Ako ste zaboravili lozinku kliknite ovde
NaslovnaKnjigeBlogMagazinNagradeMala LagunaU pripremiKlub čitalaca

Ljubivoje Ršumović

Ljubivoje Ršumović
Ljubivoje Ršumović je rođen u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je 1965. godine, diplomirao komparativnu književnost na Filološkom fakultetu. Prve pesme je objavio 1957. godine u užičkim „Vestima“ i beogradskim „Književnim novinama“. 1965. godine zaposlio se u Radio Beogradu, u redakciji programa za decu, kao urednik i autor emisija „Subotom u dva“, Dobro jutro deco“ i „Utorak veče – ma šta mi reče“.

Godine 1968. prelazi u televiziju i radi poznate serije „Dvogled“, „Hiljadu zašto“ i „Hajde da rastemo“. Kao televizijski poslenik napisao je i režirao preko šest stotina emisija. Jedna od najpopularnijih serija za decu „Fazoni i fore“ imala je sto četrdeset dve epizode. Pored programa za decu uradio je i nekoliko dokumentarnih programa. Najpoznatija je serija „Dijagonale – priče o ljudima i naravima“, u kojoj predstavlja pojedine etničke grupe, puštajući pripadnike tih grupa da sami daju karakterizaciju svojih saplemenika. To su emisije o Mijacima, Brsjacima, Malisorima, Torbešima, Bunjevcima, Erama, Lalama, Dubrovčanima, Bodulima, Gorancima, Piperima, itd.

Objavio je 86 knjiga, uglavnom za decu. Najpoznatiji naslovi: „Ma šta mi reče“, „Još nam samo ale fale“, „Vesti iz nesvesti“, „Pričanka“, „Pevanka“, „Nevidljiva ptica“, „Domovina se brani lepotom“, „Sjaj na pragu“, „Rošavi anđeo“, „Zov tetreba“, „Uspon vrtovima“, „Pesme uličarke“, „Severozapadni krokodil“, „Pošto prodaš to što misliš“, „Opasan svedok“, „Ne vucite me za jezik“, „Gujina stena“, „Bukvar dečjih prava“, „Tri čvora na trepavici“, „Poverenje u Sunce“, „Tajna ledene pećine“, „Beli paketi“, „Sunčanje na mesečini“, „Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke“, „Zauvari“... U pozorištima je izvedeno više njegovih dela: „Šuma koja hoda“, „Nevidljiva ptica“, „Baba Roga“, „Rokenrol za decu“, „Uspavana lepotica“, „Au što je škola zgodna“, „U cara Trojana kozje uši“, „Snežana i sedam patuljaka“...

Dobio je književne nagrade: „Neven“, „Mlado pokolenje“, Nagradu Zmajevih dečjih igara, Brankovu nagradu, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Goranovu plaketu, Vukovu nagradu, Zlatni prsten pesnika za decu u Crvenki, Nagradu „Porodica bistrih potoka“ Udruženja književnika Srbije, nagradu za dramu „U cara Trojana kozje uši“ na festivalu pozorišta za decu u Kotoru, Zlatni beočug, nagradu „Politikinog zabavnika“ za knjigu „Tri čvora na trepavici“, nagradu „Duško Radović“ i titulu „Saradnik Sunca“, Instelovu nagradu za poeziju, nagradu „Miroslav Antić“, nagradu „Princ dečjeg carstva Tamaris“ u Banjaluci, i nagradu „Branko Ćopić za knjigu „Sunčanje na mesečini“... Dobio je, takođe, i dve zapažene međunarodne nagrade: „Pulja“ u Bariju, za celokupno stvaralaštvo za decu, i nagradu Uneska za „Bukvar dečjih prava“, na svetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Dela su mu prevedena na više stranih jezika. Autor je i tri udžbenika za osnovne škole: „Deca su narod poseban“, za predmet Građansko vaspitanje, „Azbukvar“ i „Pismenar“.

Uporedo sa književnim radom bavio se i sportom. Osnivač je, takmičar i prvi predsednik Karate kluba „Crvena zvezda“. Bio je predsednik Karate saveza srbije i savezni sudija u karate sportu. Od 1986. do 2002. bio je direktor Pozorišta „Boško Buha“. Predsednik je Kulturno prosvetne zajednice Srbije i jedan od osnivača i član Upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović“. Jedan je od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta Srbije, pri organizaciji Prijatelji dece Srbije. Više nije član Udruženja književnika Srbije. Živi i radi na Slobodnoj teritoriji u okolini Beograda.
 
Ma šta mi reče

Ma šta mi reče

Najpopularnija dečja knjiga svih vremena ponovo je pred nama! Opremljena novim, veselim ilustracijama vodi nas u najdalje delove sveta i najšašavija prostranstva mašte.

Još nam samo ale fale

Još nam samo ale fale

Knjiga koju su volele, čitale, nad njom jele i sa njom spavale generacije dece. Zašto i vaše dete ne bi imalo svoju omiljenu alu!

Nevidljiva ptica

Nevidljiva ptica

Nezaobilazna knjiga iz detinjstva svakog deteta.

Clairvoyant Tales

Clairvoyant Tales

Two famous children authors working together again after 40 years!

Vidovite priče

Vidovite priče

Dva kultna autora za decu posle 40 godina ponovo stvaraju zajedno!

Najbolja dečja knjiga u 2013. godini.

Planiranje prošlosti

Planiranje prošlosti

Šta dugujemo zemlji? Kako da upoznamo sebe? Šta su pesnici? Kako se prave deca? Šta piju krave? Ko se krije iza lažnih imena? Kako biti najbolji? Kako upotrebiti život?

Zauvari

Zauvari

Nova knjiga najvoljenijeg pisca za decu. Knjiga za one koji rastu i za one koji žele da ponovo postanu deca.

Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke

Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke

Najlepša knjiga za sve ljubitelje mudrih priča i lepršavih reči.

Sunčanje na mesečini

Sunčanje na mesečini

Nove, duhovite, sasvim ršumovske pripovesti.

Ljubivoje Ršumović
10.09.2012.

Planiranje prošlosti: Razne tačke gledišta

Ljubivoje Ršumović

Svako ima pravo na svoju tačku gledišta, čak i onaj ko već duže vreme leži u grobu, a na spomeniku mu piše: "Ovde ležim ja, a čitaš ti. Bilo bi bolje da ležiš ti, a da čitam ja." Postoje:...više
Radio Laguna
knjizar
kalendar
newsletterKnjiga nedelje
 magicna vila
knjiga nedelje

Magična vila

Grupa autora
Divac