Laguna - Bukmarker - 30 činjenica o Ilonu Masku koje će vas zapanjiti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

30 činjenica o Ilonu Masku koje će vas zapanjiti

Kada je Ilon Mask zaplovio preduzetničkim vodama, postavio je sebi sledeće ciljeve: olakšati internet bankarstvo, zaustaviti globalno otopljavanje i omogućiti ljudima da nasele i druge planete.

Foto: OnInnovation  via Flickr

Za sada, čini se da je na putu da ostvari sve svoje ciljeve i više od toga. Uživajte u ovim manje poznatim činjenicama o životu i  nastojanjima ovog milijardera, genija, filantropa, čoveka koji ovaj svet čini boljim mestom – Ilona Maska.
 
1. Vunderkind

Ilon Mask je napravio video-igricu kada je imao samo 12 godina. Reč je o jednostavnoj kompjuterskoj igrici pod nazivom „Blastar“, nalik na popularnu igricu „Space Invaders“. Prava za igricu prodao je za 500 dolara. I danas se može pronaći na internetu.
 
2. Dajte čoveku zvezdu na Holivud bulevaru!

Industrija zabave mu nije strana. Pojavljivao se u nekoliko televizijskih serija, uključujući „Štrebere“ („The Big Bang Theory“) i „Simpsonove“. Osim toga, producirao je nekoliko filmova, među kojima je film „Thank You for Smoking“ (2005),  koji je producirao u saradnji sa Piterom Tilom, osnivačem PejPala.
 
3. A ko se sad smeje?

Možda vam je teško da poverujete, ali Ilon Mask je kao dete bio žrtva ozbiljnog maltretiranja.  Odrastajući u Južnoafričkoj republici, Mask je trpeo zlostavljanje tokom većeg dela detinjstva. Jednom prilikom je čak završio u bolnici kada ga je grupa pokvarenih momaka gurnula niz stepenice.
 
4. Šta sad kažete za onog Ilona Maska, a?

Iako je odrastao u Južnoafrčkoj republici, njegova majka je poreklom iz Kanade. Kada je napunio 19 godina, Mask se odselio u Kanadu, gde je kratko pohađao Kvins univerzitet u gradiću Kingston, Ontario. Dve godine kasnije, prebacio se na Univerzitet u Pensilvaniji, i u toj oblasti živi i danas.
 
Foto: Maurizio Pesce via Wikimedia Commons
 
5. Neka ostane u krugu porodice

Iako je odigrao ključnu ulogu u stvaranju kompanije „SolarCity“, on nije na njenom čelu. Kontrolu nad kompanijom predao je dvojici rođaka, Piteru i Lindonu Rajvu.
 
6. Mislim da je to iz „Futurame“...

Frustriran saobraćajnim gužvama, Mask je osmislio i patentirao tehnologiju koju je nazvao Hajperlup („Hyperloop“). U osnovi, reč je o kapsulama koje se kreću kroz cevi. Navodno, ovaj sistem transporta će prevoziti putnike neverovatnom brzinom od 1200km/h. Iako ovaj projekat još nije zaživeo, Mask je napravio otvorenu platformu koja treba da ohrabri druge da razvijaju ovu ideju.  

7. Pravi pravcati „Čovek od čelika“

Džon Favro, reditelj serijala „Iron Man“, priznao je da je njegova verzija Tonija Starka inspirisana Ilonom Maskom. Mask je čak imao kratko pojavljivanje u drugom delu serijala, i neki delovi filma snimani su u sedištu komanije „SpaceX“.
 
8. Čovek je nezaustavljiv!

Ilon Mask je po sopstvenom priznanju radoholičar. S obzirom na veliki broj kompanija koje poseduje, Mask radi između 80 i 100 sati nedeljno. U njegovom osamnaestočasovnom radnom danu nema mesta čak ni za pauzu za ručak. Svakog dana ruča dok odgovara na mejlove ili tokom sastanaka.
 
Foto: Heisenberg Media
 
9. Vodite ljubav, a ne rat!

Iako u poslovnom svetu Mask često sebi dozvoljava rizične poteze, kad je reč o vojsci, ne rizikuje. Čak je i rodnu Južnu Afriku napustio, između ostalog, jer je želeo da izbegne regrutaciju u njihovu vojsku.
 
10. Crvena ili plava pilula?

Ilon Mask je ubeđen da je stvarnost mnogo više od onoga što opažamo. Više puta je izjavio da veruje da je naša stvarnost kompjuterska simulacija, nalik onoj iz „Matriksa“. Mask smatra da je verovatnoća da živimo u „osnovnoj stvarnosti“ jednaka 1:1 milijardu.
 
11. Zovem se Mask...Ilon Mask.

U filmu o Džejmsu Bondu iz 1977. „Špijun koji me voleo“, pojavljuje se podmornica u obliku automobila Lotus. Ovo vozilo je nazvano Mokra Neli. Mask je 2013. kupio Mokru Neli za gotovo milion dolara! Planira da iskoristi tehnologiju kompanije „Tesla Motors” da bi osposobio ovu podmornicu-auto!
 
12. Ovo je mali korak za Maska, ali je ogroman skok za maskočanstvo.

Masku je 2010. godine Međunarodna aeronautička federacija dodelila „Gold Space“ medalju, najvišu počast u svetu vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja. Prethodni dobitnici ovog priznanja su, između ostalih, čuveni američki astronauti Nil Armstrong i Džon Glen.
 
13. Deco, bezbednost pre svega!

Model S je neverovatan auto, koji je dizajnirala Maskova kompanija „Tesla Motors“. On je brz, elegantan, a pre svega ‒ bezbedan. U stvari, Model S je najbezbedniji model automobila ikad napravljen. Nacionalna služba za bezbednost saobraćaja na autoputu, dodelila je Modelu S ocenu 5.4 od mogućih 5 za bezbednost.
 
14. Nema više olovaka, nema više knjiga!

Za nekoga ko je napustio fakultet, Mask se dosta dobro snašao u životu. Mask je 1995. odustao od doktorskih studija na Stanfordu, nakon čitava dva dana. Godinu dana kasnije, prodao je svoju prvu kompaniju „Zip2“. Od te prodaje zaradio je tričavih 22 miliona dolara.
 
15. Šta god vi umete, on ume bolje

Nezadovoljan izborom škola za svoju decu, Mask je odlučio da napravi sopstvenu školu. Kupio je zdanje na Bel Eru i pretvorio ga u školu za svoju decu i još dvadeset drugih učenika. Školi je dao ime „Ad Astra“, što na latinskom znači „ka zvezdama“.
 
Foto: SpaceX
 
16. Veće je bolje

Tesla automobili su veoma popularni. Da bi izašao u susret potražnji za Tesla automobilima, Mask je bio prinuđen da otvori novu fabriku u Nevadi koju je nazvao „Gigafabrika“ („Gigafactory“). Kada bude završena, fabrika će zauzimati površinu od 15 miliona kvadratnih metara, i tako postati najveća zgrada na svetu.
 
17. Nekada davno, u jednoj udaljenoj galaksiji...

Maskova kompanija „SpaceX“ proizvela je seriju svemirskih raketa za višekratnu upotrebu pod nazivom „Falkon“ serija. Budući da je ljubitelj „Ratova zvezda“, Mask je ime dao svojim raketama u čast svemirske letelice „Milenijumski soko“ iz filmskog serijala.
 
18. Ko ne reskira taj ne dobija!

Riskantni poslovni potezi za Maska nisu ništa novo. Njegova sklonost rizicima ga je mnogo puta umalo koštala čitavog bogatstva. Mask je 2008, dobio ček na 1.8 milijardi dolara od NASE, samo nekoliko dana pre nego što je njegova kompanija „SpaceX“ trebalo da objavi bankrot.

19. Eksplozije čine život zanimljivijim

Kao dečak, Mask je stalno eksperimentisao sa raznim stvarima. Prolazio je i kroz fazu u kojoj je testirao eksplozivne supstance. Toliko je uživao u tome da diže stvari u vazduh, da „se čudi što još uvek ima sve prste“.

20. Svako zaslužuje drugu šansu

Mask se ženio tri puta, dvaput sa istom ženom. Mask se 2010. oženio gumicom Talulom Rajli. Par se 2012. razveo, da bi se 2013. ponovo venčali, a onda 2016. opet razveli.

21. Šuplje kao… kao…

Maskova kompanija „SpaceX“, 2010. godine je lansirala prvu raketu „Dragon“ („Zmaj“). „Dragon“ je u svemir odneo teret pod oznakom „Top Secret“. Kakav teret je u pitanju? Kolut sira.

22. I neuspeh dolazi u obzir

Iako je Mask izuzetno uspešan, neuspeh za njega nije nepoznanica. Zapravo, Mask se raduje neuspehu. On je pobornik filozofije po kojoj ako niste doživeli neuspeh, znači da se niste dovoljno potrudili!

23. Poslednji stiže na zabavu

Iako je izvršni direktor u kompaniji „Tesla Motors“, on nije učestvovao u osnivanju kompanije. Osnovali su je Martin Eberhard i Mark Tarpening u julu 2003. Mask se upravnom odboru pridružio tek godinu dana kasnije.

24. Sve za 1 dolar

Maskovo bogatstvo se procenjuje na 12 milijardi dolara. Međutim, njegova plata iznosi samo 1 dolar.

25. U slučaju apokalipse, molimo vas, otrčite do svog automobila

Teslin Model X ima jednu veoma čudnu opciju – „odbranu od biološke opasnosti“. Model X je opremljen filterom za vazduh gotovo 900 puta jačim od filtera na prosečnom automobilu. Mask smatra da bi to moglo biti korisno u slučaju neke apokaliptične situacije.

Foto: einstraus

26. „Top gear“

„Top gear“ je verovatno jedna od najpopularnijih televizijskih emisija, ali Mask nije oduševljen! Kompanija „Tesla Motors“ je čak jednom prilikom tužila emisiju, tvrdeći da je automobil Tesla netačno prikazan kao automobil koji se jedva kreće. Na Maskovu žalost, ovu parnicu nije dobio.

27. Nije sve u zaradi

„Tesla Motors“ je velika kompanija, sa godišnjim prihodima od preko 4 milijarde dolara. Međutim, Mask toliko novca ulaže u istraživanja da je kompanija zabeležila dobit u samo dva fiskalna kvartala.

28. Mask ‒ promoter klubova?

Dok je studirao na Univerzitetu u Pensilvaniji, Mask je sa jednim prijateljem iznajmio kuću sa 10 soba za sedište bratstva. Nameravajući da zaradi dodatni novac, Mask je gotovo svakog vikenda kuću pretvarao u noćni klub, koji je radio bez dozvole. Ipak, on sam nije mnogo mario za žurke i nikada nije učestvovao u tim dešavanjima.

29. Svako ima neki porok

Iako ne konzumira drogu i alkohol, Mask je pomalo zavistan od video-igrica, a omiljene su mu pucačine. Dok je studirao organizovao je turnire u igranju video-igara koji su nekad trajali danima.

230. Jednom naučnik, uvek naučnik!

Mask je poznat po svojim poslovnim sposobnostima. Međutim, biznis nije njegova prava strast. Posao mu obezbeđuje sredstva za finansiranje naučnih poduhvata. Mask obožava da rešava složene tehničke probleme.
 
Izvor: factinate.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.