odgovori koji su neophodni nikad bolja sve o famoznoj menopauzi u prodaji od 24 aprila laguna knjige Odgovori koji su neophodni: „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ u prodaji od 24. aprila
23.04.2024.
Ginekološkinja Šila de Liz prihvatila se odgovornog zadatka i u knjizi „Nikad bolja: Sve o famoznoj menopauzi“ dala detaljan vodič i odgovore na mnoga pitanja za važan period života žene. Ova knjiga p...
više
sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.