Ako ste zaboravili lozinku kliknite ovde
NaslovnaKnjigeBlogMagazinNagradeMala LagunaU pripremiKlub čitalaca

Piter Keri

Piter Keri
Piter Keri rođen je 1943. godine u varošici Bakus marš, u australijskoj saveznoj državi Viktorija. Studirao je prirodne nauke na univerzitetu Monaš. Zahvaljujući kontaktu s pisacima Barijem Oklijem i Morisom Lirijem počeo je da piše i da se bavi marketingom. S početka književne karijere izdržavao se, poput Salmana Rušdija, pisanjem reklamnih tekstova. Iz Melburna se preselio u London, pa u Sidnej, da bi se krajem osamdesetih trajno nastanio u Njujorku gde predaje kreativno pisanje na Njujorškom univerzitetu.

Iako su već njegova prva tri romana privukla pažnju javnosti i doživela uspeh, tek četvrti roman, Poreski inspektor, privukao je zasluženu pažnju kritičara. Roman Iliveker je 1985. bio u najužem izboru za Bukerovu nagradu, da bi je 1988. dobio za roman Oskar i Lusinda. Mnogi kritičari su mišljenja da je Bukerova nagrada nepravedno mimoišla roman Neobični život Tristana Smita.

Kerijevi romani su triput nagrađivani i u Australiji prestižnom nagradom Majls Frenklin, a tri romana su mu proglašena australijskom knjigom godine.

Godine 1988. dobio je Književnu nagradu Komonvelta kojom prilikom je odbio prijem kod britanske kraljice što je imalo veliki odjek u svetu. Književnu nagradu Komonvelta dobio je ponovo 2001. godine. Iste godine je po drugi put dobio i Bukerovu nagradu, čime se svrstao uz nobelovca Kucija budući da su njih dvojica jedini pisci koji su dvaput osvojili Bukera.
Moj krivotvoreni život

Moj krivotvoreni život

U ovom izuzetnom romanu, dvostruki dobitnik Bukerove nagrade Piter Keri stvara biće nezaboravno poput Frankenštajna.

Krađa - Ljubavna priča

Krađa - Ljubavna priča

Roman dvostrukog dobitnika Bukerove nagrade.

Egzotična zadovoljstva

Egzotična zadovoljstva

Ova nezaboravna zbirka priča govori nam snovidnim jezikom o svetu u kome živimo, o sudbini, slučajnosti, ljudskoj prirodi, totalitarnom društvu, o ljubavi i smrti.

Oskar i Lusinda

Oskar i Lusinda

Izuzetan roman o neobičnoj ljubavi u neobičnim okolnostima - dobitnik Bukerove nagrade

dvostruki_dobitnik_bukera_ponovo_u_konkurenciji_za_prestizno_priznanje
29. jul

Dvostruki dobitnik Bukera ponovo u konkurenciji za prestižno priznanje

Dvostruki dobitnik prestižne nagrade Buker Piter Keri (Peter Carey) ponovo je u konkurenciji za to književno priznanje, vredno 50.000 funti. Australijski pisac Keri je među 13 autora koji su uvršteni...više
Radio Laguna
knjizar
kalendar
newsletterKnjiga nedelje
 magicna vila
knjiga nedelje

Magična vila

Grupa autora
Divac